Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga politiinfo til kjent kriminell: Ble forfremmet

Her er politibetjenten på jobb, til tross for at han er dømt for å ha overlevert politiets etterretningsinformasjon til en ransdømt kamerat.

PÅ JOBB: Her er den domfelte polititjenestemannen på jobb i sitt politidistrikt. Han beholdt jobben - og ble senere forfremmet - selv om han hjalp en kjent kriminell med etterretningsinformasjon. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad
PÅ JOBB: Her er den domfelte polititjenestemannen på jobb i sitt politidistrikt. Han beholdt jobben - og ble senere forfremmet - selv om han hjalp en kjent kriminell med etterretningsinformasjon. Foto: Eidsvoll Ullensaker Blad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMERIKE (Dagbladet): I går avslørte Dagbladet hvordan to norske finanskjendiser bruker store ressurser i sin jakt på et voldtektsoffer de hevder farer med løgn.

Påstandene om voldtekt ønsker de kjent døde og maktesløse. For å bevise sin uskyld har de brukt flere hundre tusen kroner på privatetterforskere og andre utgifter. En rekke dokumenter er trolig tilegnet på ulovlig vis.

Men finansmannen Christer Tromsdal er ikke den eneste i saken som har tilegnet seg dokumenter ulovlig.

Også voldtektsofferet «Heidi» (27) har fått slike dokumenter - via en straffedømt ransmann og hans kamerat i politiet.

På oppdrag for kriminell Ifølge en tingrettsdom hentet den daværende politibetjenten ved Romerike politidistrikt i 2007 ut etterretningsinformasjon fra politiregisteret Indicia på oppdrag fra en kjent kriminell (30).

I dommen fra 2008 betegnes 30-åringen som politimannens kamerat. 30-åringen er straffedømt en rekke ganger, blant annet i en av landets største svindelsaker og for et større ran.

Mannen har en rekke dommer etter dette skjedde, men var også før 2008 straffedømt og en kjent kriminell, noe som også framgår av dommen mot politimannen.

SKAFFET LEGEJOURNAL: Christer Tromsdal hevder han fikk kvinnens legejournal av en polititjenestemann. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
SKAFFET LEGEJOURNAL: Christer Tromsdal hevder han fikk kvinnens legejournal av en polititjenestemann. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Politibetjenten (30) skaffet til veie informasjon fra strafferegisteret, personopplysninger og passbilde av en kjent finansmann i 40-åra.

La alle kort på bordet «Brudd på politiets taushetsplikt er alvorlig. Særlig når siktede som her gir taushetsbelagte opplysninger til en han visste var kriminell, er forholdet skjerpende,» heter det i tingrettsdommen.

Politimannen tilsto og fikk 10.000 kroner i  bot. Jobben fikk han beholde.

Senere er han forfremmet til politiførstebetjent ved samme arbeidssted.

Politimannens nærmeste sjef sier mannens stilling ikke er i fare.

- Jeg kan bekrefte at han jobber ved samme kontor. Dette var en personalsak, som ble håndtert før min tid. Han er nå konstituert førstebetjent, sier han til Dagbladet.

Polititjenestemannen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

- Ba ikke om dette Politimannens kriminelle kamerat skal ha gitt informasjonen videre til voldtektsofferet «Heidi».

- Jeg har aldri bedt om å få informasjon på den måten, så der er jeg helt uskyldig, sier kvinnen (27) til Dagbladet.

Kvinnen har i avhør anklaget Tromsdal for voldtekt, men ikke anmeldt ham. En annen finansmann soner nå en dom for å ha voldtatt den samme kvinnen ved et annet tilfelle.

Han reagerer på kontakten offeret hadde pr. telefon med den ransdømte 30-åringen i løpet av natta hvor kvinnen ble voldtatt. Telefonloggen som ble framlagt i retten viser hvordan offeret og den kriminelle hadde kontakt både før og etter voldtekten.

Fire dager senere kontaktet den kriminelle 30-åringen sin politivenn - og fikk altså utlevert dokumentene han ba om.

- Feilaktig dømt Som Dagbladet har avslørt har også Christer Tromsdal tilegnet seg sensitive dokumenter ved politiets hjelp, knyttet til den samme kvinnen (27). I avhør har hun beskyldt Tromsdal for voldtekt. Saken har aldri vært for retten.

Tromsdal hevder å ha fått kvinnens legejournal fra Oslo legevakt via en politimann.

- Jeg ble kontaktet av en ansatt i politiet, som jeg faktisk ikke kjente en gang. Han reagerte på medieomtalen av saken, og tilbød journalen, hevder Christer Tromsdal.

En annen forretningsmann soner nå en dom for å ha voldtatt 27-åringen. Han hevder han er utsatt for et justismord. I hans voldtektssak ble legejournalen ikke forelagt retten.

- Journalen viser at kvinnen ikke snakket sant. Hun kan ha fått en mann dømt på feilaktig grunnlag, hevder Tromsdal.

- Ikke på lovlig vis Han innrømmer overfor Dagbladet at han fikk journalen på ulovlig vis.

- Dette er dokumenter det ikke er mulig å få tak i på lovlig vis. Men jeg er villig til å gå ganske langt for å skaffe bevis fordi jeg ble beskyldt for noe så grovt som en voldtekt. Dette er dokumenter som beviser at hun farer med løgn, hevder Tromsdal.

Også kvinnens telefondata innrømmer Tromsdal å ha skaffet seg tilgang til via en utro tjener.

- Det var via en kontakt jeg har. Hvordan det skjedde ønsker jeg ikke å gå inn på. Mitt motiv er at jeg ikke ønsker at flere uskyldige skal bli rammet av denne kvinnen. Hun må stoppes, sier Tromsdal.

Kvinnens bistandsadvokat vurderer å politianmelde Tromsdal for ulovlig besittelse av disse dokumentene.

- Jeg kan ikke se at det kommer noe nytt i denne saken som gir grunnlag for gjenopptakelse av saken der en finansmann ble dømt for voldtekt, sier advokaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media