Ga USA-hemmeligheter til israelske lobbyister

Rumsfeld-rådgiver arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lawrence A. Franklin (58) ble i går arrestert av FBI. Han er tiltalt for å ha utlevert informasjon om mulige angrep på amerikanske styrker i Irak utført av iransk-støttede opprørere.

Franklin har arbeidet for det amerikanske forsvarsdepartementet siden 1979. Han var ekspert på Iran i den politiske grenen av forsvarsminister Donald H. Rumsfelds kontor.

Franklin har vært under overvåkning i tre år, skriver Washington Times. Under en lunsj i Arlington, Virginia i juni 2003 skal den sikkerhetsklarerte rådgiveren ha overlevert informasjon til to personer som ikke var klarerte for å se den.

- Ikke skyldig

Han risikerer ti års fengsel om han blir dømt. Han er ikke tiltalt for spionasje, som er en mer alvorlig tiltale enn brudd på sikkerhetsklarering.

Franklin ble framstilt for  en føderal domstol i Alexandria, Virginia i går ettermiddag, og ble løslatt mot kausjon.

- Han akter å erklære seg ikke skyldig, og forsvare seg kraftig. Han forventer at den juridiske prosessen vil frifinne ham, sier Franklins advokat John Thorpe Richards Jr..

De to personene som fikk de hemmelige opplysningene av Franklin skal ikke være navngitt i tiltalen. En anonym kilde innen rettssystemet bekrefter imidlertid overfor AP at de to personene i lunsjen var ansatte i American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), en israelsk lobbyistorganisasjon i Washington. De skal videre ha levert informasjonen til Israel.

LEKKET HEMMELIG INFO: Forsvarsdepartementets rådgiver Larry Franklin (t.v.) og advokaten John Richards etter høringen i retten i går. Franklin er tiltalt for å gi hemmeligstemplet informasjon til meldemmer av en israelsk lobbyist-gruppe. Foto: AP/Scanpix
LEKKET HEMMELIG INFO: Forsvarsdepartementets rådgiver Larry Franklin (t.v.) og advokaten John Richards etter høringen i retten i går. Franklin er tiltalt for å gi hemmeligstemplet informasjon til meldemmer av en israelsk lobbyist-gruppe. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Ifølge Washington Post fokuserte etterforskningen på de AIPACs utrenrikspolitiske leder Steve Rosen og Keith Weissman, som også skal være spesialist på Iran.

Overvåkningen skal også ha omfattet Naor Gilon, en politisk rådgiver ved den israelske ambassaden i Washington.

Israel benekter

Ambassaden bekrefter ifølge avisbyrået Knight Ridder at Gilon møtte Franklin, men benekter enhver befatning med saken om de hemmeligstemplede opplysningene.

Denne benektelsen ble i går gjentatt av den israelske utenriksministeren Silvan Shalom.

Under en ransaking av Franklins hjem i juni i fjor fant etterforskerne 83 graderte dokumenter som ikke skulle vært der, og som var datert i tre forskjellige tiår, opplyser FBI.

Israels regjering sier møter mellom amerikanske og israelske tjenestemenn er vanlig, og at de to landene deler mange hemmeligheter. Iran, og spesielt dokumentasjon om landets ambisjoner om kjernefysiske våpen, er av avgjørende betydning for Israels sikkerhetsinteresser, skriver AP.

Israel hevder å ha pålagt seg selv forbud mot spionasje i USA etter at den amerikanske marinens rådgiver Jonathan Pollard ble tatt for å spionere for Israel i 1985 og dømt til livstid i fengsel.