- Gå på skolen, gå på jobb

Eskil Pedersens råd til de pårørende etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke sovet så mye, men jeg tror jeg har sovet nok, sa Eskil Pedersen til Dagbladet før rettsaken startet i dag tidlig.

- Nå merker jeg det på alle. Dette er en spesiell dag, fortsatte Pedersen. 

I dag så han mannen som er tiltalt for å ha drept flere av vennene hans på AUFs sommerleir på Utøya i fjor sommer.

- Ikke sett hverdagen på vent - I dag startet en av de viktigste rettsakene dette landet har vært gjennom. I dag startet oppgjøret med ham som sto bak. Dette er et oppgjør med gjerningsmannens handlinger, hva som skjedde og hvordan han skal straffes, åpner Pedersen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Pedersen benytter anledningen til å snakke direkte til de pårørende.

- Gå på skole, gjør lekser, gå på jobb, vær med venner. Bruk tiden på å leve. Sett rammer for dere selv. Ikke sett hverdagen på vent de neste ti ukene, sier Pedersen som ikke anbefaler noen å følge rettsaken hver dag.

- Vi tenker på dere på dere hver eneste dag og har dere i hjertene våre, sier han til de pårørende.

Vil ha et grundig rettsoppgjør  På forhånd hadde Pedersen gjort seg flere tanker om oppgjøret med terrortiltalte Anders Behring Breivik.

- Det må være et grundig rettsoppgjør der den tiltaltes forklaring er en viktig del av dette. Samtidig er det viktig å huske på at dette ikke blir en alminnelig, men en politisk ladd forklaring, sier Pedersen.

MØTER PRESSEN: Eskil Pedersen holder pressekonferanse på STED mandag ettermiddag. Her er han på vei fra retten i Oslo Tinghus. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MØTER PRESSEN: Eskil Pedersen holder pressekonferanse på STED mandag ettermiddag. Her er han på vei fra retten i Oslo Tinghus. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Han håper oppmerksomheten blir på handlingene 22.juli.

- Det er flere på vitnelisten som kan dreie fokuset et annet sted hvis ikke mediene er bevisste, mener Pedersen.

- Vil bli en viktig del av livet - Hvordan tror du de neste ti ukene blir?

- Faren min lærte meg noe viktig. Å ikke bruke krefter på noe du ikke kan gjøre noe med.

- 22. juli-rettssaken måtte komme. De neste ti ukene kommer den til å være i tankene våre og bli en viktig del av livene våre, sier Pedersen.

- En spesiell dag: Eskil Pedersen, leder i AUF, forteller at han sov lite i natt. Her står han i kø for sikkerhetskontroll inn til Oslo Tinghus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- En spesiell dag: Eskil Pedersen, leder i AUF, forteller at han sov lite i natt. Her står han i kø for sikkerhetskontroll inn til Oslo Tinghus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer