Joe Biden og Vladimir Putin

Ga Putin overraskende gave

Da de to presidentene møttes onsdag, hadde Joe Biden med seg flere minner fra hjemlandet.

HISTORISK: Vladimir Putin og Joe Biden møttes onsdag ettermiddag i Genève for første gang etter det amerikanske presidentvalget. VIDEO: AP / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag møtte den amerikanske presidenten Joe Biden Russlands president Vladimir Putin i den sveitsiske byen Genéve.

Dette var første gangen de to møttes ansikt til ansikt som presidenter.

Der skal Biden ha gitt sin kollega et par spesiallagde pilotbriller ifølge Det hvite hus.

Det skriver CNN.

Ifølge kanalen skal solbrillene være av den samme typen som blir laget for det amerikanske forsvaret og deres samarbeidspartnere i Nato.

I tillegg skal Biden ha overrakt en krystallskulptur av det amerikanske nasjonaldyret, en bisonokse, til den russiske presidenten.

GAVE: Den amerikanske presidenten Joe Biden ga Vladimir Putin et par solbriller som ligner på de han selv bruker. Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB
GAVE: Den amerikanske presidenten Joe Biden ga Vladimir Putin et par solbriller som ligner på de han selv bruker. Foto: Peter Klaunzer / AP / NTB Vis mer

Symbolsk

At den amerikanske presidenten valgte å gi Putin et par av de spesielle solbrillene, har ifølge CNN en symbolsk betydning.

Gaven ble nemlig overrakt i kjølvannet av et toppmøte i forsvarsalliansen, der Biden deltok.

På dette møtet bekreftet den amerikanske presidenten at USA har en forpliktelse til Nato, samtidig som han oppfordret flere av de andre allierte til innrette seg bedre mot Russland og Kina.

- Konstruktivt

Det var den russiske presidenten som først møtte pressen etter presidentmøtet som varte i over fire timer. Putin virket fornøyd, men rolig etter samtalene:

- Når det gjelder det overordnede, mener jeg at det ikke har vært noen fiendtlighet. Tvert imot har møtet vårt vært konstruktivt. Vi har ulike vurderinger på mange områder, men begge sider uttrykte intensjoner om å forstå hverandre, og prøve å finne felles grunn. Samtalene var konstruktive, svarte han etter flere spørsmål fra CNN.

LATTERLIG: Onsdag sammenlignet Russlands president Vladimir Putin straffereaksjonene etter stormingen på Capitol Hill med russisk forfølgelse av meningsmotstandere. Det synes USAs president Joe Biden er «latterlig». VIDEO: AP Vis mer

Spørsmålene omhandlet både inntrykk om samtalene, men også spørsmål om cyberangrep mot USA, spørsmål som Putin avfeide.

Han hevdet at «USAs kilder» sier at majoriteten av cyberangrep kommer fra innenrikshold, deretter fra Canada, «to stater i Latin-Amerika», og Storbritannia.

- Russland står ikke på lista over land som i størst grad står for cyberangrep, hevdet Putin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer