Ga Stasi norske topphemmeligheter

BERLIN (Dagbladet): Her er toppagenten som forrådte topphemmelighetene om Norge til Stasi: Rainer Rupp (54) med dekknavnene Topas» og «Mosel». Fra sin arbeidsplass i økonomidirektoratet i NATO-hovedkvarteret leverte tyskeren titalls rapporter om norske forsvars- og NATO-hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bekrefter Dagbladets gjennomgang av de såkalte SIRA-arkivene i Berlin. Gjennomgangen dokumenterer at den østtyske spionasjeorganisasjonen fikk sine viktige opplysninger om Norge fra sine toppspioner som var plassert ved NATO-hovedkvarteret i Brussel eller som var rekrutterte moldvarper ved de vesttyske etteretningsorganisasjonene.

Agenter som østtyskerne vervet blant nordmenn, har med unntak av «Lanze» og «Hein» _ som er sperret for innsyn _ hadde stort sett bare sekunda vare å by sine oppdragsgivere.

Samtlige rapporter som «Topas»/«Mosel» leverte om norske forsvarshemmeligheter, fikk høyeste viktighetsgradering i Stasi-arkivene. Det dreier seg i samtlige tilfeller om dokumenter som i NATO hadde sikkerhetsgradering «cosmic top secret».

Rupp overtok dekknavnet «Mosel» og registreringssnummeret XV/333/99 etter Stasis toppspion Ursel Lorenzen, som i 1979 rømte fra Brussel til Øst-Berlin da hun kjente at det brant under føttene hennes.

Lorenzen leverte mange viktige rapporter om det norske forsvaret, får Dagbladet bekreftet hos etterretningskilder.

Første gang Rupp dukker opp med Lorenzens gamle registreringssnummer er i en rapport 2. september 1980 om NATOs elektroniske overvåking fra Norge av sovjetiske militærstyrker.

Deretter følger hemmelighetene som perler på en snor.

$|Ved årsskiftet 1980-81 kom en rapport signert «Mosel» om forsvarsstrategiske problemer for NATO i nord. Rapporten inneholder også en vurdering, muligens av norske politikere (navnene er sladdet).

$|Bare i løpet av en drøy sommermåned i 1982 leverte «Mosel»/«Topas» tre omfattende rapporter om norsk forsvarsplanlegging for årene 1983-88.

$|Fra 1984 til 1987 fulgte en jevn serie om alle sider ved den norske beredskapen, forsvarsplanlegging og hvordan det norske forsvaret ble vurdert i NATO.

- At Rainer Rupp overtok Ursel Lorenzens registreringsnummer og dekknavn, var et tiltak fra oberst Klaus Rösler i avdeling XII for å forvirre lederne i avdeling VII i HVA, som analyserte materialet, om hvem avsenderen var. Lederne i Stasis ulike avdelinger stolte ikke på hverandre, sier tidligere Stasi-oberstløytnant Günter Bohnsack til Dagbladet. Oberst Heinz Busch analyserte rapportene i avdeling VII. Han fikk også rapportene fra norske «Lanze» på sitt bord.

En annen toppagent som leverte et titall rapporter om blant annet norske og andre politikeres besøk i Bonn, hadde dekknavnet «Gerald» og registreringsnummeret XV/378/68. Hans avsenderadresse var Stasi-avdeling IX. Dette betyr at han satt sentralt i en av de vesttyske hemmelige tjenestene, trolig i kontraspionasjen Bundesamt für Verfassungsschutz i Køln.

Tidligere oberst Karl Rehbaum, som overtok jobben som sjef for avdeling XII etter Rösler, har tidligere understreket overfor Dagbladet:

- Vi vervet selvfølgelig nordmenn når vi kunne det. Men vi trengte dem ikke, fordi vi fikk alt vi ønsket om Norge fra våre toppagenter i Brussel og Vest-Tyskland.

Rainer Rupp ble spion av overbevisning, Ursel Lorenzen av kjærlighet til østtyskeren Dieter Will, som også var spionen «Bordeaux» bak fasaden som hotellvert i Brüssel.

Rupp var spionlegenden Markus Wolfs yndling. Han leverte ikke bare tusenvis av rapporter fra han ble vervet i 1969 og fram til Berlinmurens fall. Han var også systematikeren og analytikeren, en briljant hjerne blant Stasi-spionene.

- Rupp var den klassiske 68'eren. Gjennom hans rapporter kunne vi holde oss fullstendig orientert om våpenutviklingen og rustniningsvirksomheten i hvert eneste NATO-land, har den avdøde Stasi-obersten Klaus Rösler sagt i et intervju.

Ursel Lorenzen rømte igjen da DDR brøt sammen. Hun og ektemannen oppholder seg nå i dekning i utlandet, trolig i Sveits eller Østerrike.

Les også: