Mister statsstøtten: Regjeringen vil fjerne støtten til Islamsk Råd Norge. Her generalsekretær Mehtab Afsar (fra venstre), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i IRN. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
Mister statsstøtten: Regjeringen vil fjerne støtten til Islamsk Råd Norge. Her generalsekretær Mehtab Afsar (fra venstre), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i IRN. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Islamsk Råd Norge

Ga Islamsk Råd dødsdommen: - Det er sjelden man blir så skuffet og trist over å ha fått rett

SV-politiker Akhtar Chaudhry er ikke det minste overrasket over at Islamsk Råd Norge mister statsstøtten. IRN sier de er skuffet over beslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: NRK melder i ettermiddag at ytterligere fem organisasjoner og trossamfunn med til sammen rundt 10 000 medlemmer melder seg ut av Islamsk Råd Norge etter at Kulturdepartementet kutter støtten.

(Dagbladet): Mandag ble det kjent at regjeringen vil fjerne den årlige støtten på 1,3 millioner kroner til Islamsk Råd Norge (IRN). Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) mener det ikke er riktig å opprettholde driftstilskuddet, fordi rådet ikke er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobyggerorganisasjon og dialogpartner.

- Når departementet nå anbefaler for Stortinget at IRN ikke lenger skal få statsstøtte, er det fordi tilliten til IRN ikke lenger er til stede. Konfliktene i og rundt IRN får tydelige konsekvenser for organisasjonens evne til å gjøre det de får penger for å gjøre. Trosdialogen er for viktig til at IRN skal få stå i veien, sier kulturministeren i en pressemelding.

Ikke overrasket

I september trakk fem store moskeer og organisasjoner seg fra IRN, og i en felles melding uttrykte de bekymring over retningen rådet har beveget seg i. Samme dag publiserte SV-politiker Akhtar Chaudhry et blogginnlegg hvor han skrev at IRN snart er død. Han mente 25 års innsats for å skape et fellesråd for norske muslimer er ødelagt som følge av IRNs veivalg de siste åra.

- Det er sjelden man blir så skuffet og trist over å ha fått rett, sier Akhtar Chaudhry til Dagbladet mandag.

Han er ikke det minste overrasket over at regjeringen nå vil stanse driftstilskuddet til IRN.

Skuffet: SV-politiker Akhtar Chaudhry mener 25 års innsats for å skape et fellesråd for norske muslimer er ødelagt som følge av IRNs veivalg de siste åra. Foto: Anna Sofie Ekeland Valvatne
Skuffet: SV-politiker Akhtar Chaudhry mener 25 års innsats for å skape et fellesråd for norske muslimer er ødelagt som følge av IRNs veivalg de siste åra. Foto: Anna Sofie Ekeland Valvatne Vis mer

- Dette har vi varslet om og sett komme lenge. IRN har de siste åra tatt valg som har ødelagt tilliten fra myndighetene og storsamfunnet, og nå har de også mistet den økonomiske støtten. Det har vært svikt i flere ledd over tid, med en ledelse som ikke har ivaretatt sine oppgaver. Jeg har vært en av dem som har ønsket at IRN skal gjenfinne sin posisjon, men har nå innsett at dette ønsket ikke kan oppfylles og at IRN ikke lenger er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobygger og dialogfremmer, sier Chaudhry.

Han mener det er viktig at Norge har en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner, og håper de muslimske organisasjonene som har meldt seg ut av IRN og andre muslimske organisasjoner nå vil danne en ny samlende paraplyorganisasjon.

- Vi trenger en organisasjon som representerer norske muslimer på en balansert og tillitsfull måte, med en ledelse som forstår sin rolle og sitt ansvar for å ivareta denne viktige oppgaven, sier SV-politikeren.

Bråk

Det har stormet rundt IRN det siste året. Rådet fikk krass kritikk da de i mars ansatte en medarbeider som bruker nikab. Organisasjonen møtte tverrpolitisk svekket tillit, og førte til at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kalte Islamsk Råd inn på teppet. Norges største muslimske trossamfunn valgte å melde seg ut av Islamsk Råd som følge av ansettelsen.

I starten av oktober varslet også Nortura at de sier opp avtalen om halalsertifisering med Islamsk Råd Norge, som følge av at tilliten til IRN fra myndighetene, storsamfunnet og det muslimske samfunnet er svekket.

Mener Islamsk Råd har seg selv å takke

Stortingspolitiker Abid Raja (V) sier til Dagbladet at han støtter regjeringens forslag om å stoppe den statlige støtten til Islamsk Råd Norge, og mener rådet har seg selv å takke.

