Ga slipp på drømmejobben: - Nederlag

På grunn av sykdom klarte ikke Martine Krogh Andreassen å fungere i jobb.

UFØR: I dag er Martine Krogh Andreassen ufør. Hverdagen går til med trening og aktivitet, i tillegg til å være mor og kone. Foto: Privat
UFØR: I dag er Martine Krogh Andreassen ufør. Hverdagen går til med trening og aktivitet, i tillegg til å være mor og kone. Foto: Privat Vis mer
Publisert

For et halvt år siden ble Martine Krogh Andreassen (35) ufør, og måtte med tungt hjerte legge politiskoene på hylla. Det har hun valgt å dele åpenhjertig under profilnavnet «fru.bekhterev» på Instagram.

Til Drammens Tidende forteller Andreassen at hun som følge av sykdommen sliter med smerter mellom skulderbladene og bekkenet, samt sener og ledd i hele kroppen.

- Sittestilling er det verste. Jeg må opp og røre meg minst to ganger om natta for å kunne sove videre. Ofte er smertene så intense at jeg får feber og kaster opp. Det fører også til utmattelse, som ofte er det verste, forteller hun til avisa.

Tikket alle «boksene»

Sykdommen Ankyloserende spondylitt, også kjent som Bekhterevs sykdom, fikk hun i midten av 20-åra. Da jobbet Andreassen på sitt andre år på Nedre Eiker lensmannskontor, og hadde nettopp fullført videreutdanning for utrykningsenheten, forteller hun til Dagbladet.

- Jeg ble Influensasyk jula 2012, og det var det som utløste sykdommen. Mot slutten hadde jeg sinnssyke smerter i bekkenet, og klarte ikke å gå. Legene, fysioterapeut og kiropraktor trodde det var prolaps, så jeg fikk beskjed om å holde meg i ro. Det er jo det verste man kan gjøre med Bekhterev, sier Andreassen til Dagbladet.

I JOBB: Lenge visste Martine Krogh Andreassen hva hun ville bli. To år ut i fast jobb fikk hun den skjebnesvangre beskjeden. Foto: Privat
I JOBB: Lenge visste Martine Krogh Andreassen hva hun ville bli. To år ut i fast jobb fikk hun den skjebnesvangre beskjeden. Foto: Privat Vis mer

Kort tid seinere fikk hun diagnosen. Legene tikket av alle «boksene» som indikerer Ankyloserende spondylitt. I tillegg hadde hun som 19-åring forstadiet til sykdommen, Reiters syndrom.

Ifølge Helse Norge er Ankyloserende spondylitt en sykdom som hovedsakelig påvirker ryggraden, som kan føre til smerter, stivhet, trøtthet og senebetennelser. Sykdommen bryter vanligvis ut i tenåra, men kan oppstå både før og etter. Sykdommen som er to til tre ganger mer vanlig hos menn, kan hos enkelte bedre seg med tida. Hos andre kan sykdommen forverre seg.

- Fungerte ikke

At hun ville bli politi, fant hun ut på videregående. Andreassen trivdes med å hjelpe andre, i tillegg til en variert hverdag og muligheten til å utfordre seg selv. Hun beskriver det som drømmejobben.

Siden 2012 var hun mye sykemeldt, både i korte og lengre perioder. Etter at hun fikk barn i 2018, eskalerte det.

- Det fungerte ikke optimalt, men jeg ville ikke se det.

Til tross for en rekke tilpasninger både i turnus, arbeidsoppgaver og utstyr, ble det vanskelig å fungere i jobb med sykdommen, i kombinasjon med det å være mor. Det er heller ikke per i dag medisiner som hjelper for Andreassens smerter, bare trening og aktivitet.

- Et nederlag

For rundt ett år siden så hun ingen annen utvei enn å gi slipp. Da jobbet hun i nettpatruljen, hjemme fra senga, som da var mulig på grunn av hjemmekontor i forbindelse med corona.

- Jeg skalv på grunn av smerter. Jeg hadde fatigue og hodet var ikke med. Da sa jeg til legen at jeg ikke skjønte hvordan det skulle gå lenger, sier Andreassen og legger til:

- Det var helt forferdelig. Jeg har aldri vært gjennom noe så tøft som det siste året her. Det var en tyngre prosess å gi slipp på jobben, enn da jeg fikk sykdommen. Det har vært veldig krevende. Jeg har følt at jeg har tapt en kamp for meg selv, og mot alle de som sa jeg kom til bli ufør. Det var et nederlag.

TRENINGSGLAD: Ingen medisiner har så langt vist effekt på Andreassen. - Trening er min beste (og eneste) medisin, sier hun. Foto: Privat
TRENINGSGLAD: Ingen medisiner har så langt vist effekt på Andreassen. - Trening er min beste (og eneste) medisin, sier hun. Foto: Privat Vis mer

Først nå den siste tida har Andreassen landet litt i beslutningen. Lenge slet hun med å være åpen om sykdommen, og ville helst ikke at noen skulle vite. Hun syntes det var flaut, og følte seg ekkel. Da hun ble ufør ga hun både moren og ektemannen munnkurv om situasjonen.

Nå derimot deler hun hverdagen med kronisk sykdom og livet som ufør med side følgere på Instagram.

- Jeg vil ikke at andre skal føle det jeg følte. Jeg bruker det som terapi og tar eierskap til det å være ufør, noe det er mange fordommer mot. Jeg har klart å snu en kjip situasjon til noe meningsfullt, sier Andreassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer