Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga ungene sine morfinsprøyte

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve påsto sikring i inntil fem år - med mulighet til å sette en 32 år gammel kvinne i fengsel, etter at hun forsøkte å drepe sine to barn på ett og tre år med en morfinsprøyte. Men i Høyesterett tapte hun saken fullstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32-åringen, som har stått tiltalt for drapsforsøk mot begge barna sine, får verken straff eller sikring som en følge av tragedien i Bergen for snart tre år siden.

Høyesterett har enstemmig omgjort Gulating lagmannsretts dom, som var i samsvar med statsadvokat Greves påstand. Etter tre år er 32-åringen fri.

Nå har moren igjen samvær med barna sine, som hun forsøkte å drepe med morfin. Morfinen hadde hun stjålet fra apoteket der hun arbeidet på deltid. Kvinnen får imidlertid ikke være alene med barna.
Etter drapsforsøkene ble kvinnen erklært sinnssyk. Etter å ha fått terapi og medikamentell behandling, skal hun ikke lenger være i fare for å bli psykotisk.

Bakgrunnen for at Høyesterett er kommet til den oppsiktsvekkende dommen, er kvinnens bedrede psykiske tilstand, og at faren for gjentakelse bare er betinget av at hun blir sinnssyk på nytt.

Hjelpeapparat

Høyesterett mener det etablerte hjelpeapparatet med stor sannsynlighet vil fange opp signaler på en slik utvikling i så god tid, at faren for nye straffbare handlinger kan avverges.

Det var 7. mars i 1995 at kvinnen forsøkte å drepe barna og endelig seg sjøl. Etter at hun hadde satt sprøytene, ringte hun imidlertid sin lege. Bare en lynrask inngripen fra redningsmannskaper hindret trolig 32-åringen fra å bli barnemorder.
Kvinnen, som fortsatt lever i ekteskap med barnas far, hadde siden 1994 hatt psykiske problemer med innleggelser på psykiatrisk institusjon.

Etter tragedien ble hun innlagt på psykiatrisk klinikk. Fra mai samme år var hun dagpasient, før hun i februar 1996 ble overført til et sanatorium, hvor hun fortsatt er poliklinisk pasient.

Sinnslidende

De psykiatrisk sakkyndige har i en erklæring fra i fjor høst til bruk for Høyesterett konkludert med at kvinnen lider av en manisk depressiv sinnslidelse.

Hun har varig svekkede sjelsevner, og det er av den grunn fare for gjentakelse av straffbare handlinger, ifølge de sakkyndige.

Det sentrale i spørsmålet for Høyesterett har vært om det er konkret fare for at hun vil gjenta de omtalte handlingene overfor barna sine.

32-åringens forsvarer, advokat Ole Jakob Bae, mente nei, og fikk altså en enstemmig rett med seg.

  Dette er begrunnelsen

  • Kvinnen er svært motivert for behandling.
  • Hun får adekvat medikamentell behandling, kombinert med støttesamtaler.
  • Det er gått tre år siden hendelsen - og hun har ikke hatt tilbakefall til sinnssykdom.
  • Ekteskapet er ikke blitt ødelagt etter hendelsen i mars 1995, snarere tvert imot. Paret samarbeider godt om daglige gjøremål og om omsorgen for barna.
  • Det er opprettet en omsorgsgruppe for barna med representanter for barnevern, barnehage, Senter for krisepsykologi og det omtalte sanatoriet.
REDDES:</B> Politi og ambulansepersonell kom tidsnok til familiens hjem i Bergen, og dermed redde de to ungenes liv. Her bæres den ene av ungene ut av boligen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!