Ga seg selv «lommepenger»- avtale verdt 90 000 kroner

Britiske politikere lagde nye regler rett etter den omfattende frynsegode-skandalen.

FOR: Parlamentsmedlem Alan Duncan sitter i komiteen som har endret reglementet for støtte når britiske politikere ikke bor i hovedboligen sin. Det medfører at de som bor lite hjemme, kan inkassere over 90 000 kroner i året i ekstra inntekter. Foto: REUTERS/SCANPIX
FOR: Parlamentsmedlem Alan Duncan sitter i komiteen som har endret reglementet for støtte når britiske politikere ikke bor i hovedboligen sin. Det medfører at de som bor lite hjemme, kan inkassere over 90 000 kroner i året i ekstra inntekter. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske politikere har i all stillhet innført nye regler som gjør det mulig for dem å få over 92 000 kroner til ulike utgifter uten å legge ved noen kvitteringer, melder The Telegraph.

En gruppe parlamentspolitikere har utformet de nye reglene, som gjør det mulig for politikerne å kreve en 25 pund, 250 kroner,  i «lommepenger» for hver kveld de ikke oppholder seg i sitt eget hjem.

Den britiske avisa fortsetter å gå britiske parlamentspolitikere i sømmene, etter en rekke avsløringer i den stadig voksende frynsegode-skandalen som har rystet Storbritannia denne våren.

Opp 40 000 kroner
Flere britiske politikere har trukket seg eller blitt suspendert, etter at det ble avslørt at de hadde fått igjen penger til kjøp av blant annet barberhøvler, et juletre, oppussing, gjødsel, sjokolade, skifting av lyspærer og kattemat.

Sentrale ministre i Gordon Browns regjering trakk seg etter avsløringene om utnytting av frynsegodene, blant dem kommunalminister Hazel Blears og og innenriksminister Jacqui Smith. Flere toppolitikere har også trukket seg på grunn av feilrapporteringer i forbindelse med refusjon av boligutgifter.

Før de nye reglene ble utformet, var det toppen mulig å få dekket utgifter uten kvitteringer for 4800 pund, nesten 49 000 norske kroner. Nå er det mulig for politikerne som tilbringer alle netter borte fra hjemmet som er registrert som deres hovedbolig å få igjen 9125 pund, over 92 000 kroner.


Utbetalingen kommer i tillegg til de andre rause støtteordningene britiske politikere har for boliglån, leie og andre utgifter. Det er en liten komite bestående av blant annet lederen av Underhuset i det britiske parlamentet, Labour-politikeren Harriet Harman, som har fått forslaget til å gå gjennom med minimal diskusjon nå i sommerferien.

Lederen av komiteen var tidligere speaker Michael Martin, som nå er gått av.

Politikerne snudde
Etter at både Gordon Brown og Tory-leder David Cameron har gått hardt ut mot politikerne som har utnyttet frynsegodene, har Harman stemt i.

- Det må være kvitteringer for alle pengekrav. Jeg mener virkelig at det er noe fornuftig vi kan bestemme nå, sa hun i vår.

Likevel sier de nye reglene at det ikke er nødvendig med kvitteringer for å få utbetalingen, og at det er opp til medlemmene å bestemme hvordan pengene brukes.

Også den sentrale Tory-politikeren Alan Duncan, som har den tilsvarende posisjonen som Harman i skyggeregjeringen, sitter i komiteen.

- Utbetalingen for et ekstra hjem ble ofte gjort hver måned uten kvitteringer, noe som er et uakseptabelt system i dag, har han sagt tidligere.

LEDET ARBEIDET: Tidligere speaker i Underhuset Michael Martin ledet arbeidet med å gjøre om reglene. Det er imidlertid under hans etterfølger at reglene er blitt satt ut i live. Foto: REUTERS/SCANPIX
LEDET ARBEIDET: Tidligere speaker i Underhuset Michael Martin ledet arbeidet med å gjøre om reglene. Det er imidlertid under hans etterfølger at reglene er blitt satt ut i live. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Sinte velgere
Daily Telegraph har funnet flere eksempler på politikere som ikke bor i hovedhjemmet sitt i løpet av et helt år, og derfor har rett på en stor ekstrabetaling. 

Reglene for slike ekstrabetalinger blir presentert til parlamentsmedlemmene i den såkalte «grønne boken», som gjerne blir revidert med et par års mellomrom. Nå har det imidlertid vært stille rundt de nye reglene.

Under avsløringene av blant annet svindel med rapportering av boliglån og offentlig støtte til oppussing, har de daglige utbetalingene av «lommepenger» eller kostpenger stort sett ikke blitt diskutert.

På tross av at politikere knyttet til begge partier har blitt avslørt som utnyttere av frynsegodene, feier det nå en konservativ vind over landet. Den unge konservativ politikeren Chloe Smith vant i forrige uke parlamentssetet i suppleringsvalget i Norwich.

Labour-representanten i valgkretsen, Ian Gibson, trakk seg etter at Daily Telegraph avslørte at han krevde refusjon av boutgifter for en leilighet som datteren hans bodde i, og som hun senere fikk kjøpe til en rimelig penge.

Gordon Brown har etter skandalen lagt fram et forslag om strengere straffer for økonomisk lovbrudd for å gjenopprette tilliten til britiske politikere. Lovforslaget innebærer at britiske parlamentarikere som tas i pengesnusk, fra høsten kan risikere opp til ett års fengsel.

FIKK GJENNOM: Harriet Harman, lederen av Underhuset og nestleder i Labour, var med på å få gjennom forslaget. Foto:AP/SCANPIX
FIKK GJENNOM: Harriet Harman, lederen av Underhuset og nestleder i Labour, var med på å få gjennom forslaget. Foto:AP/SCANPIX Vis mer