Ga nynazister bananer for å marsjere inn penger

Ble lurt til å samle inn penger til antifacistisk arbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den antifascistiske organisasjonen Rechts gegen Rechts (Høyre mot Høyre) fikk med seg det lokale næringslivet og innbyggerne i den lille tyske landsbyen Wunsiedel på en aldri så liten nazispøk sist lørdag.

For innbyggerne har i over 20 år sett nynazister marsjere til ære for Adolf Hitlers nestkommanderende Rudolf Hess i byen der han var gravlagt fram til 2011.

- Den endelige innspurten Nå hadde de andre planer enn å være tilskuere.

 For hver meter nynazistene marsjerte, donerte innbyggerne og næringslivet i Wunsiedel 10 euro til organisasjonen Exit Deutschland som hjelper nynazister med en ny tilværelse.

Ifølge Rechts gegen Rechts - som også omtaler seg som Recht gegen Rechts (Rett mot høyre) ble det samlet inn 10 000 euro (cirka 84 000 norske kroner).

- Vi ønsket å finne en alternativ metode for å møte dem. I Tyskland har vi til nå hatt to løsninger: Den ene er å blokkere nynazistene med makt. Den andre har vært å ignorere dem. Ingen av dem har vært særlig vellykket, sier talsmann Fabian Wichmann i Exit Deutschland til Dagbladet.

Wichmann forteller at organisasjonen til nå har hjulpet 500 tidligere nynazister å komme seg ut av miljøet.

Bananer For virkelig å sørge for at marsjen kom i mål, stilte innbyggerne opp med bananer for å holde på energinivået til de mosjonerende nynazistene.

De cirka 250 nynazistene ble også møtt med inspirerende plakater der det blant annet het: «Den endelige innspurt istedenfor løsning», «Hvis bare føreren visste!», samt plakaten «Mein Mampf» (som med litt godvilje kan oversettes til Min mat) som viste veien til bordet med de gratis bananene.

Marsjen ble omtalt i Washington Post og en rekke andre internasjonale medier.

POLITIVAKTER: Politiet passet på under nynazistenes marsj til ære for Rudolf Hess i den tyske byen Wunsiedel sist lørdag. Foto: Fricke / AFP / NTB Scanpix
POLITIVAKTER: Politiet passet på under nynazistenes marsj til ære for Rudolf Hess i den tyske byen Wunsiedel sist lørdag. Foto: Fricke / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Wichmann i Exit Deutschland forteller at de ikke fikk noen reaksjoner fra nynazistene som marsjerte. 

- Nei, det er en minnemarsj, så de sier aldri noenting, forteller Wichmann som takker innbyggerne i Wunsiedel for deres mot. 

- Men tror du de kommer tilbake neste år?

- Ja, det gjør de helt sikkert.

- Men da får vi finne på noe nytt igjen, sier Wichmann til Dagbladet.

FØRSTE MILEPÆL:  Motdemonstrasjonsarrangøren hadde malt i gatene for å informere nynazistene underveis hvor mye penger de marsjerte inn til det antifascistiske arbeidet. Her takkes det for 2500 euro. Foto: Fricke / AP / NTB Scanpix
FØRSTE MILEPÆL: Motdemonstrasjonsarrangøren hadde malt i gatene for å informere nynazistene underveis hvor mye penger de marsjerte inn til det antifascistiske arbeidet. Her takkes det for 2500 euro. Foto: Fricke / AP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer