Tusener måtte evakuere etter tsunamivarsel:

- Gå, løp eller sykle

Tsunamibølger ble observert etter kraftige jordskjelv sør i Stillehavet torsdag kveld. «Evakuer umiddelbart», var beskjeden fra myndighetene i New Zealand, som nå har nedjustert trusselen.

MASSEEVAKUERING: Bilder viste store køer i det folk prøvde å trekke opp i høyden i New Zealand etter kraftige jordskjelv torsdag. Foto: Mike Dinsdale / New Zealand Herald / AP
MASSEEVAKUERING: Bilder viste store køer i det folk prøvde å trekke opp i høyden i New Zealand etter kraftige jordskjelv torsdag. Foto: Mike Dinsdale / New Zealand Herald / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Like før klokka 01.30 opplyser myndighetene i New Zealand at de største bølgene har passert og trekker evakueringsordren.

Myndighetene utstedte tsunamivarsel etter at tre kraftige jordskjelv fant sted en og samme dag.

Det siste og kraftigste skjelvet ble målt til 8,0 nær de avsidesliggende Kermadec-øyene i nordøst like før klokka 22.30 torsdag.

- Gå, løp eller sykle dersom det er mulig for å redusere risikoen for å stå fast i trafikken, skrev sivilforsvaret i varselet, og understrekte at evakueringsordrene trumfet coronaregler.

Like før midnatt meldte varslingssentralen på Hawaii at de første tsunamibølgene var observert nær Tongas hovedstad Nuku’alofa. De var på omtrent tre centimeter, men kan vokse seg betydelig større.

- Basert på alle tilgjengelige data, er farlige tsunamibølger varslet i noen kystområder, advarer de.

EKSPLODERTE: Elon Musks SpaceX-rakett gjennomførte en vellykket retur til landingsfeltet, men eksploderte etter landing. Video: AP Vis mer

Opptil tre meter høye

Ifølge sentralen forflytter bølgene seg over havet og kan treffe enkelte kystområder, blant dem Vanuatu og Ny-Caledonia, med en høyde på opptil tre meter.

Også den amerikanske tsunamisentralen for Stillehavet utstedte tsunamivarsel for Amerikansk Samoa som følge av det siste jordskjelvet, som fant sted over 1000 kilometer fra New Zealands kyst. Dette gjelder fortsatt.

Det er også mulighet for farlige bølger i Tonga, Niue, Samoa, Cook Islands, Fiji, Vanuatu, Tokelau, samt Wallis og Fortuna, ifølge senteret.

HAR FÅTT GRØNT LYS: Innbyggere i New Zealand har fått grønt lys til å vende tilbake etter evakueringsordren. Foto: Mike Dinsdale / New Zealand Herald / AP
HAR FÅTT GRØNT LYS: Innbyggere i New Zealand har fått grønt lys til å vende tilbake etter evakueringsordren. Foto: Mike Dinsdale / New Zealand Herald / AP Vis mer

- Skremmende

New Zealands beredskapsminister Kiri Allan sa først at tsunamiaktiviteten og evakueringsordren kunne vare i flere timer, skrev landets kringkasting RNZ.

- Ikke vend tilbake før sivilforsvaret har gitt grønt lys, påpekte sivilforsvaret.

Klokka 01.30 er altså ordren trukket.

Folk som avisen The Dominion Post snakket med, fortalte at de tok varselet på alvor. De sa at det var «skremmende», men at de har blitt godt trent i å evakuere.

Avisen New Zealand Herald melder at flere tusen evakuerte. Det skal være mye trafikk på veien mot evakueringspunktene.

- Jeg håper alle har det bra der ute, spesielt dere på øst-kysten, der jordskjelvet fulle styrke virkelig traff, skriver statsminister Jacinda Ardern i et Facebook-innlegg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer