Ga kjempesmekk til Sudan

Møtet i Den afrikanske union ble alt annet enn hyggelig for president al-Bashir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Møtet i Den afrikanske unionen (AU) ble ikke helt slik Sudan og president Omar al-Bashir hadde tenkt seg.

Først måtte president al-Bashir sitte i salen og motta refs fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon på grunn av situasjonen i Darfur.

Timer senere stemte de 53 andre medlemslandene for at Ghana skulle lede organisasjonen de neste 12 månedene, ikke Sudan, slik planen var.

Ghanas president fortalte at avgjørelsen var enstemmig og at Sudan, som trakk seg, støttet valget av Ghana. Men reportere på plass i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba, der møtet ble avviklet, fanget opp helt andre reaksjoner fra Sudans ledere.

- Dette er en fryktelig uheldig utvikling, sa talsmann for Sudans utenriksdepartement, Ali Sadiq til nyhetsbyrået AP.

Talsmannen for Sudans utenriksdepartement la ikke skjul på hva han mente lå bak avgjørelsen om å gi formannskapet til Ghana.

- De afrikanske statslederne forpliktet seg til dette forrige år. Når de har forandret mening viser det at det har vært et sterkt press utenfor Afrika.

Avhengig av Darfur

SUDAN I SØKELYSET: Spørsmålet om hvorvidt Sudan skulle få overta formannskapet i Den afrikanske unionen (AU) preget toppmøtet. Situasjonen i Darfur-provinsen gjorde at formannskapet i stedet gikk til Ghana. Bildet viser Sudans president Omar Hassan al-Bashir da han landet på Bole International Airport i Addis Abeba lørdag. Foto: Reuters/Scanpix
SUDAN I SØKELYSET: Spørsmålet om hvorvidt Sudan skulle få overta formannskapet i Den afrikanske unionen (AU) preget toppmøtet. Situasjonen i Darfur-provinsen gjorde at formannskapet i stedet gikk til Ghana. Bildet viser Sudans president Omar Hassan al-Bashir da han landet på Bole International Airport i Addis Abeba lørdag. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Sudan presset på for å overta formannskapet under fjorårets møte, men afrikanske ledere valgte presidenten i Den demokratiske republikken Kongo til å ta vervet i ett år. Kompromisset var at Sudans president al-Bashir skulle overta formannskapet, dersom situasjonen i Darfur bedret seg.

Det har ikke skjedd. Volden i Darfur har i stedet spredd seg til nabostatene Tsjad og Den sentralafrikanske republikk.

Flere enn 200 000 mennesker er drept og 2,5 millioner mennesker drevet på flukt siden 2003, da opprørere fra afrikanske stammer tok til våpen, og beskyldte den arabisk-dominerte regjeringen for diskriminering og undertrykkelse. Regjeringen i Khartoum beskyldes for å bruke Janjaweed-militsen mot befolkningen i Darfur.

Situasjonen i Darfur dominerte opptakten til det afrikanske toppmøtet, og satte Sudan under hardt press fra første stund da møtet ble innledet.

Internasjonale organisasjoner var sterkt imot at Sudan skulle lede AU på grunn av beskyldningene om regjeringens rolle i Darfur-konflikten, Tsjad truet med å gå ut av unionen, mens opprørsledere i regionen sa at de ikke kunne godta fredsbevarende styrker fra AU med Sudan i førersetet.

Sudans president al-Bashir har motstatt seg FN-resolusjonen som går inn for å sette inn 22 000 FN-soldater, som enten kan erstatte eller inkludere deler av de 7000 AU-soldatene, som allerede er der.

Ingen endelig avtale ble inngått under AU-toppmøtet i Addis Abeba, men Sudan har vist vilje til å godta en «hybrid styrke», som inkluderer FN-soldater, skriver AP.

Mangler soldater til Somalia

Høyt oppe på dagsordenen på toppmøtet stod også Somalia.

AU har signalisert at de vil sende 8000 fredsbevarende soldater til Somalia for å erstatte de etiopiske styrkene, som kom landets svake overgangsregjering til unnsetning og drev islamistene ut av hovedstaden Mogadishu i slutten av desember.

Problemet er at så langt har bare tre land - Uganda, Nigeria og Malawi - kommet med konkrete tilbud om å stille soldater til disposisjon for dette oppdraget.

- Vi trenger 8000 soldater, i dag har vi knapt 4000. Vi kan bare ikke vente på at andre skal gjøre arbeidet for oss, sa AUs kommisjonsleder Alpha Oumar Konare i sin tale til de 54 medlemslandene.

Og han advarte mot hva som vil skje dersom det ikke flere tilbyr soldater.

- Dersom afrikanske styrker ikke er raskt på plass, vil det bli kaos, sa Oumar fra talerstolen, ifølge BBC.