Ga millionstøtte til Røkke-ferjene

Så fikk Liv Signe Navarsete armbånd i hvitt gull.

GUDMOR:I november 2006 døpte daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) den nye gassferja M/S Bergensfjord. I gave fikk hun et armbånd til en verdi av 26 500 kroner. Foto: Simon Solheim
GUDMOR:I november 2006 døpte daværende samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) den nye gassferja M/S Bergensfjord. I gave fikk hun et armbånd til en verdi av 26 500 kroner. Foto: Simon SolheimVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Senterpartileder, kommunalminister og tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete er i hardt vær etter at Dagbladet før helgen skrev at hun hadde mottatt et gullarmbånd til en verdi av 26 500 kroner fra Aker Yards i 2006. Luksusarmbåndet fikk hun som gudmor for ferja M/S Bergensfjord. Aker Yards var i 2006 kontrollert av Kjell Inge Røkke, og gaven ble aldri rapportert inn til Stortingets gaveregister.

Da Navarsete døpte gassferja M/S Bergensfjord i november 2006, var hun samferdselsminister. Nå viser det seg at hun satt på pengesekken som bidro til at ferja ble lønnsom for eierselskapet Fjord1, ifølge Nettavisen.

Det skyldes at ferjene brukes som en del av riksveinettet, og at Samferdselsdepartementet derfor dekket inn underskuddet på ferjene via Statens Vegvesen. Bergensfjord var den første av fem ferjer på til sammen 1,2 milliarder kroner, og tilskudd i 100-millionersklassen bidro til at Fjord1 hadde mulighet til å inngå kontrakt på bygging av alle fem.

- Ingen kommentar -Alle beslutninger vedrørende de fem gassferjene ble fattet i 2004, altså før Liv Signe Navarsete tiltrådte som samferdselsminister i 2005. Kontrakten som ble inngått i 2004, innebærer at staten kjøper ferjetjenester fra Fjord1 i en periode på ti år. Byggingen av de fem gassferjene er ene og alene et anliggende mellom Fjord1 og det verftet de velger, opplyser Samferdselsdepartementet til Dagbladet.
 
Mens Navarsete satt i statsrådstolen økte imidlertid bevilgningene til kjøp av riksveiferjetjenester. Først med 12,4 prosent fra 1 172 829 millioner kroner til 1 327 000 millioner kroner. Hun økte bevilgningene seinere ytterligere to ganger til beløpet var på 1 547 000 millioner kroner.

- Dette skyldes et bedre tilbud til publikum, økte kostnader til blant annet drivstoff samt innføring av en ny avgift, skriver Samferdselsdepartementet. 
 
Navarsete ville i formiddag ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

Fredag måtte hun levere tilbake armbåndet til tidligere Aker Yards (nå STX Europe) etter at reglene for hva statsrådene kan ta imot som gaver, ble endret.

- Angrer - Jeg var opptatt av å følge skattereglene da jeg fikk dette armbåndet i gudmorgave ved en skipsdåp mens jeg var Samferdselsminister i november 2006. Jeg har skattet av gaven. Gaven ble taksert og beskattet i samsvar med taksten. I ettertid ser jeg at jeg ikke burde tatt imot gaven og jeg angrer på at den ikke ble returnert, sa Navarsete til Dagbladet fredag.
 
Navarsete registerte heller ikke armbåndsuret i Stortingets register:

- I ettertid ser jeg at gaven også burde blitt registrert i Stortingets frivillige register for verv og økonomiske interesser. Dette ble dessverre ikke gjort.  Jeg er glad for at vi nå har fått på plass nye regler på dette området slik at politikere og tjenestemenn får samme regelverk å forholde seg til, forklarte Navarsete.