TOK PANT I BESLAGLAGT EIENDOM: SOS Rasismes daglige leder og organisasjonens advokater ble gitt flere millioner kroner i pant SOS Rasismes aksjeselskap Aktivisteiendom. Daglig leder Larsen til venstre, advokat Arne Heiestad til høyre. Foto: Jacques Hvistendahl
TOK PANT I BESLAGLAGT EIENDOM: SOS Rasismes daglige leder og organisasjonens advokater ble gitt flere millioner kroner i pant SOS Rasismes aksjeselskap Aktivisteiendom. Daglig leder Larsen til venstre, advokat Arne Heiestad til høyre. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Ga opp fem millioner i pant etter trussel om søksmål

SOS Rasisme-topp og hans advokater tok pant i aksjeselskap før det ble slått konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SOS Rasismes daglig leder, lokallaget Haugesund SOS Rasisme og organisasjonens tidligere advokater har frafalt pantene på tilsammen fem millioner kroner som de ble tildelt i SOS Rasismes heleide eiendomsselskap, Aktivisteeiendom AS.

Det viser selskapsopplysninger Dagbladet har hentet inn. Aktivisteiendom AS eier eiendom for over ti millioner, men begjærte oppbud og slo dermed seg selv konkurs i vinter. Nå er det advokat Haugland som har ansvaret for selskapets gjeld gjøres opp.

- Pantene som ble gitt var ulovlige og strider mot aksjeloven, sier advokat og bostyrer i Aktivisteiendom Jens Otto Haugland.

Ga pant til seg selv Millionpantene vakte stor oppsikt da de ble omtalt i Klassekampen i fjor. Pantene ble gitt til tross for at Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) allerede hadde fått arrest i selskapets aksjer av Haugaland tingrett. Arresten var sikkerhet for 9,7 millioner kroner som SOS Rasisme ble idømt å tilbakebetale LNU som følge av omfattende, flerårig, systematisk medlemsjuks i organisasjonen.

Pantene åpnet for at pengene i Aktivisteiendom kunne tilfalle Larsen og advokatene før LNU og staten.

Styret i Aktivisteiendom AS, som ga pantene, besto av ledelsen i SOS Rasisme. Og Larsen som fikk et pant på tre millioner satt selv i styret og hadde som alene prokura i selskapet. Pantet ble beskrevet som en måte å hindre staten og LNU i få tak i penger de hadde krav på etter oppgjør i retten.

Via lokallaget Haugesund SOS Rasisme invilget Larsen enda et pant, dette på 900 000 kroner. Larsen er og var den gang leder i lokallaget.

Truet med søksmål - Jeg sendte brev i vinter og opplyste om at vi ville trekke både Larsen og advokatene for retten dersom ikke pantene ble slettet frivillig, sier bostyrer og advokat Jens Otto Haugland til Dagbladet.

Etter at Dagbladet tok kontakt med Advokat.no og SOS Rasismes daglige leder Kjell Gunnar Larsen med spørsmål om saken, ble pantene slettet.

- Vi aksepter sletting av pant, sier advokat Arne Heiestad til Dagbladet.

Pantet var sikkerhet for at Heiestad og Advokat.no skulle få lønn for jobben med å forsvare SOS Rasisme i retten mot søksmålene som kom i kjølvannet av medlemsjukset organisasjonen bedrev utover 2000-tallet.

Nå er pengene trolig tapt.

- SOS Rasisme har vært et tapsprosjekt for oss, som vi er ferdige med, sier Heiestad.

Revisoranmerkning Larsen har ikke besvart Dagbladets henvendelser om saken.

Larsen hadde selv prokura i Aktivisteiendom AS og satt i styret sammen med flere andre fra ledelsen i SOS Rasisme på det tidspunktet pantet ble innvilget. Det har hele tiden vært uklart hva bakgrunn for millionpantet egentlig var. Pantet kunne i teorien brukes som sikkerhet for å låne penger eller gjøre at Larsen og lokallaget Haugesund SOS Rasisme kom foran både staten og LNU i køen når selskapets gjeld skulle gjøres opp.

Aktivisteiendom AS var SOS Rasismes «pengebinge» fra 2006 til 2012. Ledelsen i SOS Rasisme sluset penger som det offentlige ga til antirasistisk aktiviteter for ungdom til selskapet. Pengene ble investert i eiendom i Oslo, Bergen og Trondheim.

Selskapet har ikke levert regnskap til det offentlige siden 2010, men om dette regnskapet har revisoren gitt en revisoranmerkning. Den går blant annet ut på at «svakheter i regnskapsføringen kan medføre feil i regnskapet», viser selskapinformasjon Dagbladet har hentet inn.

Styremedlemmer fra SOS Rasisme Blant styremedlemmene i Aktivisteiendom var SOS Rasismes mangeårige leder Trond Thorbjørnsen, tidligere nestledere Christiane Muribø og Ola Melbye Pettersen og nåværende nestleder i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo. Alle har nå fratrådt styret.

Tilbake i styret sitter nå bare Larsen og den tidligere ansatte i Bjarne Stokke. Stokke var ansvarlig for å skjøtte medlemslistene i SOS Rasisme.

Politiet etterforsker SOS Rasisme for bedrageri. Flere talspersoner for SOS Rasisme har flere ganger hevdet at organisasjonen aldri har bedrevet medlemsjuks.

Eier fremdeles kontorer Lokallaget Haugesund SOS Rasisme eier fremdeles et kontor til en verdi av over to millioner kroner. Lokalene ligger i Strandgata i Haugesund og har i flere år fungert som SOS Rasisme nasjonale kontor for økonomi og administrasjon, med flere ansatte.

I dag leies det ut.