Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga paven autograf i gave

I dag har de kongelige møtt paven i Roma. I gave fikk paven et bilde av de kongelige - med autograf.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før den private samtalen i Vatikanets bibliotek, minnet kongen paven om hans besøk i Norge og hans tidligere møte med kong Olav på Slottet i 1989.

- Da var også våre barn med, sa dronning Sonja før de få pressefolkene som var til stede ble skysset ut.

Høytidelig møte

Vatikanets fargerike sveitsergarde sto oppstilt utenfor det apostoliske palass da kongeparet kom til lilleputtstaten Vatikanet torsdag formiddag. Inne ble de tatt imot av prefekten, biskop Harvey.

Sammen med sin egen 12 mann store norske delegasjon ble kongeparet geleidet av Vatikanets embetsmenn og hoffmenn gjennom en rekke, praktfullt dekorerte saler før de kom til biblioteket, der paven ventet på dem.

Etter den private sekvensen ble hele den norske delegasjonen med utenriksminister Jan Petersen i spissen, invitert inn i biblioteket. Her hilste de høytidelig på Hans Hellighet og fikk overrakt en liten gave som et minne om besøket.

Alle kvinnene i følget, inkludert dronningen, var kledd i svart og bar hatt. Herrene var i mørk dress eller uniform. Kongen var i sivil.

Snorre og rosenkrans

Kong Harald overrakte paven et skinnbundet eksemplar av «Snorre» og et signert bilde av kongeparet. Kongeparet fikk også gaver, dronningen en rosenkrans og kongen noen gullmynter.

Da det kongelige følget hadde forlatt biblioteket, ble de fem norske pressefolkene vinket tilbake. Paven ønsket å hilse på dem også.

Med et fast håndtrykk hilse han på to norske journalister og tre fotografer, en gest fra pavens side som heller ikke er dagligdags i Vatikanet.

- Dette skjer faktisk ytterst sjelden, fortalte søster Giovanna, Vatikanets presseansvarlige, etter møtet.

Offisielt besøk

Kongebesøket i Vatikanet er betegnet som et offisielt besøk og ikke et statsbesøk, selv om det er en egen stat. Men etter audiensen hos paven hadde kongen og hans følge et møte med Vatikanets statsminister, kardinal Sodano. For kongeparet ble det ble også tid til et raskt besøk i rommet der Michelangelos berømte bilde «Nattverden» henger.

Torsdag ettermiddag fortsatt kongeparet til Milano, men dronning Sonja var først innom byen Ferrara, der hun åpnet den norske utstillingen «Fra Dahl til Munch».

/NTB)

OVERHODER:Pave Johannes Paul II tok mot kongen og dronningen i Vatikanet i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!