Ga legene bakoversveis

Den 64 år gamle kvinnen ble holdt våken av «klikkelyder og rasling» før hun oppsøkte lege.

UBUDEN GJEST: Legene fant flere fremmedlegemer i kvinnens øre. Foto: The New England Journal of Medicine
UBUDEN GJEST: Legene fant flere fremmedlegemer i kvinnens øre. Foto: The New England Journal of Medicine Vis mer
Publisert

I april i år fikk ei 64 år gammel kvinne fra Taiwan forstyrret nattesøvnen som følge av mystiske øreplager.

Tilfellet er beskrevet i det medisinske tidsskriftet The New England Journal of Medicine (NEJM), hvor det kommer fram at kvinnen hadde slitt i fire døgn før hun oppsøkte lege.

- Første dag hadde hun våknet med en følelse av at noe kravlet inni øret hennes. Påfølgende banking, klikkelyder og rasling hadde ført til søvnløshet, skriver de.

Flere overraskelser

Da legene undersøkte øret hennes, fant de en liten edderkopp.

Og det var ikke den eneste overraskelsen: Sammen med den levende edderkoppen fant de også det gamle skinnet dens.

Den lille skapningen hadde skiftet ham i 64-åringens øre.

Tengchin Wang, lege og leder for øre-nese-hals-avdelingen ved det kommunale sykehuset i Tainan i Taiwan, opplyser overfor NBC News at dette var nytt, selv for ham.

Ble sugd ut

Wang har vært borti mange saker hvor insekter har oppholdt seg i folks ører, men han har aldri vært vitne til at de har skiftet ham der inne.

Videre opplyser han om at de brukte et rør for å suge ut både edderkoppen og det gamle skinnet.

64-åringen skal ikke ha følt smerte, da edderkoppen var veldig liten. De anslår at den var rundt to-tre millimeter lang.

Da edderkoppen var ute, opphørte også alle symptomer.

- Uutholdelig

David Kasle, en øre-nese-hals-lege fra Florida, sier til NBC at dette tilfellet er både uvanlig og urovekkende.

Han har ingen tilknytning til selve studien, men kommer likevel med noen råd for hvordan du kan utelukke at øreplager skyldes et insekt.

- Det er et ekstremt følsomt, tynt hudlag som kler øregangen - kalt den ytre hørselskanalen. På grunn av dets følsomhet vil du garantert bli oppmerksom på at noe kryper der inne. Det er en kilende følelse som nesten er uutholdelig, sier han.

Dersom du er uheldig og får et insekt i øregangen, kan det ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) inaktiveres ved å dryppe noen dråper matolje inn i øregangen. Seinere kan det skylles eller hentes ut med egnet instrument.

Du bør ikke forsøke å fjerne fremmedlegemer som sitter langt inne i øregangen selv, da dette kan føre til at det blir dyttet lengre inn og eventuelt skader trommehinna. Da bør lege oppsøkes.

OVERRASKER: Hadde du blitt redd om du oppdaget så mange edderkopper i huset? Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer