Ga MDMA til 15-åring

Voldtektstiltalt kulturprofil grillet om rusbruk og den store aldersforskjellen mellom ham og fornærmede kvinner.

UNGE VENNER: Mannen i 50-åra forteller i retten at han hadde vanskelig for å treffe folk på sin egen alder. Flere av de fornærmede er over 20 år yngre enn mannen. Foto: Dagbladet
UNGE VENNER: Mannen i 50-åra forteller i retten at han hadde vanskelig for å treffe folk på sin egen alder. Flere av de fornærmede er over 20 år yngre enn mannen. Foto: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den voldtektstiltalte kulturprofilen i 50-åra ble i Oslo tingrett i dag grillet om aldersforskjellen mellom ham og de ni fornærmede i saken.

Den yngste fornærmede er 25 år yngre enn tiltalte. Mannen er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med henne da hun var 15 år gammel, på et nachspiel hjemme hos ham.

Mannen nekter straffskyld for samtlige poster i tiltalen, men forklarte seg i dag om påstanden.

Under 16

- Var hun under 16 år? spør statsadvokat Trude Antonsen.

- Ja, det var ei uke før hun fylte 16.

- Tok hun MDMA?

- Ja.

- Fikk hun det av deg?

- Ja, det stemmer, sier den tiltalte mannen, og forteller at han også tok partydopet på nachspielet denne natta.

- Jeg var sliten

En annen fornærmet i saken, som hevder seg utsatt for to voldtekter av mannen, forklarte i retten at hun reagerte på at mannen «klådde» på 15-åringen på sofaen på nachspielet, og at hun derfor forlot festen.

Mannen forteller at det hadde vært ei hektisk uke i forkant, og at de endte på nachspiel hjemme hos ham etter fest.

- Vi var kanskje åtte-ni personer i utgangspunktet. Hun spurte meg om hva som var i veien, jeg sa jeg var sliten. Hun sa det kunne være bra for meg å ta MDMA. Jeg sa: «Det er ingen her jeg kan ta det med.» Hun sa «slapp av, jeg har gjort det med andre mange ganger», forklarer tiltalte.

- Sikkert ikke så lurt

Han forklarer at det var en liten mengde MDMA igjen fra en tidligere fest, og at dette lå i en skuff på musikkrommet, av den ene fornærmede omtalt som «doprommet». Mannen forklarer at han gikk inn for å hente det.

På spørsmål om han hadde betenkeligheter med å gi stoffet til en så ung person, svarer han:

- MDMA et relativt lett stoff. Skadevirkningene er små. Folk som kjenner virkningene, har ikke tatt skade av det. Men jeg ser samtidig at episoden tar seg dårlig ut. Jeg visste at det var rett før hun fylte 16, at hun var 15. Jeg opplevde henne som en naturlig del av miljøet. Det var sikkert ikke så lurt, sier han.

Han nekter for seksuell omgang med 15-åringen.

- Vi klinte, og det finnes det masse tidsnær dokumentasjon på. Det med klåing er ikke sant. Det var masse mennesker der, og de oppfattet det på samme måten, sier tiltalte i retten.

- Et liberalt syn

Mannen har forklart seg om bruk av kokain, MDMA og ecstasy. MDMA er virkestoffet i ecstasy.

MOTPARTER: Forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen drøfter med aktoratet - statsadvokat Trude Antonsen (i midten) og politiadvokat Hilde Strand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
MOTPARTER: Forsvarer Knut-Ole Bakke Hansen drøfter med aktoratet - statsadvokat Trude Antonsen (i midten) og politiadvokat Hilde Strand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

På spørsmål om han var bevisst på folks alder ved rusbruk, svarer han:

- Vårt miljø har et liberalt syn på narkotika, sier tiltalte, og forklarer videre at han ikke hadde betenkeligheter å dele stoffet med folk med erfaring.

Påtalemyndigheten og bistandsadvokatene i saken har vært opptatt av å få fram at MDMA har vært ingrediens ved flere av voldtektene.

«Lovedrug»

- Kjenner du til begrepet «lovedrug»? spør statsadvokat Antonsen.

- For meg blir det feil, for meg kan MDMA føre til at man ønsker nærhet, men det er ikke noe som gjør at man får et sterkt begjær, sier tiltalte i retten.

De fleste av kvinnene var i 20-åra og mannen var i seint i 30-åra og begynnelsen av 40-åra da overgrepene skal ha skjedd.

Voldtektene han er anklaget for, skal ha skjedd over en periode på flere år, mellom 2005 og fram til 2014. Mannen hadde også faste forhold med to kvinner som er over 15 år yngre enn ham, i denne perioden.

Idealistiske prosjekter

I dag ble den tiltalte mannen grillet om aldersforskjellen av statsadvokat Trude Antonsen.

Mannen forklarte i retten at han jobbet så mye at han var dårlig til å opprettholde gamle vennskap, og var naturlig omgitt av yngre personer i bransjen.

- Hvis jeg ringte en kollega ti år etter, ville vedkommende sagt «jeg passer barn i kveld». Vennene og kollegakretsen gikk over i hverandre, sier mannen.

Han sier folk i vennekretsen stort sett var mellom 20 og 40 år, med noen unntak, og at han også hadde yngre venner enn det.

- Grunnen er at studenter, arbeidsledige og de som ikke er etablert, har vært engasjert. De har hatt tid å bruke på idealistiske prosjekter, sier han.

Hipstere

- Hvordan vil du beskrive miljøet? spør Antonsen.

- Noen ville nok sagt «hipstere», men i den opprinnelige betydningen, ikke skjeggete-frisør-betydningen. Det er folk som følger med i tida, sier han.

I avhør fortalte han at han hadde vanskelig for å komme i kontakt med folk på egen alder. Ifølge han fikk han ikke mye reaksjoner på forholdene med yngre kvinner.

- Det var mest snakket om blant folk som ikke kjenner meg så godt, sier han.

Den ene fornærmede forklarte at hun fikk advarsler om at mannen «var ekkel og lå med småjenter».

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at folk brukte «ekkel» om meg, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer