Raus: Barne- og familieminister Audun Lysbakken delte ut 154 000 kroner til en undergruppe av sitt eget ungdomsparti. Organisasjonen Jenteforsvaret, som er en del av Sosialistisk Ungdom fikk pengene til prosjektet Feministisk selvforsvar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
Raus: Barne- og familieminister Audun Lysbakken delte ut 154 000 kroner til en undergruppe av sitt eget ungdomsparti. Organisasjonen Jenteforsvaret, som er en del av Sosialistisk Ungdom fikk pengene til prosjektet Feministisk selvforsvar. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Ga voldtektspenger til sine egne

SV-statsråd Audun Lysbakken bevilget en halv million kroner til selvforsvar for jenter. 154 000 kroner gikk til hans eget ungdomsparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt under den såkalte voldtektsbølgen i høst, vedtok SVs barne- og familieminister Audun Lysbakken å gi en halv million kroner i støtte til selvforsvarskurs for jenter. To organisasjoner ble tipset om at de burde søke, og begge fikk store pengebeløp. 154 000 kroner gikk til organisasjonen Jenteforsvaret, en undergruppe av Lysbakkens eget ungdomsparti, Sosialistisk Ungdom (SU).

Jenteforsvaret fikk pengene til prosjektet Feministisk selvforsvarskurs. Ifølge søknaden planla de å reise til 10-15 videregående skoler og gi unge jenter opplæring i fysisk og mentalt selvforsvar.

- I løpet av våren og sommeren 2011 fikk jeg informasjon om at det fantes et par aktuelle miljø, som vi tok kontakt med for å høre om deres kompetanse, kunnskap og erfaring på området, sier ekspedisjonssjef Arni Hole i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

Hun opplyser at midlene ikke ble utlyst eller satt ut på anbud fordi de ville at pengene skulle gå til organisasjoner som allerede jobbet med selvforsvar i skolen.

Hektisk
Styreleder i Jenteforsvaret Liv-Tone Ruud forteller at de fikk et møte med departementet hvor de diskuterte hvordan de kunne søke og hvordan midlene var tenkt brukt.

Her fikk de signaler om at det var lite sannsynlig at SU kunne søke på midler til å drive med selvforsvar. 11. oktober 2011 dannet de den uavhengige organisasjonen Jenteforsvar. Bare tre dager seinere leverte de søknad til departementet om 250 000 kroner.

«Vi skal i løpet av 2011 lage en nettside, utdanne mange nye instruktører, utvikle kursene i samarbeid med samarbeidspartnere og holde kurs på 10—15 skoler med påfølgende evaluering fra elever og lærere», skriver de i søknaden.

Da 154 000 kroner lå på bordet 23. november ble det ikke mindre travelt. Vilkåret for tildelingen var at pengene måtte brukes opp innen nyttårsaften — som da var fem uker unna.

- Vi fikk pengene 1. desember. Det ble hektisk, men vi har så langt organisert mer enn 30 kurs, sier Ruud.

Mange av kursene blir holdt i år, selv om utgiftene til dem ble betalt før nyttår. Jenteforsvaret har ifølge Ruud totalt rundt 30 instruktører. Alle har tilhørighet til SU.

Avstand
Selv om Jenteforsvarets søknad innledes med at de er en undergruppe av SU, ønsker både SU-leder Olav Magnus Linge og Jenteforsvarslederen å distansere gruppa fra ungdomspartiet.

- De er uavhengige av SU, men vi har jobbet politisk for å få på plass et slikt kurs og er glade for at arbeidet er i gang, sier SU-lederen.

- Da vi søkte på midlene var vi en underorganisasjon av SU, men da vi fikk dem var vi en uavhengig organisasjon, med eget årsmøte og eget styre, sier Ruud.

Alle styremedlemmene i Jenteforsvaret har tidligere eller nåværende verv i SV eller i ungdomspartiet SU. Jenteforsvarets styreleder Liv-Tone Ruud er også styremedlem i SU, Nestleder Ebba Augusta Boye (25) er også nestleder i SU. Organisasjonen har samme adresse og telefonnummer som SU.

Avdelingslederen i Barne- og likestillingsdepartementet som signerte tilsagnet om penger til Jenteforsvaret er selv tidligere lokalpolitiker for SV i Oslo. Han ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

Fikk innspill
Den andre gruppa som fikk penger til selvforsvarskurs er Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) Trondheim, Fylkesmannen i Sør-Trøndelag og Sør-Trøndelag fylkeskommune, som sammen driver prosjektet «Seksuell helse og trakassering». Under dette prosjektet laget de et program for å få selvforsvar inn i skolen, og fikk 346 375 kroner i støtte.

- Vi fikk beskjed fra departementet i høst om at det kunne være interessant å legge på en komponent om selvforsvar i vår søknad til departementet, forteller styreleder i LLH i Trondheim, Stine Helena Bang Svendsen.

Også hun er en tidligere SU-nestleder.

Nybakt
Audun Lysbakken ble pappa til en gutt søndag, og overlater til statssekretær Henriette Killi Westhrin (SV) å svare på spørsmål om tildelingen.

- Ser dere at det er problematisk å bevilge penger til SVs egen ungdomsorganisasjon?

- Vi er opptatt av å få på plass et tiltak for selvforsvar i skolen som ett av flere tiltak mot voldtekt. Vi var opptatt av at dette var en selvstendig og uavhengig organisasjon. Vi er selvfølgelig klar over at dette har sitt utspring fra SU, men for oss var det viktigste hvilken kompetanse de hadde på feministisk selvforsvar og hvordan de skulle gjennomføre de kursene i skolene. Det var ikke viktig om de var SU-ere eller ikke.

- Hva gjorde dere for å se om det var andre grupper som kan lære jenter selvforsvar?

- Meg bekjent har det ikke vært en åpen søknadsprosess, men vi er blitt kontaktet av organisasjoner og på bakgrunn av dette har vi bevilget. Det er ikke noe mål at dette skal være verken homobevegelse eller politiske ungdomsorganisasjoner. Vi håpet at vi skulle bygge på eksisterende miljøer og ikke starte fra bunnen av.

- Til Klassekampen i 2010 sa Lysbakken dette om SUs kurs: «De har vært en pådriver for dette, og har stått for utviklingen av kursene. Så skal vi utvikle et eget kurs til bruk i skolen, som er partipolitisk nøytralt. Men jeg er sikker på at de som skal gjøre den jobben vil ha stor nytte av SUs erfaringer».

Hvorfor gikk dere vekk fra at de som skal holde kursene må være partipolitisk nøytrale?

- Det er ikke slik at de som driver med kursene må være partipolitisk nøytrale. Men når Jenteforsvaret er ute driver de ikke partipolitikk. Da er de partipolitisk nøytrale. Det er ikke SU som reiser rundt, og de kan ikke ha med seg SU-logoer og dele ut SU materiell når de gjør dette.

Har du erfaring med feministisk selvforsvarskurs? Er de partipolitisk nøytrale? Tips Dagbladets reportere.