Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Gå nå og slett bildene dere tok. Ellers så ringer vi politiet»

Det sprakk for scientologene i Frankrike da Dagbladet spurte om Kaja Bordevich Ballos selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICE (Dagbladet): - Dette er uhyrlige beskyldninger. Hvordan vet de dette? Det er så lett å si det er scientologenes skyld. Det er som å si at forfatteren er skyldig hvis en som kjøper boka hans, tar livet sitt fem minutter etterpå, sier en av de ledende kvinnene i Nice-filialen av scientologisekta.

Ved siden av står Caroline, som på telefonen kvelden før hadde invitert Dagbladet på besøk. Når vi ankommer denne solfylte ettermiddagen, står de på fortauet og reklamerer for den gratis stresstesten som Olav Gunnar Ballos datter tok for drøye 14 dager siden.

- Så det er her man tar testen?

- Ja, det er det. Men ingen bilder takk. Og alle spørsmål som dreier seg om testen, alt som berører vår bevegelse, må dere ringe hovedkontoret i Paris om.

Spesiell sak

Palais de Justice, en time tidligere: Statsadvokat Olivier Caracotch ved påtalemyndigheten i Nice er fullt orientert om saken.

- Scientologisporet er det opplagte her, men vi ser ikke bare etter det opplagte, sier Caracotch til Dagbladet.

Han mener denne saken er svært spesiell. Statsadvokaten har aldri vært borti et liknende tilfelle.

HOS SCIENTOLOGENE: På fortauet i Nice reklameres det for den gratis stresstesten som Olav Gunnar Ballos datter tok for drøye 14 dager siden. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
HOS SCIENTOLOGENE: På fortauet i Nice reklameres det for den gratis stresstesten som Olav Gunnar Ballos datter tok for drøye 14 dager siden. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Det er meget sjeldent at vi setter en egen etterforskningsdommer på et selvmordstilfelle - eller noe vi antar er selvmord - slik vi har gjort nå, sier Caracotch.

Han sier de fremdeles jobber med å konstatere hvorfor hun døde.

- Vi er nesten overbevist om at det er et selvmord. Men spørsmålet er om noe oppmuntret henne til dette, sier han.

For den franske straffeloven sier at det er straffbart å overbevise eller oppmuntre noen til selvmord.

- Men det ville overraske meg om scientologtesten konkluderte med at det beste er at man tar livet sitt. Det vi er opptatt av nå er om hun møtte noen - fra scientologikirken eller andre steder. Vi vil også finne ut om hun kan ha tatt flere tester, sier Caracotch.

Aktive i Nice

Statsadvokaten opplyser at etterforskningsdommeren ennå ikke har tatt kontakt med scientologene fordi de vil samle mer materiale først.

- Først etterforsker vi, deretter stiller vi spørsmålene, sier Caracotch. Han bekrefter at scientologene er svært aktive i Nice.

image: «Gå nå og slett bildene dere tok. Ellers så ringer vi politiet»

- Vi har full tillit til franske etterforskere og måten de kartlegger omstendighetene rundt Kajas dødsfall på, sier Stein Serradj, familien Ballos advokat i Nice. Han presiserer at det ikke er aktuelt å saksøke scientologikirken til tross for uttalelsen til Dagbladet i går som tydet på at det var en reell mulighet.

«Test de stress» står limt med svarte og røde bokstaver på vinduet. Inne er den ene veggen full av bilder og bøker av scientologiens grunnlegger, L. Ron Hubbard. På et bord står elektropsykometeret, E-meteret, ikke som en museumsgjenstand, men som et fortsatt aktivt hjelpemiddel.

«Talskvinnene» i rue de Pertinax er langt fra rolige. Mens de gang på gang henviser til hovedkvarteret i Paris, skuler de konstant mot fotografens kamera.

Kastet ut

Men når Dagbladet tar fram testen Kaja tok her den 28. mars, bekrefter de motvillig at de kjenner den igjen.

- Dere vurderte henne som totalt ustabil og ubrukelig på en rekke andre områder. Hvordan tror du hun kjente seg etterpå?

- Jeg kjenner henne ikke personlig. Jeg vet ikke hvem hun er, sier Caroline - før hun påstår å vite mye om Kajas sykdomshistorie.

- Tror du en slik test gir et godt bilde av den dere tester?

- Dere må ringe hovedkvarteret i Paris for å få svar på det spørsmålet.

- Kan vi snakke med den som utførte testen på Kaja?

- Nei, hun er ikke her, hun er på jobb.

Da tar fotografen opp kameraet og kvinnene hører speilrefleksen klikke.

- Gå nå og slett bildene dere tok. Ellers så ringer vi politiet.

SPESIELL SAK: Statsadvokat Olivier Caracotch er grundig orientert om Kajas dødsfall. - Denne saken er svært spesiell. Jeg har aldri vært borti et liknende tilfelle, sier han. Scientologisporet er for ham det mest opplagte, men det er ikke det eneste de undersøker.
NEKTER INNSYN: Dagen før hadde Caroline (til høyre), som nektet å oppgi etternavnet, invitert Dagbladet til å besøke scientologsektens filial i Nice hvor Kaja Bordevich Ballo tok personlighetstesten bare timer før hun tok sitt eget liv. I går henviste Caroline bare til Paris-kontoret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!