- Gå på skolen, gå på jobb

Eskil Pedersens råd til de pårørende etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke sovet så mye, men jeg tror jeg har sovet nok, sa Eskil Pedersen til Dagbladet før rettsaken startet i dag tidlig.

- Nå merker jeg det på alle. Dette er en spesiell dag, fortsatte Pedersen. 

I dag så han mannen som er tiltalt for å ha drept flere av vennene hans på AUFs sommerleir på Utøya i fjor sommer.

- Ikke sett hverdagen på vent - I dag startet en av de viktigste rettsakene dette landet har vært gjennom. I dag startet oppgjøret med ham som sto bak. Dette er et oppgjør med gjerningsmannens handlinger, hva som skjedde og hvordan han skal straffes, åpner Pedersen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Pedersen benytter anledningen til å snakke direkte til de pårørende.

- Gå på skole, gjør lekser, gå på jobb, vær med venner. Bruk tiden på å leve. Sett rammer for dere selv. Ikke sett hverdagen på vent de neste ti ukene, sier Pedersen som ikke anbefaler noen å følge rettsaken hver dag.

- Vi tenker på dere på dere hver eneste dag og har dere i hjertene våre, sier han til de pårørende.

Vil ha et grundig rettsoppgjør  På forhånd hadde Pedersen gjort seg flere tanker om oppgjøret med terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det må være et grundig rettsoppgjør der den tiltaltes forklaring er en viktig del av dette. Samtidig er det viktig å huske på at dette ikke blir en alminnelig, men en politisk ladd forklaring, sier Pedersen.

MØTER PRESSEN: Eskil Pedersen holder pressekonferanse på STED mandag ettermiddag. Her er han på vei fra retten i Oslo Tinghus. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
MØTER PRESSEN: Eskil Pedersen holder pressekonferanse på STED mandag ettermiddag. Her er han på vei fra retten i Oslo Tinghus. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Han håper oppmerksomheten blir på handlingene 22.juli.

- Det er flere på vitnelisten som kan dreie fokuset et annet sted hvis ikke mediene er bevisste, mener Pedersen.

- Vil bli en viktig del av livet - Hvordan tror du de neste ti ukene blir?

- Faren min lærte meg noe viktig. Å ikke bruke krefter på noe du ikke kan gjøre noe med.

- 22. juli-rettssaken måtte komme. De neste ti ukene kommer den til å være i tankene våre og bli en viktig del av livene våre, sier Pedersen.

- En spesiell dag: Eskil Pedersen, leder i AUF, forteller at han sov lite i natt. Her står han i kø for sikkerhetskontroll inn til Oslo Tinghus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- En spesiell dag: Eskil Pedersen, leder i AUF, forteller at han sov lite i natt. Her står han i kø for sikkerhetskontroll inn til Oslo Tinghus. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer