Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gå ut og verv 50 000

Også som AUF-leder tenkte tidligere finansminister Jens Stoltenberg i store tall. Under hans ledelse i 1987 vedtok landsmøtet en målsetting om 50 000 medlemmer i Arbeidernes Ungdomsfylking innen år 2000!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens medlemstall på 8500 i AUF viser at at «det store spranget» på ingen måte lyktes.

Målet for 1987 var 21 000 medlemmer, for 1988 23000. Om man tenkte på betalende eller forskutterte medlemmer, sier vedtaket ikke noe om. Men med sine ambiøse mål for AUF la Jens Stoltenberg på denne måten lista høyt for lagenes medlemsverving.

Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff som mener de fire bedrageritiltalte AUF-erne gikk inn i en allerede etablert triksekultur, har stevnet Jens Stoltenberg som vitne.
Det var tidligere leder i AUF i Oslo, Ragnar Bøe Elgsaas, som minnet om dette AUF-vedtaket da han fortsatte sin forklaring i retten i går.

Elgsaas nekter for at forskutteringen av medlemskontingent hadde noe økonomisk motiv. Det var kappingen mellom fylkeslagene om å være størst og ønsket om at AUF skulle få mange medlemmer som lå bak, sa han.

For massene

Han viste til landsmøtevedtaket i 1987 om å nå 50 000 medlemmer innen år 2000. Resonnementet var at av 1,1 millioner unge mellom 13 og 30 år i Norge kunne 25 prosent regnes som AUF-sympatisører. En femtedel av disse burde være innen rekkevidde for medlemskap i AUF i «det nye sosialdemokratiske århundre», mente man.

Både Anders Hornslien og Ragnar Bøe Elgsaas har i retten forklart at det lå et sterkt press fra AUF sentralt på fylkeslaget i Oslo om å skaffe medlemmer, og at hovedtyngden av jobbingen i fylkesstyret ved årsskiftet gikk med til kontingentarbeidet.

Skrøt ikke

Innen årsskiftet skulle AUF sentralt ha inn medlemstallene. AUFs medlemstall ga grunnlag for statsstøtte.

I alle fylkeslag ble det forskuttert, hevdet Bøe Elgsaas, men man skrøt ikke av det.
- Hvorfor ikke, spurte aktor, politiadvokat Atle Roaldsøy.

- Man ville ha høye medlemstall, men man ville ikke ha fram et bilde av at mange ikke betalte selv og dermed ikke var aktive medlemmer, svarte Bøe Elgsaas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!