Donald Trump:

- Gå inn i historien som en «pussy»

Bare timer før angrepet på Kongressen skal Donald Trump ha presset Mike Pence i en telefonsamtale, ifølge New York Times.

PRESSET: Avtroppende president Donald Trump skal i en telefonsamtale med visepresident Mike Pence bare timer før angrepet på Kongress-bygningen ha presset visepresidenten, ifølge New York Times.
PRESSET: Avtroppende president Donald Trump skal i en telefonsamtale med visepresident Mike Pence bare timer før angrepet på Kongress-bygningen ha presset visepresidenten, ifølge New York Times. Vis mer
Publisert

Stormingen av Kongressen 6. januar har rystet USA til kjernen, og mange mener Donald Trump nå må stå ansvarlig for det de mener var å oppildne supporterne til opprør.

Nå avslører New York Times hva som skal ha skjedd i timene før angrepet på Kongressbygningen.

Ifølge den amerikanske storavisa skal visepresident Mike Pence ha fått en telefonsamtale fra president Donald Trump like før han dro til Kongressbygningen forrige onsdag.

UEGNET: Flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi langer ut om Donald Trump og hans oppførsel under stormingen av Kongressen. VIDEO: AP Vis mer

- Truet Pence

Storavisa viser til to personer som har blitt orientert om samtalen, og skriver at Trump i samtalen presset Pence til å ikke godkjenne valgresultatet.

- Du kan enten gå inn i historien som en patriot, sa Trump i samtalen med Pence ifølge avisa, og la til:

- Eller du kan gå inn i historien som en pussy (pingle).

Også i dagene i forkant av den formelle godkjenningen ble Pence hardt presset av presidenten til å nekte å godkjenne seieren. Blant annet ble det arrangert et møte mellom dem i Det ovale kontor, som varte i rundt en time.

Pence sa på sin side at det ikke var noe han hadde myndighet til å gjøre.

Ba om dommer-hjelp

Bare timer før avstemningen i Kongressen, ringte Pences personlige advokat, Richard Cullen, til tidligere dommer J. Michael Luttig, som tok til orde på Twitter for at visepresidenten ikke hadde noen makt til å endre valgresultatet. Dette ble brukt av Pence for å slå fast at han ikke kom til å blokkere avstemningen i Kongressen.

Etter den sinte telefonsamtalen, holdt Trump en tale til tilhengerne sine, der han blant annet uttalte at «han håper ikke han (Pence) hører på RINOene (Republikaner i bare navnet) og de dumme personene han lytter til».

Visepresidenten reiste samme dag til det aller helligste i amerikansk politikk - Kongressbygningen - for å overvåke den formelle godkjenningen av valgresultatet.

USA: Mike Pence har stemt imot å fjerne Donald Trump. Det er ventet en ny avstemningen i løpet av onsdag 13. januar. Vis mer

«Heng Mike Pence!»

Kort tid etter at Pence ankom Kongressbygningen gikk en rekke Trump-demonstranter til angrep, og visepresidenten måtte selv evakuere bygningen.

Den voldelige mobben som tok seg inn på Capitol Hill, jaktet på kongressmedlemmer, ropte slagord som «Heng Mike Pence!» og krevde å få vite hvor kongressleder Nancy Pelosi befant seg.

Trump skrev på sin side en rekke twitter-meldinger under angrepet, og skal ifølge flere medier ikke ha sjekket om Pence var i sikkerhet. På dette tidspunktet skal Pence ha blitt evakuert til kjelleren i Capitol Hill-bygningen, hvor han gjemte seg i flere timer, ifølge avisa.

Forholdet mellom Trump og Pence har surnet etter dette, noe som har preget deres siste dager i Det hvite hus.

Vil ikke kaste Trump

I dagene etter angrepet på Kongressen meldes det at presidenten og visepresidenten ikke pratet sammen, før de mandag denne uka skal ha hatt et møte i Det hvite hus. Ifølge kilder som er orientert om møtet skal de to da ha hatt «en god samtale».

Natt til onsdag viste også Pence sin støtte til Trump ved å skrive til flertallsleder i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, at han ikke kommer til å utløse det 25. grunnlovstillegget og avsette Donald Trump.

- Jeg mener ikke at en slik handling er i vår nasjons beste interesser, og jeg mener heller ikke at det er i tråd med grunnloven, skrev visepresidenten i brevet.

Avisa The Hill har bedt både Det hvite hus og Mike Pence om en kommentar på telefonsamtalen, men det har så langt ikke lyktes dem å få det.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer