«Gå tilbake på cella di», «Pedosvin»

Overgreps-stefaren (64) blir hetsa i fengsel, men sier han har forståelse for det.

HETSES I FENGSEL: Den 64 år gamle hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal, sier han hetses i fengselet etter at medfanger har funnet ut hvilken sak han er tiltalt i. Han sier han har en viss fortsåelse for at andre reagerer slik. - Det er kanskje noen som har kommet på skråplanet, og noen som har vært utsatt for lignende i sin barndom, sier han. Foto: Tomm W. Christiansen
HETSES I FENGSEL: Den 64 år gamle hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal, sier han hetses i fengselet etter at medfanger har funnet ut hvilken sak han er tiltalt i. Han sier han har en viss fortsåelse for at andre reagerer slik. - Det er kanskje noen som har kommet på skråplanet, og noen som har vært utsatt for lignende i sin barndom, sier han. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Den overgrepstiltalte stefaren (64) har sittet i varetekt i nesten halvannet år. I den fire uker lange rettssaken har han blitt omtalt som hovedmannen i overgrepssaken i Alvdal.

Han er blant annet tiltalt for overgrep mot fire barn, og har erkjent delvis straffskyld i ett overgrep, som er festet til film.

Til Dagbladet forteller 64-åringen at etter at ryktene i fengselet spredde seg om at han er den hovedtiltalte mannen, har han opplevd flere ubehageligheter. Blant annet har noen av medfangene ropt «Pedosvin» etter ham.

- Jeg har opplevd kjefting, roping, og sparking i dører, og jeg har fått beskjed om å gå tilbake til cella mi av medfanger når jeg har gått rundt, sier han til Dagbladet.

- Jeg har fått kommentarer og jeg har blitt hetsa, men jeg har aldri følt meg trua.  

Isolerer seg Han sier at han synes det er ubehagelig, men at han også har forståelse for at enkelte av medfangene reagerer på denne måten.

- Det er kanskje noen som har kommet på skråplanet, og noen som har vært utsatt for lignende i sin barndom, som kommer med disse bemerkningene, hevder han.

Han velger å holde en så lav profil som mulig i fengsel.

- Ryktene går, men betjentene slår ned på det og sier klart i fra. Jeg er for det meste tilbaketrukket på cella, sier han.

- Det har vært litt ubehagelig for han, og derfor har han isolert seg noe, supplerer hans forsvarer, Sverre Næss, og tilføyer: 

- I sånne saker ser man ofte at man kan bli utsatt for hets, og det er et problem.

- Ikke mye tid igjen Stefaren forteller at han holder motet oppe i fengsel ved å prøve å tenke positivt.

- Men jeg er 64 år, og om jeg får så lang straff som aktor ønsker, har jeg ikke mye tid igjen når jeg har sonet ferdig.

Aktor Iris Storås har nedlagt påstander om 14 års forvaring, med ni års minstetid for 64-åringen.  Følger retten denne påstanden, vil det bli en av historiens strengeste straffer for seksuelle overgrep mot barn. Hans forsvarer Næss ba i går om en maks fengselsstraff på ti år.

Han forteller at han gleder seg til at rettsaken skal bli ferdig. Dom faller i Nord-Østerdal tingrett 18. februar.

- I begynnelsen ble jeg beskrevet som den store stygge ulven, men nå har vi fått det belyst at saken har to sider, sier han.

Gruer seg Hans tidligere samboer (46), som er den andre hovedtiltalte i saken, har også sittet over ett år i fengsel.

Hennes forsvarer, Steffen Brandstad, forteller at klienten foreløpig ikke har opplevd noen ubehagelige episoder i fengsel, tilknytta saken hun er tiltalt i.

- Hun gruer seg litt. Det er en kjensgjerning at folk dømt i denne type saker kan bli upopulære, så det er noe både hun og jeg er spent på, sier Brandstad til Dagbladet.

Den 64 år gamle stefaren har ingen formening om mobbingen vil opphøre, eller om det vil følge med han videre når han skal sone sin straff.

Forsvarer Næss peker på at slike forhold er ulike fra fengsel til fengsel, og sier at 64-åringen for tiden er innsatt på et fengsel med mange varetektsfanger: 

- Da blir det gjerne en mer spesiell situasjon enn i andre fengsler, mener Næss.

Dagbladet har vært i kontakt med ett av fengslene stefaren har sittet i, og fengselsdirektøren der sier at han ikke kan uttale seg om dette, på grunn av taushetsplikten.