GA STØTTE: Kronprinsparets fond ga 3,5 millioner kroner til Lærervikaren AS i fjor og i år. Trivselsleder AS har fått støtte i flere år. Her sammen med leder av Det kongelige sekretariat Olav Heian-Engdal (36) og fondets daglig leder Irene Lystrup (36). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GA STØTTE: Kronprinsparets fond ga 3,5 millioner kroner til Lærervikaren AS i fjor og i år. Trivselsleder AS har fått støtte i flere år. Her sammen med leder av Det kongelige sekretariat Olav Heian-Engdal (36) og fondets daglig leder Irene Lystrup (36). Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Kronprinsparets fond:

Ga millioner til selskaper som selger tjenester til grunnskoler

Kronprinsparets fond har gitt over fem millioner kroner i støtte til aksjeselskaper som selger tjenester til grunnskoler. Utdanningsforbundet og Skolederforbundet er kritiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste årene har kronprinsparet hentet inn internasjonale selskaper, mangemillionærer og styregrossister til Kronprinsparets fond. Nå har fondet bidratt med over fem millioner kroner, rådgivning og promotering til to aksjeselskaper, Lærervikaren AS og Trivselsleder AS.

Selskapene selger tjenester og produkter til barne- og ungdomsskoler i Norge.

Overskudd og millionlønn

Trivselsleder AS ble startet i 2010 og har ti ansatte. Salg av aktivitetsprogrammer, leker og utstyr til flere hundre norske skoler har skapt trivelige overskudd i flere år.

Driftsinntektene var i fjor på 15,3 millioner kroner og egenkapitalen på 6,4 millioner kroner. I tillegg har selskapet brukt penger på lån og investeringer i utenlandske datterselskaper.

I fjor fikk daglig leder Kjartan Eide (46) utbetalt 1,8 millioner kroner i lønn, bonus og godtgjørelser, en økning på 400 000 kroner fra 2015. I tillegg fikk han et ekstra pensjonsinnskudd på 104 000 kroner.

Eide opplyser at styret i selskapet har fastsatt hans årslønn til 1,5 millioner kroner. Styret består av ham selv og medeier Tommy Bottenvik.

Pengestøtte og kongelige glans

Kronprinsparets fond har bidratt til flere pene årsresultater i selskapet.

I 2014 og 2015 bevilget fondet tilsammen 778 000 kroner til Trivselsleder AS, ifølge årsrapporter. Selskapet hadde et resultat etter skatt på 1,5 og 1,8 millioner kroner de to årene. I fjor bidro fondet med ytterligere 480 000 kroner. I år er støtten på 460 000 kroner, opplyser Eide.

Formålet med støtten fra fondet har vært å utvide Trivselsleder-programmet, slik at det kan selges til ungdomsskoler og bidra til mindre mobbing og tryggere skolegårder der.

I tillegg til pengestøtte, hjelper også Kronprinsparets fond tiltakene de støtter med å vokse og utvikle seg, ifølge årsrapportene.

Fondet jobber også for at de «blir enda mer synlig i offentligheten».

MARKEDSFØRING: Kronprinsesse Mette-Marit og fondet har bidratt til å gi Trivselsleder AS og deres virksomhet oppmerksomhet i media og på skoler. Her på Runni ungdomsskole på Årnes i Akershus Daglig leder Kjartan Eide til høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MARKEDSFØRING: Kronprinsesse Mette-Marit og fondet har bidratt til å gi Trivselsleder AS og deres virksomhet oppmerksomhet i media og på skoler. Her på Runni ungdomsskole på Årnes i Akershus Daglig leder Kjartan Eide til høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Kronprins Haakon og Mette-Marit har flere ganger stilt opp på skoler og arrangementer med elever og lærere for å støtte Trivselsleder, som også omtales i årsberetningen fra Det kongelige hoff og i en rekke pressemeldinger.

Fondet profilerer Lærervikaren AS på nettsider og i pressemeldinger, og selskapet trekkes fram i årsberetningen for Det kongelige hoff.

3,5 millioner til nytt selskap

Det siste året har Kronprinsparets fond også promotert det nystartede aksjeselskapet «Lærervikaren». Eide står i spissen også for dette selskapet, som skal tjene penger på salg av et egenutviklet undervisningsopplegg til barne- og ungdomsskoler.

På to år har fondet gitt 3,5 millioner kroner til Lærervikaren AS. Bidraget fra fondet utgjorde nesten samtlige av selskapets driftsinntekter i fjor.

Fjorårets støtte på 2,6 millioner er det største enkeltbidraget utbetalt av Kronprinsparets fond, siden opprettelsen i 2001.

