Ga politiet DNA-bevis, bilde og fornavn på voldtektsmannen

Likevel ble saken henlagt av politiet. - En klapp på skulderen til gjerningsmannen, sier offerets advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): De unike bildene, som er tatt før voldtekten skjedde, er en del av politiets etterforskningsmateriale i saken, som skjedde lørdag 2. juni 2007 på det nå nedlagte utestedet Cruise i Tønsberg.

- Jeg sto og danset på dansegulvet da han kom bak meg. Jeg hadde aldri sett ham før. Jeg hadde på meg kjole, og han skulle ned i buksa på meg. Jeg sa nei, men han fortsatte. Han dro meg med inn på do. Ingen rundt skjønte hva som skjedde. Han stilte seg foran døra, slik at jeg ikke kom forbi han. Han dyttet hodet mitt hardt i doskåla. Så begynte han. Jeg prøvde å ringe politiet mens det skjedde, men det gikk ikke på grunn av dårlig dekning inne på doen, sier «Susanne» til Dagbladet.

Etter hendelsen varslet hun politiet og ble sendt til et voldtektsmottak for å ta prøver. Der fant de DNA-spor etter gjerningsmannen.

Har bilde av mannens ansikt

Et vitne på utestedet tok også bilder av den utpekte gjerningsmannen på dansegulvet sammen med jenta, hvor man klart og tydelig kan se at han har hånda oppunder kjolen hennes. Personen tok også et klart bilde av mannens ansikt.

«Susanne» mener også å kunne vite navnet på gjerningsmannen, da han ved en anledning omtalte seg selv med det aktuelle navnet. Hun har pekt ut mannen på bildet som mannen som voldtok henne.

Likevel valgte politiet å henlegge saken i desember 2007.

- Gjorde det vi kunne
«De underrettes om at forholdet er henlagt da det ikke er framkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen», står det i henleggelsen.

UNIKE BEVIS: Et vitne på utestedet Cruise leverte disse bildene til politiet etter at voldtekten ble anmeldt. Bildene er tatt kort tid før voldtekten fant sted og viser mannen som «Susanne» har utpekt som gjerningsmann.
UNIKE BEVIS: Et vitne på utestedet Cruise leverte disse bildene til politiet etter at voldtekten ble anmeldt. Bildene er tatt kort tid før voldtekten fant sted og viser mannen som «Susanne» har utpekt som gjerningsmann. Vis mer

Politiadvokat Cathrine Reidulff ved Vestfold politidistrikt mener politiet har gjort alt de kunne i etterforskningen.

- Vi behandler dette som en ordinær voldtektssak. Dette har ingenting med at vi ikke tror på jenta. Hennes versjon er bekreftet. Men vi kan ikke se nå at vi kunne gjort noe annerledes, eller gjort noe mer, sier hun til Dagbladet.

Reidulff understreker at det eneste politiet ikke gjorde var å etterlyse mannen med bilde i media.

- Det er sjelden vi gjør det og det er i strid med uskyldspresumpsjonen.

Rasende advokat

I mai 2008 blir «Susanne» tildelt 100.000 kroner i erstatning fra staten. I brevet kommer det fram følgende:

«Kontoret for voldsoffererstatning legger til grunn som klart sannsynlig at skadevolder tiltvang seg sex med søkeren».

Jentas bistandsadvokat, Are Bohne i Advokatene Cramer og Co, mener at jenta har gjort alt riktig, og skjønner ikke hvordan politiet kan henlegge saken.

Ga politiet DNA-bevis, bilde og fornavn på voldtektsmannen

- Hun ropte på dørvaktene og ringte politiet. Hun ble sendt på et voldtektsmottak hvor det ble tatt prøver og hun ble avhørt av politiet. Hun gjorde alt det riktige man skal gjøre i en slik situasjon. Likevel blir saken henlagt, sier han opprørt.

Bistandsadvokaten til jenta mener politiets forklaringer ikke er gode nok.

- Det virker nesten utrolig at politiet ikke finner en mistenkt man har et sylskarpt bilde av, og velger å henlegge saken med begrunnelse «mangler opplysninger om gjerningsmann». Her er det noe galt med verdivalget. Hvem vet om han kan gjøre dette igjen eller om han allerede har gjort det igjen. Dette er en klapp på skuldra til gjerningsmannen, sier Bohne.
 
Du kan lese mer om saken i dagens papirutgave av Dagbladet.

OPPGITT OVER POLITIET: «Susanne» ble voldtatt på et diskotek i Tønsberg i fjor sommer. Hun har fått voldsoffererstatning, men politiet har henlagt saken.