ULIKE SVAR: De to tidligere justis- og beredskapsministrene Anders Anundsen ( foran) og Per-Willy Amundsen har gitt ulike svar om hva som er gjort med objektsikring og sikkerhetsstyrker etter Riksrevisjonens kritikk. SV ber statsminister Erna Solberg rydde opp. Mandag stiller hun til kontrollhøring i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ULIKE SVAR: De to tidligere justis- og beredskapsministrene Anders Anundsen ( foran) og Per-Willy Amundsen har gitt ulike svar om hva som er gjort med objektsikring og sikkerhetsstyrker etter Riksrevisjonens kritikk. SV ber statsminister Erna Solberg rydde opp. Mandag stiller hun til kontrollhøring i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Anundsen og Amundsen i kontrollhøring

Ga motsatte svar på samme spørsmål

To justisministre fra Frp ga stikk motsatte svar til Stortinget på samme spørsmål om status for terrorberedskap.

- En av dem snakker ikke sant. Statsminister Erna Solberg må rydde opp i forvirringen og kaoset, sier SVs mann i kontrollkomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, til Dagbladet.

Opposisjonen kvesser knivene foran mandagens kontrollhøring. Der er temaet Riksrevisjonens rapport om regjeringens mangelfulle oppfølging av objektsikring.

Regjeringen har ikke fulgt opp Stortingets vedtak om sikring av samfunnsviktig infrastruktur mot angrep og terror, noe riksrevisor Per-Kristian Foss kaller «svært alvorlig».

Sikringsarbeidet skulle vært ferdig i 2015, men ligger langt på etterskudd.

Mandag må statsminister Erna Solberg, tidligere og nåværende justis- og forsvarsministre i den blåblå regjeringen, på grillen. Saken kan bli en krisesak for regjeringen. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen har en slepphendt håndtering av sikkerhet og beredskap. SV har allerede raslet med mistillit.

- Vi stiller oss åpne, men regjeringen har en enorm bevisbyrde hvis den skal vise at det ikke står så ille til som Riksrevisjoners skriver, sier Fylkesnes.

Feilinformerte Stortinget?

Et avgjørende spørsmål er om regjeringen på noe tidspunkt har feilinformert Stortinget om tilstand og tiltak for sikring mot angrep og mulig terror.

SV ber nå statsminister Erna Solberg (H) avklare hvem som ga riktig informasjon av to tidligere justisministre, Anders Anundsen eller Per-Willy Amundsen.

I kontrollhøringen etter Riksrevisjonens første kritiske rapport, i mars i fjor, sa tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) at man var i mål med å sikre alle bygningene på justisfeltet, men at det gjensto mye arbeid knyttet til sikringsstyrker som skal sikre for eksempel vann- og strømanlegg.

Hans etterfølger, Per Willy Amundsen (Frp), sa derimot at «det er gjort et omfattende, godt arbeid med sikringsstyrkene, men at det gjenstår et betydelig arbeid med grunnsikring av politiets bygninger.»

- Per-Willy Amundsen sier at vi har mye å gjøre på grunnsikring, men at vi er kommet ganske langt når det gjelder sikringsstyrker. Anundsen sier at vi er i mål når det gjelder grunnsikring, men har mye å gjøre på sikringsstyrker. Begge ting kan ikke stemme, sier Fylkesnes.

- I høringer til Stortinget er kravet til etterrettelighet ekstremt. Informasjon til Stortinget skal ikke være feil eller villedende, men gis etter beste evne. Her peker forklaringer om tilstanden i motsatte retninger. Men ikke noe av dette er rettet opp i fra regjeringens side. Det henger i lufta, sier Fylkesnes.

Forvirring og kaos

Han mener før kontrollhøringen hersker full forvirring og uenighet om hva Riksrevisjonens rapport handler om.

KAOS: Det er forvirring og kaos om hva regjeringen mener om Riksrevisjonens rapport, hva den omhandler og hva er den faktiske situasjonen når det gjelder objektsikring og sikringsstyrker er, mener SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
KAOS: Det er forvirring og kaos om hva regjeringen mener om Riksrevisjonens rapport, hva den omhandler og hva er den faktiske situasjonen når det gjelder objektsikring og sikringsstyrker er, mener SVs Torgeir Knag Fylkesnes. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

- Justisminister Wara fokuserer på at rapporten handler om politiets og forsvarets grunnsikring, og ikke om sikringsstyrkene for blant annet vann og strøm. Han kan ikke ha lest rapporten. Denne rapporten fra 2018 er en oppfølging av rapporten fra 2016, og handler både om grunnsikring og sikringsstyrker. Anundsen sa i høringen i fjor at Riksrevisjonens rapport handler om objektsikring ved bruk av sikringsstyrker, ikke objektsikring som sådan.

- Anundsens og Amundsens ulike svar er et rykende eksempel på kaoset. Det er oppsiktsvekkende at to så sentrale personer har så ulike bilder av kva situasjonen var i fjor vår. Når det er kaos om begreper, faktum og virkelighet, er det bekymringsfullt i seg selv. Her må det ryddes skikkelig opp, sier Fylkesnes.

Statsminister Erna Solberg vil svare Stortinget mandag, og ønsker ikke å kommentere denne saken, ifølge hennes statssekretær Rune Alstadsæter.

Knusende

En viktig oppfølging etter terrorangrepet 22. juli 2011 er at viktige bygg, anlegg, institusjoner og funksjoner skal beskyttes gjennom permanente sikringer eller ved bruk av sikringsstyrker som politi, heimevern eller forsvar.

PÅ GRILLEN: Statsminister Erna Solberg må forklare hvorfor Stortingets vedtak om objektsikring og sikringstyrker på langt nær er fulgt opp. Solberg har sagt at hun ser fram til høringen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ GRILLEN: Statsminister Erna Solberg må forklare hvorfor Stortingets vedtak om objektsikring og sikringstyrker på langt nær er fulgt opp. Solberg har sagt at hun ser fram til høringen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Riksrevisjonen kom i 2016 men en rapport som påviste alvorlige mangler i oppfølgingen av Stortingets vedtak. I vår kom Riksrevisjonen med nok en knusende rapport.

Mandag har Stortingets kontrollkomité innkalt statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, justisminister Tor Mikkel Wara, tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen og tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug til høring.