Ga jobb til sykepleier som satte narkosprøyte på seg selv

Dømt til fengsel og bot etter nytt narkotyveri på Sykehuset Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Sykepleieren ved Sykehuset Østfold som forsynte seg med flere morfinpreparater, ble allerede under utdannelsen avslørt for å ruse seg på jobb og stjele medikamenter.


Likevel fikk han fullføre sin sykepleierutdannelse, for deretter å bli ansatt ved Sykehuset Østfold Fredrikstad, skriver Fredrikstad Blad.

Nå er han dømt til 30 dagers betinget fengsel og 3.000 kroner i bot. Han er også fratatt sin autorisasjon som sykepleier.

Stjal morfin

I løpet av fem uker, forsynte han seg med morfinpreparater i form av ampuller, tabletter og plaster mens han var i jobb ved sykehuset.

Fredrikstad Blad avslører at den mannlige sykepleieren også tidligere har havnet i søkelyset for narkotikaovertramp i sykehusjobb.

Allerede under sykepleierstudiene kom rusproblemene for en dag. Likevel ble han verken stanset av Høgskolen i Østfold, Helsetilsynet eller Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.

I mars 2003, under en praksisperiode ved Sykehuset Østfolds avdeling i Halden, satte han en sprøyte med Stesolid på seg selv inne på et toalett på sykehuset.

Ga jobb til sykepleier som satte narkosprøyte på seg selv

Han stjal også Vival-tabletter. Begge preparatene inneholder narkotiske virkestoffer, skriver lokalavisa.

Visste om narkokriminalitet

Sykepleieren har hatt så store rusproblemer at han på et tidspunkt ble innlagt på en rusinstitusjon. Et drøyt år senere fullførte han sin sykepleierutdannelse ved Høgskolen i Østfold.

- Jeg kan bekrefte at vedkommendes nå er fratatt sin autorisasjon med bakgrunn i den aktuelle saken med morfintyveriene. Vedtaket er fattet av Statens helsetilsyn, sier seniorrådgiver Knut Fredrik Thorne i Helsetilsynet i Østfold til Fredrikstad Blad.

Høgskolen i Østfold ønsker ikke å kommentere hvilke vurderinger som lå til grunn for at mannen fikk fullføre sin sykepleierutdannelse.

Til tross for at Statens autorisasjonskontor for helsepersonell i 2004 ble varslet om mannens rushistorikk, valgte de å gi mannen autorisasjon som sykepleier.

Null kontroll

13. oktober skrev Dagbladet.no at tidligere heroinmisbrukere blir helsepersonell

STJAL NARKO: En mannlig sykepleier ved Sykehuset Østfold er dømt for å ha stjålet en rekke morfinpreparater. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
STJAL NARKO: En mannlig sykepleier ved Sykehuset Østfold er dømt for å ha stjålet en rekke morfinpreparater. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Bakgrunnen var en artikkel i fagbladet Sykepleien, som viser at autorisasjonsmyndighetene mangler kontroll på helsepersonell med rushistorikk.

Det finnes både helsepersonell og helsestudenter som går på metadon i Norge. Det er imidlertid helt tilfeldig om autorisasjonsmyndighetene får vite om dem, skriver fagbladet.

Ga jobb til sykepleier som satte narkosprøyte på seg selv
SATTE NARKOSPRØYTE: En mannlig sykepleier fikk jobb på Sykehuset Østfold, til tross for at han i 2003 satte narkosprøyte på seg selv mens han var på vakt.