Ga kraftig advarsel

Indonesiske myndigheter sier de kom med en tydelig advarsel mot å klatre fjellet Marapi. 22 er bekreftet omkommet etter søndagens vulkanutbrudd.

Flere videoer i sosiale medier viser det som skal være klatrere som sitter askefast etter et vulkanutbrudd på Indonesia. Damen i videoen venter på redningsmannskaper som skal frakte dem ut. Hun er tilsynelatende ikke fysisk skadet. Video: Instagram/gadihbujang_minang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Ytterligere ni turgåere er tirsdag funnet døde etter mandagens vulkanutbrudd på Sumatra i Indonesia.

Dermed har dødstallet steget til 22, ifølge redningsmannskaper.

Nå går Indonesias vulkan- og geologimyndighet ut og sier at de har advart mot å bestige fjellet Marapi siden 2011.

I månedlige brev advarte byrået miljødepartementet og det lokale naturvernbyrået om at klatrere bør holde seg på trygg avstand fra vulkanens topp.

Klar anbefaling

- Anbefalingen var ikke å klatre opp til toppen, og at ingen skulle gå innenfor tre kilometer fra krateret, sier byråets leder Hendra Gunawan til Reuters.

Vulkan- og geologimyndigheten er et byrå som overvåker den vulkanske aktiviteten i landet.

Det var søndag at Indonesias mest aktive vulkan, Marapi, brøt ut og spyttet aske tre kilometer opp i lufta. Fjellet er 2891 m.o.h.

Tirsdag er leteaksjonen etter de savnede i gang igjen, etter at de måte ta en pause mandag på grunn av et nytt utbrudd. Rundt 200 personer deltar i søket etter de savnede klatrerne.

EVAKUERER: Her jobber redningsarbeidere de nasjonale sikkerhetsbyrået med å evakuere liket etter en omkommet klatrer fra Marapi. Bildet ble frigitt tirsdag 5. desember. Foto: NTB / BASARNAS / AP
EVAKUERER: Her jobber redningsarbeidere de nasjonale sikkerhetsbyrået med å evakuere liket etter en omkommet klatrer fra Marapi. Bildet ble frigitt tirsdag 5. desember. Foto: NTB / BASARNAS / AP Vis mer

Gunawan i vulkanbyrået understreker at de bare kunne sende ut advarsler, og at det er opp til miljødepartementet å håndheve dem.

En avdeling i miljødepartementet i Indonesia sier til Reuters at tillatelse til å klatre fjellet Marapi ble gitt etter råd fra lokale myndigheter i Vest-Sumatra, området der fjellet ligger.

Flere utbrudd

Det var 75 klatrere på fjellet da vulkanutbruddet skjedde søndag.

Marapi hadde flere utbrudd i januar og februar i år. Før det, har det skjedd relativt sjelden siste tiåret, og vulkanen er vanskelig å overvåke.

- Fordi vi ikke kan registrere noen seismisk aktivitet, gir vulkanen ingen klare varsel på om den kommer til å bryte ut. Krateret til denne vulkanen er farlig, sier Ahmad Basuki ved vulkan- og geologibyrået.

Det er over 120 aktive vulkaner i Indonesia, som er en del av den såkalte Ildringen, et belte med seismisk og vulkansk aktivitet rundt Stillehavet.

Merapi går for å være den mest aktive av Indonesias 127 vulkaner, og har hatt en rekke store utbrudd gjennom historien. Et vulkanutbrudd i 1994 tok livet av 64 personer. Et utbrudd i 2010 drepte 347 mennesker og forårsaket evakuering av 20 000 landsbyboere.