Ga ti millioner for å anmelde Seim

2002: Carl Fredrik Seim kjøper verftet Mjellem & Karlsen sammen med Tor Arne Uppstrøm. 2004: Tor Arne Uppstrøm spiller hovedrollen når en forretningspartner får ti millioner for å politianmelde Seim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag avsløre hvordan en hemmelig avtale mellom Oslo-legen Bjørn Gilbo og forretningsmannen Kjell Knoop endte med politianmeldelse av Carl Fredrik Seim. En anmeldelse Seims gamle partner Tor Arne Uppstrøm skal ha jobbet aktivt for å få på plass.

Lege og investor Bjørn Gilbo var klar for en hard rettsstrid etter at han kjøpte selskapet Peletron Offshore for 18 millioner i 2002. Gilbo følte seg lurt, og hadde saksøkt selgeren Kjell Knoop og hans fullmektig i salget, Carl Fredrik Seim, for ti millioner kroner.

2. februar i år ble striden imidlertid løst, gjennom en oppsiktsvekkende avtale:

Bjørn Gilbo trakk søksmålet på ti millioner. Til gjengjeld leverte Kjell Knoop anmeldelse mot Carl Fredrik Seim for bedrageri og underslag i forbindelse med salget.

Uppstrøm sentral

Bjørn Gilbo har nære forbindelser til Seims gamle partner, Tor Arne Uppstrøm. Etter det Dagbladet erfarer, spilte Uppstrøm en hovedrolle når det gjaldt å kreve at anmeldelsen ble en del av forliket.

-  Jeg ble mildt sagt forbannet da jeg fikk vite om denne avtalen. Jeg trodde ikke det var mulig å bruke politiet på denne måten. Det er tydelig at Uppstrøm gjør det han kan for å sverte meg, sier Seim.

Hestehandleren Tor Arne Uppstrøms advokat, Erling O. Lyngtveit, kjente ikke til forliksavtalen før Dagbladet ringte ham i går.

-  Jeg kan bekrefte at Gilbo og Uppstrøm har hatt forretningsforbindelser. Men å antyde at Uppstrøm kan ha hatt interesse av at Seim ble anmeldt, blir en ren konspirasjonsteori, sier Lyngtveit.

-  Sjokkert

Seims forsvarer Trygve Staff er sjokkert over avtalen.

-  At to oppegående forretningsmenn kan inngå en slik avtale, er hårreisende, sier Staff.

-  Gilbo kan ha skjønt at han ikke hadde noe krav på de 10 millionene, noe som i seg selv ville vært ille nok fordi han har misbrukt rettsvesenet med et grunnløst søksmål. I verste fall er det verdt mer for Gilbo å sikre en anmeldelse av Seim enn sine 10 millioner. Det gir meg frysninger å tenke på, sier Staff.

En anmeldelse mot Seim kan være verdifull for Tor Arne Uppstrøm. Etter at Seim ble arrestert for grovt økonomisk utroskap mot verftet Mjellem & Karlsen, har de havnet i åpen krangel, og hvem av de to som til slutt blir dømt i Bergen tingrett, blir i stor grad et spørsmål om hvem som serverer den mest troverdige historien.

Dagbladet fikk i går ikke kontakt med Kjell Knoop. Hans advokat Helge Wesenberg ønsker ikke å kommentere avtalen. Det gjør heller ikke Bjørn Gilbo.

ANMELDT: Carl Fredrik Seim ble anmeldt av investor Kjell Knoop, som fikk 10 mill. for anmeldelsen.
HESTEHANDLER: Tor Arne Uppstrøm kan ha hatt mye å tjene på at Seim fikk nok en politisak mot seg.