Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga styreverv til kompisens kone

Som kulturminister plasserte Trond Giske kona til kompisen Tore O. Sandvik i styret til Trondheim Symfoniorkester.

PLASSERTE: Næringsminister Trond Giske (Ap) ga kona til kompisen Tore O. Sandvik, et styreverv i Trondheim Symfoniorkester da han var kulturminister i 2008. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PLASSERTE: Næringsminister Trond Giske (Ap) ga kona til kompisen Tore O. Sandvik, et styreverv i Trondheim Symfoniorkester da han var kulturminister i 2008. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte oppsikt da Trond Giske tidlig i sin periode som kulturminister valgte å vrake over halve styret i Trondheim Symfoniorkester (TSO).

- Det ligger ingen kritikk mot det gamle styret i dette. De har gjort en god jobb, sa Trond Giske til Adresseavisen den gangen.

Giske ville bare sette sitt eget preg på orkesteret, skrev avisa om styreoppnevnelsen.

Det gjorde han. En av de som da ble oppnevnt i det nye styret var ingen ringere enn kona til Giskes gode venn Tore O. Sandvik: Trine Brænden. 

Vokst opp sammen Giske og Sandvik, som er mangeårig Ap-fylkesordfører i Sør-Trøndelag, har selv sagt til Dagbladet at de er «vokst opp» sammen i AUF.
Dagbladet møtte de to Ap-kompisene da de var på ferie på Algarvekysten med sine barn, og intervjuet dem dagen etter Utøya-tragedien. 

Som styremedlem i TSO har Brænden fått et honorar på 15 000 kroner i året.

- Ikke et fnugg av inhabilitet Næringsministeren har i den sisten tiden fått krass kritikk for hvordan han har forvaltet det statlige eierskapet. Det har ikke roet seg etter at anonyme kilder hevdet til TV2 denne uka at Giske presset på for å hente inn nettopp Tore O. Sandvik i styret til Telenor, der staten er flertallseier. 

Som Dagbladet har omtalt tidligere, ga dessuten Giske, som kulturminister, et styreverv i Den Norske Opera & Ballet AS til sin datters onkel. Den 25. mai 2009 ble nemlig Stein Erik Moe plassert  i operastyret. Moe er broen til Giskes eks-samboer Anne Grethe Moe, som Giske har datteren Una (9) med.     

- Som kulturminister burde jeg vært nøyere på å sjekke habiliteten, sa Giske til Dagbladet da.

GISKE-VENN: Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik, er en mangårig venn av statsråd Trond Giske.
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
GISKE-VENN: Fylkesordfører i Trondheim, Tore O. Sandvik, er en mangårig venn av statsråd Trond Giske. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Det likevel ikke tilfelle i denne saken, mener Giske:

- Det finnes ikke et fnugg av inhabilitet her. I 2012 blir kvinner oppnevnt til verv på selvstendig grunnlag, ikke ut ifra hvem mannen deres er, sier Giske til Dagbladet.

- Møtes få ganger i året Han viser til at Brænden hadde erfaring fra fylkestinget i Nordland der hun har sittet i kulturkomiteen, og at han har ønsket flere unge kvinner inn i styrene. 

- Hun hadde flyttet fra Sandnessjøen til Trondheim da hun ble oppnevnt som styremedlem, sier Giske.

- Trine Brænden er ingen nær venn av meg og vi møtes knapt noen få ganger i året, understreker Giske.

Han vil også poengtere at Brænden er reoppnevnt for en ny periode i styret i symfoniorkesteret etter at han selv gikk av som kulturminister.

- Styremedlemmene har også valgt henne til nestleder i styret. Så at hun er kvalifisert for oppgaven, er det helt tydelig flere som mener, sier han.

- Klart innhabil Advokat Carl Bore har tidligere jobbet i Justisdepartementets lovavdeling. Han sier at Giske helt klart framstår som inhabil.

- Habiliteten avhenger i praksis av vennskapet mellom Giske og Sandvik. Dette fremstår som et nært og inhabiliserende vennskap dem imellom. Giske var i så fall dundrende inhabil til å delta ved tilsettingen av Trine Brænden, sier Bore.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å kontakte Brænden og Sandvik uten å lykkes.

DUNDRENDE INHABIL: Advokat Carl Bore i advokatfirmaet Dalan, har tidligere jobbet i Justisdepartementets lovavdeling. Han mener Giske er dundrende inhabil.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
DUNDRENDE INHABIL: Advokat Carl Bore i advokatfirmaet Dalan, har tidligere jobbet i Justisdepartementets lovavdeling. Han mener Giske er dundrende inhabil. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media