Ga sexsiktet honorar

Den tidligere varaordføreren i Kautokeino fikk godtgjørelse i fire måneder lenger enn nødvendig, mener ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På tross av at den tidligere varaordføreren i Kautokeino allerede i fjor sommer innrømmet seksuelle overgrep mot en da 15 år gammel jente, fortsatte han å motta godtgjørelse for politikervervet. På grunn av maktspill, mener ordfører Klemet Erland Hætta.

- Den tidligere varaordføreren søkte om fritak fra alle sine verv i kommunen i juni. På kommunestyretmøtet ble det vedtatt å utsette behandlingen av fritaket til oktober. Den tidligere varaordføreren fikk dermed utbetalt godtgjørelsen til fritaket ble behandlet på høsten, sier Hætta til Dagbladet.no.

Godtgjørelsen er på 100 000 kroner i året.

- Kunne behandlet fritaket før

Ordfører i Kautokeino mener behandlingen av fritaket kunne ha vært gjort allerede i juni.

- Det ble et maktspill. Ettersom en fløy i kommunestyret var svekket i juni på grunn av reinflytting, ble vi nedstemt om behandling. De andre klarte med 2/3 flertall å utsette behandlingen, sier Hætta.

- Saken burde blitt avgjort der og da, og det er beklagelig at det ikke ble slik. Jeg så allerede da fordelen, også lønnsmessig. Opposisjonen burde også skjønt dette, sier ordfører Klemet Erland Hætta til Finnmark Dagblad.Ordføreren forsøkte å innkalle til ekstraordinært kommunestyremøte, men på grunn av reinflytting fant man aldri en dato som passet. Heller ikke i august etter at den tidligere varaordføreren hadde tilstått fikk man til å behandle saken.

MAKTSPILL: - Den borgerlige fløy i Kautokeino fikk utsatt vedtak slik at den tidligere varaordfører fortsatt fikk godtgjørelse, mener ordfører Klemet Erland Hætta i Kautokeino kommune. Foto: Lars Eivind Bones
MAKTSPILL: - Den borgerlige fløy i Kautokeino fikk utsatt vedtak slik at den tidligere varaordfører fortsatt fikk godtgjørelse, mener ordfører Klemet Erland Hætta i Kautokeino kommune. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Et spørsmål om økonomi

- Tiden gikk, og husker jeg rett var spørsmålet om økonomi også inne i bildet. Kostnader tilknyttet et kommunestyremøte koster nemlig rundt 40 000 kroner, sier opposisjonsleder og varaordfører Anton Dahl.

I ettertid har den tidligere varaordføreren undersøkt muligheter for å også få utbetalt godtgjørelse for vervet som leder i økonomiutvalget som er på rundt 15 000 kroner. Det ble avslått i kommunen.

- I motsetning til vervet som varaordfører som utbetales løpende hver måned, er leder i økonomiutvalget basert på oppmøte. Ettersom den tidligere varaordføreren ikke hadde deltatt på møter, fikk han avslag etter reglementet, sier ordfører Hætta til Dagbladet.no.

Den tidligere varaordføreren har vært sykmeldt siden julen 2005 og har dermed fått honorar for varaordførervervet totalt i ni måneder.

- Ifølge kommuneloven kan ikke ordførere og varaordførere sparkes. Det er kun etter eget ønske at de kan fratre, informerer Hætta.

- Ærlig maktspill

Anton Dahl som representerer Venstre i Kautokeinos kommunestyre avviser at det skulle være økonomisk kameraderi til fordel for den tidligere varaordføreren.

- Forslaget om at vi skulle behandle fritaket til den tidligere varaordføreren kom som et benkeforslag. Han var ikke bare varaordfører, men hadde i tillegg en rekke verv tilsammen omkring 8-9 verv. Å skulle frita mannen for alle vervene ville i realiteten innebære å skyfle kortstokken om igjen. Vi ønsket å være forberedt på hva omfordelingen av vervene innebar, sier Anton Dahl.

- Når maktfordelingen i kommunestyret står 9-10, vil ordførerens dobbeltstemme være utslagsgivende i mange sammenhenger. Det er klart vi ønsket å sikre oss en best mulig posisjon. Det er et ærlig politisk spill, basert på de demokratiske spillereglene i dette landet, kommenterer Dahl.

Den 3. januar ble den tidligere varaordføreren idømt seks måneders fengsel for sex med den mindreårige jenta. Dommen mot den tidligere varaordføreren i Kautokeino er ikke rettskraftig fordi den er anket på straffeutmålingen.