Oslo, 20100201. NSB-kaoset. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, om den nye refusjonsordningen ved forsinkelser i NSB. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
Oslo, 20100201. NSB-kaoset. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, om den nye refusjonsordningen ved forsinkelser i NSB. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Ga toppverv til pengegiver

Konsernsjefen i Eidsiva Energi ga feilaktig 500 000 kroner til Senterpartiet i 2009, og fikk styrejobb i Avinor av Magnhild Meltveit Kleppa året etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Konsernsjefen i Eidsiva Energi, Ola Mørkved Rinnan, ga gjennom selskapet 500 000 kroner i støtte til Senterpartiet i 2009. I juni i år ble han tildelt styreverv i Avinor av statråd i Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, ifølge Dagsavisen.

— Jeg er glad for at konsernsjef Ola Mørkved Rinnan tar på seg oppgaven som styreleder, uttalte Meltveit Kleppa i departementets pressemelding da hun utnevnte ham til det prestisjefylte vervet som styreleder i Avinor AS 23. juni i år.

For styrevervet i Avinor mottar Rinnan 330.000 i året, ifølge Avinor årsrapport.

Denne uka har Senterpartiet blitt tvunget til å betale tilbake pengene de fikk av Eidsiva Energi, fordi det bryter mot loven for partier å ta imot penger.

- Aldri møtt han Ifølge Kleppa ble Rinnan valgt som styreleder i Avinor etter at konsulentselskapet LOS AS hadde letet etter egnede kandidater.

 — De foreslo Ola Mørkved Rinnan, som viste seg å ha bred styreerfaring, blant annet fra styret i Oslo Lufthavn. Da jeg ringte Rinnan og ba han ta vervet, hadde jeg aldri møtt han, eller snakket med han før, sier Kleppa til Dagsavisen.

Til Dagsavisen undestreker Kleppa at hun har god samvittighet fordi det var konsulentselskapet som fant fram til Rinnan.

- Kjente ikke til støtten Kleppa var til stede på Sps landsstyremøte 9-10 april tidligere i år, da blant annet støtten fra Edsiva Energi ble behandlet. Til Dagsavisen opplyser Kleppa at hun allerede da var i gang med å lete etter en egnet styreleder til Avinor AS.

Kleppa sier at hun ikke kjente til støtten fra Ola Mørkved Rinnans selskap, som ble gitt til Sp allerede året før.

Til Dagsavisen sier gir Kleppa uttrykk for at den tidligere støtten rett og slett gikk henne hus forbi, dette til tross for at hun fikk sakspapirene både på mail og i papirform.

— Jeg var til stede på landsstyremøtet, men deltok ikke i behandlingen i regnskapet, skriver statsråden i en tekstmelding til Dagsavisen.

Pengene gikk i feil kasse Ifølge konsernsjef i Eidsiva energi skulle de 500 000 kronene brukes til prosjektet for fornybar energi, og skulle gå til eget aksjeselskap. Likevel ble pengene overført til Senterpartiets pengekasse.

- Eidsiva overførte pengene til Senterpartiet, men vi var betenkt da det veldig sent i løpet ble klart at partiet hadde overtatt administrasjonen av prosjektet, forteller administrerende direktør Ola Mørkved Rinnan til Hamar Arbeiderblad.

Eidsiva skal ha vurdert om det var riktig å overføre pengene, men siden rapporten var kommet så langt, følte de seg, ifølge Rinnan, forpliktet til å gjøre det.

- Så lot vi det dessverre gå. Vi syntes det var uheldig at et politisk parti administrerte prosjektet og særlig når vi i utgangspunktet hadde en helt annen plan, sier Rinnan til HA.

- Brukte pengene til valgkamp Rinnan er overrasket over at det i motsetning til vanlig ikke finnes noe regnskap for prosjektet, og han er enda mer overrasket over at pengene ble oppført som støtte til et politisk parti.

På spørsmål om det er et brudd på Eidsivas forutsetninger for å gi støtte svarer Rinnan at han vil være forsiktig med ordbruken.

- Men hadde vi blitt spurt om å støtte et parti, hadde vi ikke engang behøvd å tenke oss om før vi sa nei. Lærdommen vi har fått nå, betyr at aldri igjen skal komme i en slik situasjon, sier Mørkved Rinnan til HA.

Ifølge NRKs nettsider vedgår partileder Liv Signe Navarsete at Senterpartiet brukte deler av pengene til prosjektet til valgkamp.

Rinnan sier til HA at han vanskelig kan tenke seg at rapporten kunne la seg utarbeide for mindre enn 500.000. Han og Eidsiva har hele tida vært overbevist om at pengene fra selskapet gikk til å dekke kostnader ved prosjektet.

- Eidsiva er fornøyd med det selskapet har fått for pengene, sier han videre.

Han regner med at hadde Eidsiva satt bort et slik oppdrag til vanlige utredningsmiljøer, hadde det kostet over en million kroner, men sier til HA at han uansett innser at Eidsiva gjorde feil.

- Vi skulle stått på den opprinnelige avtalen om at et eget aksjeselskap skulle håndtere penger ut og penger inn, sier han.

- Økonomisk rot i Senterpartiet Mørkved Rinnan sier til Dagsavisen at han selv ikke har gjort denne koblingen mellom prosjektstøtten og sin egen utnevnelse.

— Men ellers syns jeg ikke det er riktig av meg å kommentere hvordan en eier setter sammen sitt styre

- Utnevnelsen av Mørkved Rinnan virker påfallende. Den er nok ikke direkte ulovlig, men den virker påfallende sier medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Per-Kristian Foss (H) til Dagsavisen.

Foss skal også håndtere Terje Riis- Johansens håndtering av den samme saken, og mener dette føyer seg inn i den etter hvert så lange rekken av saker som gir inntrykk av økonomisk rot i Senterpartiet.

Skal gå gjennom regnskapet — Jeg fikk i fanget flere saker som gjaldt togsituasjonen, og måtte derfor håndtere dem. Jeg fikk tilsendt sakspapirene på e-post, men hadde ikke lest dem, sier Kleppa om saken. Tidligere denne uken har olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hevdet at han ikke visste om pengegaven da han ga konsesjoner til samme selskap.

I går kveld sendte partiet ut en pressemelding der det opplyses at Sps administrasjon skal gå gjennom partiets regnskap for 2009.

— Dette for å kunne svare på de spørsmål som er reist om bruken av midlene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft, sier Liv Signe Navarsete til Dagavisen.

Informerte ikke Stoltenberg
Liv Signe Navarsete skal ikke ha informert statsminister Jens Stoltenberg om den angivelige pengegaven på 500.000 kroner fra Eidsiva Energi.

Navarsete sier at hun ikke informerte Stoltenberg om pengegaven da regjeringen godkjente utnevnelsen av Ola Mørkved Rinnan til ny styreleder i Avinor.

— Jeg gjorde ikke Jens Stoltenberg eller Kristin Halvorsen oppmerksom på at Sp hadde mottatt partistøtte fra Eidsiva, sier Navarsete til VGs papirutgave i dag.

— Det er slik at en rekke styreverv blir løftet opp til underutvalget. Jeg drøftet flere navn med Liv Signe Navarsete, uten at jeg fikk noe inntrykk av at hun hadde noen forbindelse med Rinnan, sier Kleppa til NTB.

Navarsete vil be Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere om hun var habil da Rinnan ble utnevnt.Stoltenberg sier det er viktig å avklare alle sider ved pengestøtten til Sp.