Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ga verden tre år på å unngå klimakatastrofe. Vi er over halvveis, og ekspertene er skremt

For halvannet år siden meldte de at verden har tre år på seg til å unngå klimakatastrofe. Halvannet år har gått og vi er ikke i nærheten, sier FNs tidligere klimasjef til Dagbladet.

«SNART ER DET FOR SEINT»: Det sa en gruppe prominente forskere og diplomater i et åpent brev sommeren 2017, der de snakker om mulighetene for å stoppe effektene av menneskeskapte klimaendringer. De ga verden en frist påtre år til å ta seg sammen. Nå er vi over halvveis og langt unna målet, advarer klimatopp. Foto: NASA
«SNART ER DET FOR SEINT»: Det sa en gruppe prominente forskere og diplomater i et åpent brev sommeren 2017, der de snakker om mulighetene for å stoppe effektene av menneskeskapte klimaendringer. De ga verden en frist påtre år til å ta seg sammen. Nå er vi over halvveis og langt unna målet, advarer klimatopp. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): De mange advarslene og desperate ropene fra forskere og aktivister blir stadig flere og mer dramatiske. Det enkle budskapet er at tiden er i ferd med å renne ut for menneskeheten, i forsøket på å hindre de verste effektene av global oppvarming.

- Det tør jeg ikke engang å tenke på. Nei, jeg nekter! For det kan vi ikke la skje. Vi vil ikke la det skje.

Det sier Christiana Figueres, tidligere klimasjef i FN, til Dagbladet på spørsmål om hva utfallet vil bli dersom verdenslederne som er samlet under World Economic Forum i sveitsiske Davos og resten av storsamfunnet ikke tar større grep for å begrense utslippene.

Figueres var som klimasjef i FN helt sentral i arbeidet med å forhandle fram Parisavtalen. Denne uka har hun vært i Davos, hvor hun mener klimautfordringene verden står overfor burde være det viktigste samtaleemnet i alle toppmøtene som finner sted her. Mange mener hun jobber i motbakke i Davos.

For det har ikke vært mangel på kritikk mot elitemøtet, som blant annet har blitt kalt «en familiegjenforening for folkene som ødela verden».

- Krever historisk innsats

Selv om det ikke mangler på prominente stemmer som har engasjert seg i klimakampen, vakte det ekstra stor oppmerksomhet da nevnte Figueres og en gruppe på fem andre prominente diplomater, miljøaktivister og forskere advarte hele verden i et åpent brev om at vi har tre år på oss til å unngå en klimakatastrofe.

Budskapet var enkelt nok:

Det er fortsatt så vidt mulig å unngå farlige og irreversible skader på kloden, men det vil kreve en historisk innsats og samordning fra nasjoner, bedrifter, forskere og «mannen i gata» de neste tre åra, het det i et brev publisert i magasinet Nature.

Brevet var signert av nevnte Figueres, Stefan Ramstorf, Hans Joachim Schellnhuber, Gail Whiteman, Johan Rockström og Anthony Hobley.

- Forskningen er brutalt ærlig: Det er klart at verden ikke kan helbredes i løpet av de neste åra, men den kan bli livstruende skadd av uaktsomhet før 2020, skrev Hans Joachim Schellnhuber ved FNs klimapanel i brevet.

Gruppa konkluderer med at dersom jorda klarer å senke utslippet av klimagasser permanent innen 2020, så vil de globale temperaturene trolig ikke nå en fryktet irreversibel grense.

- Ligger veldig dårlig an

Halvannet år har gått, og vi er halvveis til «tidsfristen» de ga sommeren 2017. Så hvordan ligger verden an?

Ikke veldig bra, ifølge Figueres.

- Vi ligger veldig dårlig an, sier hun til Dagbladet og viser til en fersk rapport som har tatt for seg sekspunktsplanen som ble lagt fram for halvannet år siden.

ALVORLIG: Slik beskriver Christiana Figueres, tidligere klimasjef i FN, situasjonen for verden. Foto: Nicolai Eriksen
ALVORLIG: Slik beskriver Christiana Figueres, tidligere klimasjef i FN, situasjonen for verden. Foto: Nicolai Eriksen Vis mer

Dette er sekspunktsplanen, som gruppa mener må nås innen 2020, dersom jordkloden skal ha muligheten til å hente seg inn:

* 30 prosent av elforbruket skal komme fra fornybar energi.

* Opprettelsen av et fond som skal bruke 300 milliarder dollar årlig på å jobbe for at byer og stater skal kunne erstatte fossil brennstoff innen 2050.

* 15 prosent av alle nye kjøretøy skal være elektriske.

* Kutte utslippet fra avskoging.

* Få en endelig plan på hvordan man kan halvere utslipp fra avskoging innen 2050.

* Oppfordre finanssektoren til å utstede flere klimakvoter rettet mot klimatilpasningsarbeid.

- Ikke gode nyheter

- Vi ba om en rapport for å undersøke hvordan vi ligger an, og det var ikke gode nyheter, sier Figueres.

Av de seks punktene, så er det bare ett som ligger godt an til å kunne bli innfridd innen 2020, ifølge klimatoppen:

* Det er anslått at fornybar energi kommer til å være billigere enn fossil energi innen 2020, og et mål om at minst 30 prosent av elforbruket skal komme fra fornybar energi er innen rekkevidde. Det krever imidlertid en ytterligere akselerering i arbeidet med å utvikle fornybar energi, heter det i rapporten fra World Resources Institute.

null

null

Det er ikke slik at alt er tapt om man ikke når målene som er lagt fram, men en rekke verdensledende forskere har pekt på at man må klare å snu kurven i globale utslipp innen 2020, dersom man skal ha et realistisk håp om å nå de mest optimistiske klimamålene. Nemlig at man begrenser global oppvarming til 1,5 grader.

Figueres vil ikke tenke på et scenario hvor man ikke når målene. Konsekvensene vil være for forferdelige, mener hun.

- Driter i klimaet

Nina Jensen, tidligere generalsekretær for WWF Verdens naturfond, nå leder av Kjell Inge Røkkes store havsatsing og forsknings- og ekspedisjonsskip REV Ocean, har også vært i Davos denne uka.

Hun fortalte Dagbladet tidligere denne uka at hun mener en betydelig andel av aktørene som er i Davos, enten de har kommet hit med rutefly, privatjet eller ved å benytte seg av andre transportmidler, faktisk forsøker å gjøre en reell forskjell for klimaet.

- Men det er selvfølgelig også en betydelig andel av politikere og næringslivsledere her som driter fullstendig i både klima og miljø, og som bare ser det som en torn i siden.

- Nå eller aldri

Nettopp det har vært en viktig kamp for Figueres i Davos denne uka.

- Effektene av klimaendringer har aldri vært så tydelige, eller handlinger så presserende, som når vi nå er i full fart på vei mot et tippepunkt hvor det vil være umulig å snu. Da er det naturlig å tenke seg at ledere alle steder ville diskutere denne bekymringen som deres aller viktigste prioritet, sa hun i forbindelse med starten på toppmøtet, og la til:

- Beslutningene vi tar i løpet av de neste to til tre åra er av avgjørende betydning for de enorme strukturelle endringene vi må gjennomgå for å ivareta klimaet og rense opp lufta vi puster. Dette er en nå-eller-aldri-mulighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!