- Muslimer har et sterkt behov for gode talsmenn som har forståelse for hvordan det er å være muslim i Norge. Det samme har samfunnet. IRN har tidligere ivaretatt sine oppgaver på en god måte, men under ledelsen av Mehtab Afsar har rådet nå utspilt sin rolle. Det er svært trist at en enkeltperson har klart å rive ned det mange før ham møysommelig har bygget opp. Rådet har i langt tid beveget seg i en negativ retning, noe som er svært beklagelig. IRN mistet all tillit, støtten fra Nortura, og nå også statsstøtten. De har ingen venner igjen på Stortinget. Dette er en trist dag, sier Abid Raja (V).

- Fortsatt håp

Han mener likevel at det fortsatt er et ørlite håp for IRN, dersom rådet restruktureres og generalsekretær Mehtab Afsar fjernes fra sin stilling umiddelbart.

- Dersom Mehtab trekker seg frivillig eller sparkes med umiddelbar virkning, og hele IRN restruktureres på prinsipper om åpenhet, dialogfremme og tillitsbyggende, er det kanskje et ørlite håp for at rådet kan fortsette å eksistere og for at de igjen kan få statsstøtte, mener stortingspolitikeren.

Oppfordrer til å stifte ny paraplyorganisasjon

Han oppfordrer i mellomtida organisasjonene og moskeene som har brutt med IRN til å stifte en ny samlende og dialogfremmende paraplyorganisasjon.

- Muslimer og det norske samfunnet har behov for en troverdig og sterk paraplyorganisasjon, og jeg vil derfor oppfordre utbryterne fra IRN til å stifte en ny samlende dialogfremmende organisasjon. Det er viktig at de kommer raskt på banen. Så må vi politikere diskutere hvordan vi kan støtte det politisk og økonomisk, avslutter Raja.

VIL HA NY ORGANISASJON: Abid Raja (V) oppfordrer organisasjonene og moskeene som har brutt med IRN, til å stifte en ny samlende og dialogfremmende paraplyorganisasjon. Foto: NTB Scanpix
VIL HA NY ORGANISASJON: Abid Raja (V) oppfordrer organisasjonene og moskeene som har brutt med IRN, til å stifte en ny samlende og dialogfremmende paraplyorganisasjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med generalsekretær Mehtab Afsar og styreleder Zaeem Shaukat i Islamsk Råd Norge. De har ikke besvart våre gjentatte henvendelser, men IRN sendte i 16.30-tida ut en pressemelding, der de skriver at de er skuffet over Kulturdepartementets beslutning.

- Dersom driftstilskuddet trekkes, vil mye av det gode arbeidet organisasjonen gjør, bli skadelidende. Styret har i flere møter med departementet framlagt all nødvendig dokumentasjon parallelt med konkrete mål for veien videre for IRN, skriver de.

- Tåkelagt

IRN framholder at at de jobber med målrettede tiltak for å fremme samhold for muslimer i Norge, konkrete prosjekter med integrering, ungdomsarbeid, prosjekter for barn, deltakelse på konferanser og seminarer og, samt arbeid mot vold og diskriminering.

- Men vi ser at nyhetsbildet om IRN har tåkelagt all vår innsats. For IRN har tilskuddet en vesentlig betydning for å kunne opprettholde det samfunnsnyttige arbeidet som gjøres i organisasjonen.

IRN skriver at de vil gjennomgå faktaframstillingen nærmere når departementets konkrete begrunnelse og innstilling til Stortinget er mottatt, og at de vil «fortsette vårt arbeid som en sentral aktør og brobygger i samfunnet, for å styrke samholdet og bidra til gjensidig forståelse og respekt mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge».

- Burde trekke seg

Abid Raja (V) uttalte allerede i august at generalsekretæren i IRN burde trekke seg for å skape ro rundt organisasjonen. Mehtab Afsar svarte da at han lever godt med kritikken.

- Vi må alle ha rom for uenigheter. Jeg har et stort forbedringspotensial og jobber daglig med meg selv for å bli et bedre menneske. Jeg tar dette med et smil og prøver å lære dersom det er noe jeg kan bli bedre på, sa Afsar til NTB da.

Han ville ikke svare direkte på spørsmål om målet er å få tilbake statsstøtten som IRN skulle ha fått i juli, men som da var midlertidig frosset av kulturdepartementet.

- Målet er å ivareta vårt hovedanliggende som en viktig aktør i samfunnet. Så er det opp til myndighetene å vurdere statsstøtten, sa generalsekretæren da.

Etter et møte med Kulturdepartementet i september svarte Afsar slik på spørsmål fra NTB om hvilke konsekvenser kutt i driftsstøtten vil få for IRN:

- Rådets arbeid fortsetter jo, men som sagt, møtet i dag er en del av flere møter som vi har hatt, og vi kommer til å ha dialog med ulike instanser, offentlige som private. IRNs arbeid fortsetter, IRN er en organisasjon som jobber med ulike samfunnsoppgaver, og det arbeidet vil fortsette, sa Afsar til NTB da.