Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ga ordre om å spise FN-ansatte

Charles Taylor ga ordre om at soldatene måtte spise ofrene, påstås det i en rettssak mot Liberias tidligere president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag kom det fram brutale og sjokkerende opplysninger under rettsaken mot Liberias tidligere president, Charles Taylor. Han står tiltalt for massive forbrytelser mot menneskeheten i krigsforbryterdomstolen for Sierra Leone i Haag.

Joseph «Zigzag» Marzah var Taylors operasjonssjef og leder for Taylors dødsskvadron før sistnevnte ble president. Han forteller at afrikanske fredstyrker, og til og med FN-ansatte ble drept og spist av Taylors milits. Det skriver blant annet nyhetsbyrået AP.

Anklaget for massmord

Anklager beskrev Marzah som et nøkkelvitne for å få kunnskap om den tidligere liberiske presidentens operasjoner i Liberia, og nabolandet Sierra Leone. I Sierra Leone er Taylor anklaget for å stå bak tusenvis av drap, voldtekter og amputeringer begått av hans lojale soldater.

Taylor, som er 59 år gammel, erklærte seg ikke skyldig i elleve anklager om krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. 

Taylor er anklaget for å ha hovedansvaret for volden i Sierra Leones borgerkrig som ble avsluttet 2002. I tillegg er han siktet for å ha handlet med illegale diamanter for å finansiere konflikten.

Les alt om borgerkrigen i Sierra Leone her!

Kannibalisme

UNGE KRIGERE: Unge soldater fra National Patriotic Front of Liberia som ble ledet av Charles Taylor. Foto: SCANPIX/ AFP
UNGE KRIGERE: Unge soldater fra National Patriotic Front of Liberia som ble ledet av Charles Taylor. Foto: SCANPIX/ AFP Vis mer

Rettsaken som begynte i juni i fjor, ble først utsatt etter bare en dag da Taylor sparket sin egen advokat. Den ble startet igjen i januar, men flere av vitnene har krevd å vitne for lukkede dører fordi de er redde for hevnaksjoner. Marzah derimot, stilte for åpne dører, etter å ha fått garantier for seg og sin egen families sikkerhet.

Da Marzah ble krysseksaminert av forsvarer Courtenay Griffith, ga han en svært eksplisitt beskrivelse av kannibalismen som ofte var et like stort resultat av mangel på mat, som et symbolsk ritual for å ta hevn på sine fiender.

Han gjentok flere ganger at ingen ting ble gjort uten Taylors godkjennelse, og at alle som nektet å følge Taylors ord ble drept.

- Hvor mange soldater spiste du?

«Ga Taylor deg ordre om å spise mennesker», spurte forsvareren.

«Ja. for å sette et eksempel slik at folk ble redde», svarte Marzah.

Forsvarer Griffith spurte deretter om hvordan man tilberedte menneskekjøttet for gryta. Marzah svarte med å beskrive hvordan man  parterte, kløyvde, halshogde og kokte liket med salt og papper. «Hodene kaster vi bare vekk», sa han. 

Marzah fortalte videre at ofrene som regel var fra den etniske gruppen Krahn, klanen til den tidligere liberiske presidenten Samuel Doe, som Taylor styrtet i 1989.

image: - Ga ordre om å spise FN-ansatte

Men Marzah fortalte også at de spiste ofre fra den Nigeria-ledete fredstyrken ECOMOG,  som ble sendt til området 1990. Også en del FN-personell ble spist, fortalte Marszah.  

«Hvor mange ECOMOG-soldater spiste du?», spurte aktoren.

«Vi spiste noen, men ikke mange. Men mange ble henrettet, rundt 68», fortalte han i vitneboksen. Han fortalte at også flere FN-personer ble tatt til fange. Tidspunktet og stedet for hendelsene var uklare.

«Hvilke smakte best», spurte forsvareren.

«Det var ikke noe alternativ utenom å gjøre det på din egen måte», svarte Marzah. Fiender ble ikke betraktet som mennesker, sa Marzah.

Taylor, som tidligere var sjef for National Patriotic Front of Liberia, sa i et intervju under borgerkrigen at han regnet ECOMOG for å være en stridende part i konflikten.

NEKTER STRAFFESKYLD: Liberias tidligere president, Charles Taylor, er anklaget for å ha hovedansvaret for volden i Sierra Leones borgerkrig som ble avsluttet 2002. I tillegg er han siktet for å ha handlet med illegale diamanter for å finansiere konflikten.
KRIGSHERRE: Et gammelt bilde av Charles Taylor som krigsherre.
AMPUTERTE: Styrkene til Taylor var beryktet for å amputere motstanderne.
MASSEMORD:I Sierra Leone er Taylor anklaget for å stå bak tusenvis av drap, voldtekter og amputeringer begått av hans lojale soldater.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media