Ga lesbisk kvinne verv - kan bli kastet ut av kirka

Bærum baptistmenighet ga en lesbisk kvinne lederverv i menigheten. Det likte ikke hovedstyret.

KONFLIKT: På grunn av en konflikt skal det holdes regionale dialogmøter i Det norske baptistsamfunnet. Illustrasjonsfoto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto
KONFLIKT: På grunn av en konflikt skal det holdes regionale dialogmøter i Det norske baptistsamfunnet. Illustrasjonsfoto: Tore Wuttudal / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det har oppstått en konflikt innad i Det norske baptistsamfunn etter at Bærum baptistmenighet i november i fjor valgte inn en lesbisk kvinne i menighetsrådet.

Det står nemlig i kirkesamfunnets vedtak fra 2000 at homofil praksis ikke er forenlig med lederstillinger.

Dette har skapt en vanskelig situasjon for hovedstyret.

- Vi synes dette er vanskelig. Vi er også delt i våre syn i hovedstyret. Kirkesamfunnet er bygd opp som selvstendige menigheter, men i et forpliktet fellesskap. Her bryter de to med hverandre, sier hovedstyrets leder, Magnar Mæland.

Da Oslo 3. baptistmenighet gjorde det samme i 2006, ble de kastet ut av kirkesamfunnet.

- VANSKELIG: Magnar Mæland beskriver konflikten som vanskelig. Foto: Privat
- VANSKELIG: Magnar Mæland beskriver konflikten som vanskelig. Foto: Privat Vis mer

Konflikt

Nå har Det norske baptistsamfunn sendt ut et skriv til menighetene, som Dagbladet har fått tilgang til, der de har lagt ved følgende uttalelse fra hovedstyret:

«Vi har forståelse for at dette emnet er vanskelig for noen. Men når det er sagt, vil vi også understreke at Bibelen til alle tider har vært øverste autoritet hos baptistene. Vi ser ikke at Bibelen fordømmer mennesker som har en homofil legning. Derimot tar Bibelen opp homoseksuell praksis. De bibelsteder som tar opp en slik praksis, gjør det på en avvisende måte. Ut fra Bibelens ord om homoseksuelle forhold, finner vi det ikke riktig at personer som lever ut sin homoseksualitet, kan ha lederoppgaver i våre menigheter eller i Det Norske Baptistsamfunn.»

Hovedstyret har invitert alle menighetene til regionale dialogmøter om saken.

- Vi skal ha møter om dette fram til påske. Det kan være aktuelt å ekskludere Bærum baptistmenighet. Vi er usikre, derfor har vi invitert til dialog, forklarer han.

- Ikke mørkemenn

Han forklarer at de som kirkesamfunn forholder seg til bibelen, og at de fleste baptister mener at homofilt samliv strider med den.

- Er det aktuelt å endre dette synet, om flertallet ønsker det?

- Vi har et demokratisk styre, og om flertallet ønsker det, er det aktuelt å endre uttalelsene på dette. Skal vi ekskludere Bærum vil det være en diskusjon hvor vi sier at vi har bibelen som utgangspunkt på tro, liv og lære, og at dette strider mot.

Han presiserer at alle medlemmene er valgbare, men at de mener at det skal være noen kvalifikasjoner som må være på plass for å ha lederverv.

- Det er krevende å kommunisere i en offentlighet hvor holdningene etter hvert har blitt så tolerante. Vi er ikke intolerante mørkemenn, men kjenner på en forpliktelse mot det vi opplever bibelen sier. Mens noen vil si at bibelen sier det motsatte, sier han.

Uenige om grenser

Pastor Kent Remi Westergren i Bærum baptistmenighet sier til Dagbladet at konflikten for dem først og fremst handler om at hver menighet skal ha mulighet til å velge sin egen leder.

- Alle skjønner at det går en grense for selvstyre, men vi er uenige om hvor grensen skal settes, sier han.

Han sier også at Bærum baptistmenighet, i den store sammenhengen, har et ønske om at mennesker skal få være den de er.

- Vi synes de skal få erkjenne sannheten om sitt eget liv og få være i den sannheten. At de skal bli anerkjent i den og ikke trenge å late som at de er noen andre for å tilhøre et menighetsfelleskap - og ha alle rettighetene i det fellesskapet, sier han.

- Er dere redd for å bli ekskludert fra baptistsamfunnet?

- Vi erkjenner at det å bli ekskludert av samfunnet er et mulig utfall.

Westergren understreker at det nå skal være møter med menighetene på regionalt plan, og at det gjenstår å se om denne saken blir tatt opp på landsmøtet i juli.

- Vondt

Leder i organisasjonen FRI, Ingvild Endestad, reagerer på vedtaket om at homofile ikke kan ha lederverv.

- Dessverre er det fortsatt mange trossamfunn, inkludert deler av den norske kirke, som diskriminerer ansatte og tillitsvalgte basert på kjønn eller seksuell orientering. Det er diskriminerende, og det er vondt for dem som rammes av det, sier hun.

Hun synes det er trist at et trossamfunn ikke ser at det er umenneskelig å be folk velge mellom to grunnleggende sider ved seg selv: kjærlighet og tro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer