Ga vennene arvesølvet

Slobodan Milosevics allierte benyttet tida før maktskiftet til å privatisere over 200 statlige selskaper. Salget gir Milosevic og kona Mirjana Markovics partifeller fortsatt kontroll over den økonomiske makten i Serbia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den demokratiske opposisjonsalliansen DOS tok over styringen av Serbia i januar, kom den til et ribbet bo. Fra slutten av oktober i fjor til begynnelsen av januar i år privatiserte den serbiske regjeringen 217 statlige bedrifter i rasende fart. Det er allerede utstedt aksjer for 114 av selskapene.

Fortsatt kontroll

Til sammenlikning har 400 statlige selskaper blitt privatisert i løpet av de tre og et halvt foregående åra, melder det anerkjente nettstedet Institute for War & Peace Reporting (IWPR).

De fleste statlige selskaper kontrolleres av Milosevics allierte. Hastverkssalget medfører at de beholder sin økonomiske makt i Serbia.

Den nye serbiske regjeringen vil nå granske hva som skjedde, men innrømmer at de kan gjøre lite dersom privatiseringene har vært i tråd med loven.

Var truet

Det regjerende serbiske sosialistpartiet var i utgangspunktet kritisk til privatisering. Da Vojislav Kostunica vant det jugoslaviske presidentvalget og Milosevic ble styrtet i et folkelig opprør 6. oktober i fjor, innså det serbiske sosialistpartiet at dets dager ved makten i republikken var talte. Julaften i fjor var det valg i Serbia, og som ventet vant DOS en knusende seier.

Slobos pengebok

- Det var klart for Milosevics regime at det ville miste den politiske makten i valgene i desember. Det besluttet å bruke den eksisterende privatiseringsloven for å beholde den økonomiske makten før valgnederlaget, sier Boris Begovic, som er rådgiver for den føderale visestatsministeren Miroslav Labus, til IWPR.

De statlige selskapene var en viktig pilar for Slobodan Milosevics makt. Når han trengte penger til sine politiske og private formål, hentet han dem ofte fra de statlige selskapene. Han og hans allierte sørget for å ha lojale folk i direktørstolene. Mange av dem er partifolk fra Sosialistpartiet eller fra venstrepartiet, som ledes av Milosevics kone Mirjana Markovic.

Når selskapene er privatisert, har ikke de demokratisk valgte myndighetene noen mulighet til å fjerne dem. Og slik aksjesalget er organisert, frykter DOS at direktørene selv til slutt vil ende som eiere, slik det i stor grad skjedde i Russland.

<B>MISTET GLANSEN:</B> Slobodan Milosevic og kona Mira Markovic har mistet den politiske makten og glansen. Men det tidligere presidentparet gjennomførte et gigantisk tjuveritokt.