Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gå til generalstreik

Opposisjonen i Ukraina oppfordrer til storstreik i protest mot valgresultatet. USA har allerede varslet at de ikke anerkjenner valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I øyeblikket er det ingen som vet hvem som til slutt vil innta sjefsstolen i Ukraina etter avtroppende president Leonid Kutsjma.

For få timer siden ble det kjent at landets valgkommisjon har utpekt den Moskva-vennlige statsministeren Viktor Janukovitsj til vinner av det kaotiske presidentvalget.

Ifølge kommisjonen fikk Janukovitsj 49,46 prosent av stemmene, mens opposisjonsleder Jusjtsjenko fikk 46,61 prosent - omtrent en million færre enn statsministeren. Dette er omtrent det samme resultatet som kommisjonen kom fram til på mandag, og som utløste masseprotestene.

Opposisjonen i Ukraina har allerede varslet at de vil be landets høyesterett om at valgresultatet blir annullert på grunn av anklager om valgfusk.

USA godtar ikke resultatet

Kort tid etter at valgkommisjonen la fram det offisielle resultatet, sa USAs avtroppende utenriksminister Colin Powell at de ikke vil anerkjenne valgresultatet, melder AP.

Powell advarer Ukrainas myndigheter om konsekvensene for forholdet mellom USA og Ukraina dersom resultatet blir stående.

USA oppfordrer landets myndigheter til å gripe inn i valgkaoset.

- Gå til streik

Heller ikke opposisjonens presidentkandidat Viktor Jusjtsjenko vil anerkjenne valgresultatet.

Jusjtsjenko nekter å se seg slått av Janukovitsj etter det han kaller valgfusk, og oppfordret i kveld folk til å gå til generalstreik.

- Den ulovlige beslutningen til valgkommisjonen har etterlatt landet vårt på randen av intern konflikt, sa han ifølge NTB til flere titusen tilhengere i sentrum av Kiev.

Jusjtsjenko sa videre at han ønsker stans i all transport, samt å stenge fabrikker og skoler.

Frykter blodig uro

Frykten for uro og borgerkrig vokser i den tidligere sovjetrepublikken, og situasjonen ble ytterligere tilspisset etter at det offisielle valgresultatet ble kjent.

Kaoset startet da Janukovitsj vant søndagens presidentvalg.

Utenlandske valgobservatører har for lengst påpekt valgfusk, og opposisjonen i Ukraina betegner hele valgprosessen som en fuskefarse.

- Ukraina er på terskelen til borgerkrig, sa opposisjonsleder Viktor Justsjenko i går.

Like før hadde han utropt seg selv til valgvinner, og avlagt en symbolsk - men ikke juridisk gyldig - edsavleggelse foran et halvfullt parlamentet.

Ukrainas 48 millioner innbyggere er splittet mellom øst og vest, og dersom det kommer til en borgerkrigsliknende situasjon vil det angå svært mange.

I kveld demonstrerer tusener for tredje dag på rad i hovedstaden Kiev. De roper ut sin misnøye med valgresultatet, og hevder seieren tilhører Jusjtsjenko.

OPPFORDRER TIL STREIK: Opposisjonens presidentkandidat Viktor Jusjtsjenko.
UTROPT TIL VINNER: Statsminister Viktor Janukovitsj.
PROTESTERER: For tredje dag på rad har opptil 200 000 demonstranter ropt ut sin misnøye i hovedstaden Kiev. De vil ha Viktor Jusjtsjenko som president.
VIL IKKE ANERKJENNE VALGET: USAs utenriksminister Colin Powell i k veld.
JUBLET: Statsminister Viktor Janukovitsj tilhengere jublet da valgkommisjonen la fram det offisielle resultatet i ettermiddag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media