Ga nestsjefen fem mill. for å gå

Nå har konsernsjefen og fire styremedlemmer gått av i Agder Energi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I flere uker har det vært en voldsom strid omkring det sørlandske kommunale kraftselskapet Agder Energi.

Et av hovedstridstemaene er at Bjørn Erik Sinkaberg fikk fem millioner for å slutte som viseadministrerende direktør i selskapet.

Etter dette har en lang rekke politikere, som representerer eierne, uttalt seg kritisk, kranglet på styremøter og krevd opprydning. De fire representantene for eierkommunene i styret har trukket seg, og administrerende direktør gått av.

Egder Energi er eid av Statkraft og 30 sørlandskommuner i fellesskap.

Verd to milliarder mindre

Den gullkantede sluttavtalen gjorde eierkommunene rasende.

- Jeg ser ikke bort fra at alt bråket og kaoset den siste tiden har ført til at selskapet er verd to milliarder kroner mindre, utteler tidligere styreleder i selskapet, Hans Fredrik Grøvan, til Fædrelansvennen.

Han får støtte av flere meglere og kjennere av aksjemarkedet:

- Hadde dette vært et børsnotert selskap, ville nok verdireduksjonen ligget i den størrelsesorden, sier administrerende direktør Ove Gusevik i meglerhuset Alfred Berg ABN AMRO til avisa.

Verdien kan være redusert fra 15 milliarder, som tidligere var antatt salgsverdi på det åpne markedet, til 13 milliarder i dag.

Gullkantet sluttpakke

Sinkaberg trakk seg som viseadministrerende direktør i selskapet etter bare et halvt år i stillingen, uten at det er åpent kjent hva som er bakgrunnen for at han trakk seg.

- Gjennom ulike kilder har vi i Fædrelandsvennen avdekket at det var en tøff maktkamp i selskapet, og at Sinkaberg ble betraktet som mektig leder med sterke egeninteresser, sier journalist Steinar Vindsland i Fædrelandsvennen til Dagbladet.no.

Vindsland kommenterer bråket i kraftselskapet og avisas avsløringer i sin egen blogg.

Avisa har i sakene om Agder Energi brukt flere anonyme kilder.

Etter at den eksklusive sluttpakken ble kjent, trakk konserndirektør Eivind Krokmo seg, og på et svært dramatisk styremøte på mandag denne uken gikk også fire styremedlemmer av med umiddelbar virkning.

Politikere i styret eller ikke

Nå står altså selskapet uten fungerende styre, konsernsjef og viseadministrerende direktør, selv om Fred Sæther er konstituert som administrerende direktør til en ny er på plass. Agder Energi er et av de største kraftselskapene i Norge og har vært en melkeku for eierne. Eierne har tatt ut 400 millioner kroner i utbytte hvert år siden 2000.

- Det er ingen som helt vet hvor dette ender, sier Vindsland.

En av diskusjonene som garantert vil fortsette, er om man skal fortsette å ha politikere i styret, noe som åpenbart har skapt turbulens den siste tiden, eller om styret bør profesjonaliseres.

FIKK FEM MILLIONER: Bjørn Erik Sinkaberg fikk fem millioner for å slutte som viseadministrerende direktør i Agder Energi.
MED UMIDDELBAR VIRKNING: Konserndirektør Eivind Krokmo trakk seg etter avsløringene.