SNUR: Franske helsemyndigheter snur i saken der de tidligere ga opp å finne ut hvorfor en rekke franske barn ble født uten hender eller armer. Nå starter de en omfattende etterforskning. Foto: NTB Scanpix
SNUR: Franske helsemyndigheter snur i saken der de tidligere ga opp å finne ut hvorfor en rekke franske barn ble født uten hender eller armer. Nå starter de en omfattende etterforskning. Foto: NTB ScanpixVis mer

Mystiske misdannelser i Frankrike

Ga opp å finne ut hvorfor babyene manglet armer. Nå snur myndighetene

- Jeg vil ha svar. Det tror jeg hele Frankrike vil, sier helseministeren.

I oktober skrev Dagbladet at franske helsemyndigheter ga opp å finne svaret på hvorfor 13 franske barn i perioden 2007 til 2017 ble født uten enten hender, underarmer eller armer på landsbygda i Frankrike.

De første rapportene kom fra landsbyen Druillat i Ain-departementet i de østlige deler av Frankrike, der sju barn ble født med de beskrevne misdannelsene mellom 2009 og 2014. Alle bodde i en radius på snaue to mil.

Forskere ble først oppmerksomme på saken i 2011, og tre år seinere har det blitt rapportert om flere barn i to andre landsbyer i den vestlige delen av Frankrike.

En skandale

Saken har blitt omtalt som en «helseskandale», men etter den opprinnelige etterforskningen, fastslo de franske helsemyndighetene at antallet tilfeller var innenfor det nasjonale gjennomsnittet.

«Fraværet av en hypotese av en felles årsak gjør det ikke mulig å etterforske videre», het det i en uttalelse fra Santé Publique France, da de i oktober valgte å avslutte etterforskningen.

Det vakte stor oppstand, spesielt blant eksperter og de rammede familiene. Ifølge The Local, mente flere av forskerne som har fulgt med på den bekymringsfulle utviklingen i 2011, at de registrerte tilfellene utgjorde 58 ganger mer enn normalen.

- Jeg er rasende over at det ikke har blitt igangsatt en etterforskning. Vi har det som skal til for å etterforske disse misdannelsene. De må forsøke å gi oss svar i stedet for å dekke over saken, sa Céline Figueiredo, mora til fire år gamle Sacha, et av barna fra Ain.

Starter omfattende etterforskning

Onsdag denne uka snudde imidlertid myndighetene. Da kunngjorde helseminister Agnès Buzyn at de setter i gang en landsomfattende etterforskning. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Det skjer etter at helsemyndighetene nylig har oppdaget elleve nye tilfeller av barn født uten eller med deformerte armer i Ain-distriktet, i perioden 2000 til 2014.

- Jeg vil vite. Det tror jeg hele Frankrike vil. Det kan være miljømessige faktorer, eller kanskje noe kvinnene har spist, drukket eller pustet inn, sier hun til den lokale TV-stasjonen BFM TV.

Etterforskningen blir et samarbeid mellom helse-, mat- og miljømyndighetene, og de første resultatene blir lagt fram i slutten av januar 2019. En fullstendig rapport ventes å være klar innen juni.

- En forferdelig tragedie

Epidemiolog Emanuelle Amar i organisasjonen Remera, som tar for seg misdannelses-saker, kritiserer helsedepartementets opprinnelige konklusjon.

Hun var med på å avdekke fødselsdefektene i Ain-området, og påpeker til Reuters at de rammede landsbyene allerede da hadde langt flere tilfeller enn det man kan forvente.

- Det er en forferdelig tragedie for familiene, sier hun.

Remera har gjort omfattende intervjuer med de rammede foreldrene. Etter dette utelukket de genetikk og bruk av rusmidler som mulige forklaringer på misdannelsene. Amar forteller at det eneste de har til felles er at de bor i svært landlige områder, omgitt av mais- og solsikkeåkre.

Flere teorier

Hva er så den mest sannsynlige forklaringen? Her er ekspertene delt.

Sykehusregistre viser at misdannelser av armer eller bein oppstår hos 1,7 av 10 000 nyfødte, eller om lag 150 ganger årlig i Frankrike. De vanligste årsakene er kromosomfeil, bruk av medisiner eller rusmidler, eller eksponering for giftige substanser.

Mot slutten av 1950-tallet og i begynnelsen av 1960-tallet ble rundt 10 000 barn født med misformede eller manglende lemmer etter at mødrene fikk utskrevet en medisin mot morgenkvalme.

The Local hevder imidlertid at tallene fra helsemyndighetene er basert på ufullstendige data, som bare tar for seg 19 prosent av landet.

Remeras leger mener at kjemikalier brukt i jordbruket peker seg ut som en mulig forklaring i disse tilfellene.

Teorien har de på bakgrunn av at det i samme periode som de registrerte barna ble født, også ble født flere kalver uten hale og med manglende ribben i området. En egen etterforskning er startet for å finne årsaken bak misdannelsene hos kalvene.

- Disse misdannelsene er veldig sjeldne, men også veldig spesifikke. Det er noe, et eller annet produkt, som fjerner lemmene når fosteret utvikles. Vi har en vitenskapelig og moralsk forpliktelse til å finne ut av det og stoppe utviklingen, sier Amar.