Gå mindre på møter - mer på pub!

- Politikere burde går mer på pub og mindre på partimøter. De må ta ansvar for det de mener og ikke skyve partiprogrammet foran seg, sier Rune Gerhardsen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap's mest markante kommunepolitiker på 90-tallet har fulgt valgkampen fra sidelinja. Han synes årets valgkamp er konform og bærer preg av mangel på kreativ tenkning.

- Samfunnet er kommet til et stadium hvor det er usikkerhet om hvor veien går videre.

Mange søker da trygghet i gårsdagens løsninger og tør ikke prøve de nye tingene, i hvert fall ikke i valgkampen.

Isteden vrimler det av utspill, fra forslag om å bevilge milliarder av kroner til skolen til bygging av flere idrettshaller. Det er å gjøre de samme tingene man har gjort før - man bare tar igjen forsømmelser. Vi må flytte perspektivet 10- 15 år fram i tid, sier Gerhardsen.

Krangelen mellom Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik om kontantstøtte og budsjettsamarbeid kommenterer han slik:

Flere private skoler

- Diskusjonen får preg av en smålig krangel som ikke engasjerer andre enn dem som selv deltar i den.

- Politikerne må orientere seg sterkere mot enkeltmennesker, deres situasjon og deres valgmuligheter. Jeg tror for eksempel ikke det er farlig med et større innslag av private skoler. Her synes jeg enkelte bruker tungt artilleri mot en flokk kolibrier.

Den gamle byrådslederen i Oslo frykter ikke privatisering eller konkurranseutsetting av offentlige tjenester.

- Noen blander sammen offentlig tjenesteproduksjon og de ansattes vilkår og rettigheter. Men kommuneansatte ville neppe hatt dårligere vilkår gjennom Fellesforbundet. For LOs medlemmer i privat sektor har jo ikke dårligere avtaler og lønn enn medlemmene i offentlig sektor.

Ikke slip knivene

Gerhardsen advarer partifeller mot å kaste partilederen til ulvene dersom Ap gjør et dårlig valg.

- De som ligger klar med slaktekniven hvis det går dårlig mandag, bør roe seg. Det vil være en banal reaksjon å sette i gang en jakt på syndebukker. Jeg synes Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg gjør det riktige når de markerer at de står sammen.

- Man kan nok få en brå effekt gjennom et lederskifte fordi folk ofte vil ha noe nytt. Stoltenberg vil også muligens kunne kommunisere bedre. Men det vet vi ikke, for presset på en partileder er sterkere. Vi må heller ikke banalisere bildet av kommunikasjon. Det handler ikke bare om evnen til å formidle et budskap eller te seg på TV. Politikerne må også være noe, kommunisere i samme retning, ha en bestandighet over seg og forfølge en linje som er tydelig.

Savner visjoner

- Ap er fortsatt den mest spennende politiske areanaen. Ingen ting skjer før det skjer i Ap. Det stiller Ap overfor et spesielt ansvar for å trekke opp framtidsvisjoner som denne valgkampen har vært fattig på.

Ap har så langt vært litt varsomme med å rette søkelyset mot enkeltmennesker og de individuelle behov.

«Diskusjonen om budsjett og kontantstøtte får preg av smålig krangel.»æltå/TIT1ægtåæltå/FIXægtåRune Gerhardsen

UTESERVERING: - Jan Petersen har gjort en god figur i valgkampen. Han har klart å posisjonere sitt pati, sier Rune Gerhardsen.