Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga to versjoner til Dagbladet om forsvinningshelga

Nå er den voldtektsdømte mannen siktet for falsk forklaring.

SIKTET: Mannen som er siktet for falsk forklaring har gitt delvis motstridende opplysninger også til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen
SIKTET: Mannen som er siktet for falsk forklaring har gitt delvis motstridende opplysninger også til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld ble det klart at en tidligere straffedømt voldtektsmann er siktet for falsk forklaring i forbindelse med Sigrid Giskegjerde Schjetnes (16) forsvinning på Østensjø i Oslo natt til 5. august.

Dagbladet skrev 17. august at en straffedømt voldtektsmann befant seg i området da Sigrid forsvant. Mannen er den samme som nå er siktet for falsk forklaring. 

Mannen har tilknytning til Østensjø, og er en av mange personer Dagbladet har vært i kontakt med gjentatte ganger etter at Sigrid forsvant.

 
I et hittil upublisert intervju oppga han at han dagen etter at Sigrid forsvant la ut på en lang kjøretur. Mannen sa han han hadde vært et sted som ligger mange mil utenfor Oslo. Videre fortalte mannen at han tok kontakt med politiet da han kom hjem igjen søndagen, for å fortelle hva han hadde observert samme natt.

Han fortalte Dagbladet at han hadde hørt skrik og observert flere påfallende biler i området i det aktuelle tidsrommet.

Endret forklaring Da Dagbladet tok kontakt med mannen på et senere tidspunkt for å få flere detaljer, endret han på enkelte opplysninger. Nå sa mannen at han bare hadde vært ute en liten tur med kjæresten på dagen 5. august, og ikke på noen lang biltur.

Han sa også til Dagbladet at noen av tidspunktene for observasjonene han hadde fortalt om tidligere kunne være feil, og at han hadde vært i kontakt med politiet flere ganger.

Politiet understreket i dag tidlig at ingen er siktet for den antatte bortføringen, men bekrefter i en pressemelding at en person er siktet for falsk forklaring. Det skal ha skejdd etter at politiet hadde gjennomgått mannens observasjoner, og i forbindelse med en rekonstruksjon skal de ha foreholdt ham at den observasjonen han hadde meldt fra om ikke kunne stemme.

Mannen blir ifølge politiet ikke framstilt for varetektsfengsling i forbindelse med denne siktelsen.

«Avorlig integritetskrenkelse» Siktede er tidligere dømt for en grov sedelighetsforbrytelse i Norge. Det var i 2006 at mannen løp etter en kvinne, tvang av henne klærne og voldtok henne. Bare få timer før overfallsvoldtekten blottet han seg og onanerte foran en annen kvinne.

Han ble i 2007 dømt til to år og ti måneders fengsel i denne saken.

I SØKELYSET: Dagbladet omtalte mannen første gang 17. august. Politiet ville da ikke gi noen opplysninger om mannens status i etterforskningen.
I SØKELYSET: Dagbladet omtalte mannen første gang 17. august. Politiet ville da ikke gi noen opplysninger om mannens status i etterforskningen. Vis mer

Mannen ble felt av DNA-spor, og erkjente i retten begge forholdene. I dommen beskrives overgrepet som grovt:

««..et grovt overgrep som må ha virket svært skremmende på fornærmede. Uten noen form for forvarsel, ble hun angrepet bakfra (...) og utsatt for en alvorlig integritetskrenkelse»,» heter det i dommen om voldtekten.

Moduskanditater Oslo-politiet har i forbindelse med Sigrids forsvinning nedsatt et eget etterforskingsprosjekt som konsentrerer seg utelukkende om moduskandidater.

Tidligere har politiet ikke ønsket å bekrefte overfor Dagbladet om etterforskningsledelsen var kjent med mannen, om han var regnet som interessant, eller om han var sjekket ut av saken.

- Det kan jeg ikke svare deg detaljert på, sa politioverbetjent Grete Lien Metlid i Oslo-politiet til Dagbladet 16. august.

Politiet har tidligere bekreftet at en ukjent serieovergriper sjekkes opp mot Sigrids forsvinning. Politiet gikk i november i fjor ut med en fantomtegning av mannen, som ved DNA kobles til minst tre overgrepssaker på Østlandet de siste åtte årene.

Mannen som nå er siktet for falsk forklaring sonet sin dom da minst et av overgrepene fant sted, og kan trolig ikke knyttes til serieovergrepssaken, som er en egen Kripos-etterforskning.

- Skinnsiktelse Da Dagbladet var i kontakt med mannen i dag, ville han ikke gi noen kommentar.
Kim Gerdts var forsvarer for den voldtektsdømte under straffesaken i 2007. Han er fortsatt advokat for den siktede, og det eneste men vil ikke si noe om innholdet i siktelsen eller mannens forklaringer.

- Her har politiet benyttet seg av en skinnsiktelse for å kunne gjennomføre tvangsmidler. Dette mener vi er ulovlige tvangsmidler og dette vil få etterspill, sier advokaten til VG.

Leter fortsatt Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet siden hun ble sporløst borte på vei hjem fra en venninne natt til 5. august. Hun begynte på den omtrent to kilometer lange gåturen hjem rundt midnatt, og skulle være hjemme 00.30.

FALSK FORKLARING: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde bekrefter i dag at en mann er siktet for falsk forklaring i forbindelse med 16 år gamle Sigrid Schjetnes forsvinning natt til 5. august.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
FALSK FORKLARING: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde bekrefter i dag at en mann er siktet for falsk forklaring i forbindelse med 16 år gamle Sigrid Schjetnes forsvinning natt til 5. august. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Siste sms fra telefonen hennes ble sendt 00.15. Der stod det «Chillern hjemme», og politiet er ikke sikre på om Sigrid sendte meldingen selv.

Hundrevis av frivillige har de siste ukene lett etter Sigrid, og koordinatorene for søkene arrangerer nå leteaksjoner hver onsdag og hver søndag. De har også opprettet en såkalt «beredskapsgruppe» som drar ut på søk etter konkrete tips.

- I går møtte det opp rundt 80 stykker for å lete, og vi har planlagt et nytt søk på søndag. Men det kan bli søk før den tid, vi rykker ut på interessante tips, sier koordinator for leteaksjonen, Bengt Eriksen, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media