I tillegg til undervisningsopplegg for vikarer, tilbyr selskapet en digital løsning for å hente inn og administrere dem. Så langt går ikke selskapet i pluss og daglig leder Eide har ikke tatt ut lønn. Produktene er allerede presentert for en rekke skoler.

Utdanningsforbundet kritiske

I slutten av oktober skrev Dagbladet om hvordan fondet hemmeligholder giverne av totalt 8,6 millioner kroner. Fondet har også fått penger av bedrifter som kronprinsparet kastet glans over med andre offisielle besøk.

To kommersielle aktører opplyste da at pengegaver til fondet ble gitt fordi de kongelige stilte opp hos dem. Både fagfolk og politikere var kritiske til praksisen.

Nå rammer kritikken hvordan fondet har brukt de innsamlede pengene.

Private aktørers plass i norsk offentlig skole er et tema som stadig utløser sterk politisk debatt, senest i valgkampen. Nå vekker det kongelige fondets rolle oppsikt.

Lærernes fremste tillitsvalgte i Norge advarer mot å hjelpe private selskaper inn i skolen.

- Både Utdanningsforbundet og den internasjonale lærerorganisasjonen Education International (EI), jobber mot økt privatisering og kommersialisering i skolen. Det er mange selskaper i både Norge og utlandet som ønsker å tjene penger på utdanning. Vi mener det er riktig å være på vakt mot kommersielle aktørers jakt på profitt og hvordan skattepengene våre brukes, sier lærer og leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal til Dagbladet.

ADVARER: Steffen Handal, leder av Utdanningsforbundet, advarer mot flere kommersielle aktører i norsk skole. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ADVARER: Steffen Handal, leder av Utdanningsforbundet, advarer mot flere kommersielle aktører i norsk skole. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Forbundet organiserer 170 000 lærere i skolen.

- Hva tenker dere om at stiftelse med kronprinsparet i spissen, støtter selskap som skal tjene penger på den offentlige skolen?

- I stedet for å bidra til å bygge opp slike tilbud utenfor den offentlige skolen, levert av private aksjeselskap, skulle vi ønske at slike stiftelser støttet utprøving av nye læremidler utviklet innenfor skoleverket, sier Handal til Dagbladet.

Uheldig

Skolelederforbundet organiserer over 3700 ledere i grunnskolen og videregående.

- Det er positivt at skoler har tilgang til ulike verktøy som kan bidra til støtte på ulike områder. Så blir det selvsagt opp til hver enkelt skole å velge, sier sier forbundsleder Solveig Hvidsten Dahl til Dagbladet.

Hvidsten Dahl understreker at skoleledere ikke skal oppleve press for å kjøpe produkter fra enkeltselskaper.

FORBUNDSLEDER: Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet. Foto: Skolelederforbundet
FORBUNDSLEDER: Solveig Hvidsten Dahl i Skolelederforbundet. Foto: Skolelederforbundet Vis mer

- Vi ser at når det gjelder de to konkrete selskapene, kan det selvsagt stilles spørsmål om koblingen til Kronprinsparets fond er uheldig, sier forbundsleder Solveig Hvidsten Dahl til Dagbladet.

Handal oppfordrer kolleger til å være bevisste.

- Det har alltid vært et marked rundt skolen og det vil nok alltid være slik. Det betyr at vi som er skolens folk må være svært bevisste i våre valg. Ellers risikerer vi å komme på kant med de prinsippene som skal gjelde for skolen, sier Handal.

Forsvarer millionlønn

Eide ønsker ikke å stille til et vanlig intervju med Dagbladet. Han har krevd at spørsmål og svar sendes på epost.

- Hvor viktige har pengene fra Kronprinsparets fond vært for selskapet?

- Pengene, engasjementet og kompetansen Kronprinsparets fond har bidratt med, har vært svært positivt for aktivitet og inkludering i ungdomsskolen, for de vet og kan svært mye om arbeid for og med ungdom, skriver Eide.

På tre år har Eide fått utbetalt 4,5 millioner kroner som daglig leder i Trivselsleder.

Han forsvarer lønna og viser til år med lavere inntekter.

- Som gründere har vi jobbet mye og hardt i flere år, og jobber nærmest 24/7, skriver Eide og opplyser at han i starten, fra 2008 til 2012 hadde langt lavere lønn, i snitt 370 000 kroner i året.

Nå er fastlønna på 1,5 millioner i året.

- Vi justerer eventuelt lønnsnivået på leder ned for kommende år dersom selskapet ikke drives like godt.