Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga vennen en dødelig vincocktail

Med en rødvinscocktail hjalp rørleggermester Tage Wahl Pedersen (48) sin dødssyke kamerat Fredrik Møller å begå selvmord. Han helte i seg drikken og så døde han. Nå risikerer Pedersen å bli straffet for at han gjorde slutt på lidelsene til sin venn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

65 år gamle Fredrik Møller var dødssyk. Han led av den uhelbredelige sykdommen amytrofisk lateral sklerose (ALS).

ALS er en kronisk, organisk nervesykdom, med liknende kjennetegn som MS. Muskelvev forsvinner, man får lammelser og tale- og svelgevanskeligheter.

Mot slutten var Møller helt lam og hadde også problemer med å snakke. Hans eneste ønske var å få dø.

Fortalte en vits

13. februar 1987 ble ønsket oppfylt av kameraten han hadde kjent i 25 år.

- Vi var på ferie sammen i Benidorm sommeren 1986. Da spurte han meg første gang om å få hjelp til å dø. De to siste månedene spurte han meg hver dag, flere ganger om dagen, om jeg hadde tenkt å trekke meg, sa Pedersen fra vitneboksen i straffesaken mot dødshjelplegen Christian Sandsdalen. 48-åringen, som nå bor i Sverige, tok selv kontakt med Sandsdalen og forsvarer Frode Sulland for å fortelle om sine opplevelser med dødshjelp.

- Jeg gikk inn på kjøkkenet, knuste noen tabletter i en messingmorter og blandet dem med rødvin. Så gikk jeg inn i stua med glasset, fortalte Pedersen.
Fredrik Møller fortalte en vits før han helte i seg rødvinscocktailen, som besto av Paralgin Forte og Halcion. En liten stund seinere døde den dødssyke 65-åringen i leiligheten på Østerås i Bærum.
Nå risikerer Pedersen å bli straffeforfulgt. Tidlig i år meldte han seg for politiet i Larvik, som overførte saken til Asker og Bærum politikammer. I april ble han avhørt. Politiavdelingssjef Terje Ringstad ved kriminalavdelingen på Asker og Bærum politikammer bekrefter overfor Dagbladet at de har en slik sak under etterforskning.

Angrer intet

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte hvem det dreier seg om, men i den saken vi har skal vi bringe på det rene om det har skjedd noe straffbart, sier Ringstad.

Rørleggermester Pedersen sier han står inne for det han har gjort:

- Jeg angrer intet. Hadde jeg ikke gjort det, ville jeg følt meg råtten. Jeg var likevel i tvil om jeg skulle gjøre det, og det er en meget vanskelig beslutning å ta.
Før vitneprovet ble Pedersen gjort kjent med at han kunne nekte å svare på spørsmål som kan føre til straff eller tap av borgerlig aktelse. Men rørleggermesteren ville likevel forklare seg.

Familien var enig

Med myndig stemme fortalte 48-åringen at det var kameraten selv som hadde bestemt hvordan det skulle skje. Møller måtte bruke sugerør for å få i seg innholdet.

- Familien visste om det og var enige, men sønnen visste ikke at det var jeg som skulle gjøre det (...) Jeg meldte meg ikke til politiet før i år, fordi jeg trengte å få ting på avstand, sa han.

- Fredrik ville nok respektert et nei, men han ville nok blitt veldig skuffet. Jeg håper jeg aldri kommer bort i en tilsvarende situasjon, sier Pedersen til Dagbladet.

<B>HJALP KAMERATEN:</B> Tage Wahl Pedersen hjalp sin dødssyke kamerat Fredrik Møller til å begå selvmord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!