Ga tidobbel dose morfin

97-åring fra Bergen døde, sykepleieren slipper straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En soneleder for hjemmesykepleien i en bydel i Bergen får fortsette i jobben som normalt etter en grov feilmedisinering i september i fjor.

La til en null

Det var i hjemmet til en 97 år gammel kvinne at sykepleieren la til en ekstra null da hun målte opp morfinpreparatet kvinnen skulle ha, skriver Bergens Tidende.

Dermed satte sykepleieren en sprøyte på 20 milligram i stedet for 2 milligram av den kraftige smertestillende medisinen.

Høye doser morfin virker hemmende på åndedrettet, og man kan i verste fall slutte å puste. 97-åringen døde like etter den tidoble injeksjonen.

Får kanskje advarsel

Statens Helsetilsyn mener at hjemmesykepleieren ikke skal få noen alvorlig reaksjon etter hendelsen, og vedkommende risikerer maksimalt en advarsel.

- Hvis det skal reageres med straff, må handlingen være et markant avvik fra det forsvarlige, en grov uaktsomhet fra helsepersonellets side. Det innebærer at helsepersonellet er sterkt å bebreide for det inntrufne, og det mener vi at sykepleieren ikke er i dette tilfellet, sier fagsjef Gorm Grammeltvedt i Helsetilsynet til Bergens Tidende.

Tilsynet legger stor vekt på at sykepleieren selv meldte fra om den grove feildoseringen kort tid etter den hadde skjedd, og at helsemedarbeideren ikke utgjør noen fare for pasientsikkerheten.