Tusener måtte evakuere etter tsunamivarsel:

- Gå, løp eller sykle

Tsunamibølger ble observert etter kraftige jordskjelv sør i Stillehavet torsdag kveld. «Evakuer umiddelbart», var beskjeden fra myndighetene i New Zealand, som nå har nedjustert trusselen.

MASSEEVAKUERING: Bilder viste store køer i det folk prøvde å trekke opp i høyden i New Zealand etter kraftige jordskjelv torsdag. Foto: Mike Dinsdale / New Zealand Herald / AP
MASSEEVAKUERING: Bilder viste store køer i det folk prøvde å trekke opp i høyden i New Zealand etter kraftige jordskjelv torsdag. Foto: Mike Dinsdale / New Zealand Herald / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Like før klokka 01.30 opplyser myndighetene i New Zealand at de største bølgene har passert og trekker evakueringsordren.

Myndighetene utstedte tsunamivarsel etter at tre kraftige jordskjelv fant sted en og samme dag.

Det siste og kraftigste skjelvet ble målt til 8,0 nær de avsidesliggende Kermadec-øyene i nordøst like før klokka 22.30 torsdag.

- Gå, løp eller sykle dersom det er mulig for å redusere risikoen for å stå fast i trafikken, skrev sivilforsvaret i varselet, og understrekte at evakueringsordrene trumfet coronaregler.

Like før midnatt meldte varslingssentralen på Hawaii at de første tsunamibølgene var observert nær Tongas hovedstad Nuku’alofa. De var på omtrent tre centimeter, men kan vokse seg betydelig større.

- Basert på alle tilgjengelige data, er farlige tsunamibølger varslet i noen kystområder, advarer de.

Opptil tre meter høye

Ifølge sentralen forflytter bølgene seg over havet og kan treffe enkelte kystområder, blant dem Vanuatu og Ny-Caledonia, med en høyde på opptil tre meter.

Også den amerikanske tsunamisentralen for Stillehavet utstedte tsunamivarsel for Amerikansk Samoa som følge av det siste jordskjelvet, som fant sted over 1000 kilometer fra New Zealands kyst. Dette gjelder fortsatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer