- Gaarder er blitt alvorlig syk

- Av ondskap eller Alzheimers, eller begge, skriver Simon Wiesenthal-senteret i åpent brev til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er direktøren for internasjonale forbindelser hos Simon Wiesenthal Center, Shimon Samuels, som har forfattet det meget krasse brevet mot den norske forfatteren:

««Sofies Verden» er oversatt til 53 språk, og med 26 millioner solgte kopier, vil mange av hans lesere sørge over Gaarders plutselige tap av logisk klarsyn og fremfor alt, hans rekruttering til mørkets krefter», står det i brevets andre avsnitt, som er lagt ut i sin helhet, i oversatt versjon, på nettsidene til Norsk Israel Senter.

Skuffet over Norge

Til Dagbladet.no sier Wiesenthal-direktøren følgende:

- Norge har blitt forrykte de siste ukene. Også før krigen startet. Som en venn av Norge er det veldig trist å oppleve. I forrige uke gikk diskusjonen om å endre skattesystemet slik at det ikke lenger skulle bli lov å donere penger til jødiske veldedighetsorganisasjoner. Tidligere har det kommet en rekke boikottforslag mot Israel, sier Shimon Samuels.

Han er rystet over kronikken til Jostein Gaarder, og sier at «jeg aldri har lest noe som krenker jødene og jødedommen i så stor grad».

- Norge har en kristen tradisjon. Norge opplevde at jøder ble sendt ut av landet. Norge har opplevd nazistenes okkupasjon. Derfor kan jeg ikke skjønne at noe slikt blir skrevet fra norsk hold, sier Samuels.

Han mener at Norge blir manipulert.

- Gaarder er blitt alvorlig syk

- Fra den ekstreme venstresida, som har antisemittiske holdninger. Sterke bånd til terroristgrupper eksisterer også, sier Samuels på telefon til Dagbladet.no.

«Litterær pornografi»

Simon Wiesenthal-senteret har over 400.000 medlemmer, og er en aktiv jødisk organisasjon.

- Den seinere tida blir jeg stadig kontaktet av jøder som sier at de vil unngå å ha noe å gjøre med Norge. Jeg sier at de ikke bør boikotte Norge, som er et fantastisk fint land. Nå håper jeg at Norges befolkning vil heve stemmene sine mot Gaarders forferdelige innlegg, sier Samuels og fortsetter:

- Dette handler ikke om en krig om territorie. Dette er en krig mot verdens nye trussel: jihaden som ønsker å ta over store deler av Vesten. Nå håper jeg på svar fra nordmenn, og jeg håper at de fleste svarene jeg får er fra folk som støtter vårt syn, sier Samuels.

- Fordøm hans budskap

I Samuels-brevet oppfordres nordmenn til å fordømme Gaarders kronikk, Guds utvalgte folk.

«Jødisk suverenitet har returnert til historien. Den vandrende jøden er et fantasibilde fra historien, slik som Gaarder og hans likesinnede nå er historie.

Vi venter på ordet fra gode nordmenn som høyrøstet vil fordømme Gaarder, fordi de innser at jødenes skjebne er en alarmklokke for menneskeheten», avslutter Shimon Samuels i brevet.

Dagbladet.no har forsøkt å komme i kontakt med Jostein Gaarder, men uten hell.

- Jeg er sliten og oppgitt over at avisene slår dette opp. Nå håper jeg å ha gitt mitt siste intervju til NRK Dagsrevyen, sa Gaarder til Dagbladet.no i går.

Flere protestbrev

Det er ikke første gang at Samuels har skrevet protestbrev til Norge:

SKUFFET:</B> Direktøren for internasjonale forbindelser ved Simon Wiesenthal-senteret i Paris, Shimon Samuels, har aldri lest noe verre enn Jostein Gaarders kronikk om Guds utvalgte folk. - Jeg hadde stor respekt for ham, men har aldri lest noe verre. Det er derfor jeg har skrevet det åpne brevet i et så krasst ordelag. For at folk skal forstå hvor kraftig han har såret verdens jøder, sier Samuels til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer