Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga opp mot Magnus (17) etter fem timer

- En av mine største seire, sier Magnus Carlsen. Leder storturnering i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WIJK AAN ZEE (Dagbladet.no): Magnus Carlsen (17) vant mot russiske Vladimir Kramnik (32). Etter et intenst og fantastisk parti fra Magnus´ side, valgte den russiske verdenseneren å gi opp etter fem timers kamp.

Dagbladet.no møtte en strålende fornøyd Magnus etter seieren:

- Det er nok en av mine beste seire, og den kom i riktig øyeblikk, sa Magnus.

Med dagens seier gjeninntok Magnus ledelsen i superturneringen i nederlandske Wijk Aan Zee, en ledelsen han mistet da han forsmedelig tapte mot Vishny Anand i går.

Magnus deler nå ledelsen med armenske Levon Aronian før siste runde i morgen.

- Jeg prøve å ikke tenke på tapet mot Anand. Egentlig håpet jeg på uavgjort i dag, for så å satse på seier i morgen, sa Magnus.

Magnus spilte med svarte brikker i dagens parti. Svart mot Kramnik regnes som den aller tøffeste motstanderen du kan møte i dagens sjakk. Med hvite brikker hadde ikke Kramnik tapt siden 2006 i vanlig sjakk før dagens oppgjør mot det norske sjakkfantomet.

Etter at han slo legenden Gary Kasparov i 2000, ble Kramnik den 14. verdensmesteren i klassisk sjakk.

 GA OPP:  Vladimir Kramnik (32) i dagens parti i Nederland mot Magnus Carlsen (17. Etter fem timer ga verdensmesteren i klassisk sjakk fra 2000 opp. Foto: Eivind Skjervum.
GA OPP: Vladimir Kramnik (32) i dagens parti i Nederland mot Magnus Carlsen (17. Etter fem timer ga verdensmesteren i klassisk sjakk fra 2000 opp. Foto: Eivind Skjervum. Vis mer

- Litt nervøs

- Jeg var litt nervøs for matchen. Jeg visste at hvis jeg tapte kunne jeg falle ned igjen til 50 prosent score i turneringen, sa Magnus, som innrømmet at han hadde vært fornøyd med uavgjort.

Magnus la heller ikke skjul på at den russiske eneren ikke så ut til å være i toppform:

- Kramnik spilte under normal standard. Han virket plaget av forkjølelse, sa Magnus, som heller ikke har følt seg i toppform de siste dagene.

Fordel i siste kamp

I morgendagens avgjørende kamp venter Teymour Radjabov. 20-åringen er rangert på plassen foran Magnus i turneringen, men Magnus har fordelen av hvite brikker. Hvite brikker kan sammenlignes med å ha hjemmebane i fotball.

Radjabov vil nok likevel satse offensivt med svart. Aserbajdsjaneren ligger bare et halvt poeng bak Magnus, og må ha hele poenget for å gå forbi og ha sjanse til å vinne sammenlagt. Men Magnus er også offensiv:

- Jeg går for seier i morgen. Målet er å vinne turneringen, sa Magnus.

image: Ga opp mot Magnus (17) etter fem timer

Han fremste konkurrent, Levon Aronian, møter verdens beste kvinnelige sjakkspiller, Judit Polgar.

- Han blir verdensmester

Magnus er svært populær i Wijk Aan Zee. Han har deltatt i superturneringen en rekke ganger, men først i fjor fikk han spille i A-gruppa. Det gikk ikke så bra, og Magnus kom på delt sisteplass. Det siste året har mye skjedd:

- Magnus har hatt en fantastisk utvikling. Han kommer til å bli verdensmester. Det er ikke spørsmål om han kommer til å bli, det men når det vil skje, sa regjerende verdensmester Vishny Anand til Dagbladet.no i går.

STYRTE SHOWET: Magnus Carlsen lot aldri noen få sjansen til å tvile på hvem som styrte showet på pressekonferansen i Nederland i kveld etter seiren over verdensener Vladimir Kramnik.
VINNERPARTI: Magnus Carlsen forklarer trekk fra dagens vinnerparti mot den russiske verdenseneren Vladimir Kramnik.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media