Gabons grenser stengt etter at presidenten døde

President Bongo døde på sykehus i Barcelona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Alle grenser til Gabon er stengt etter at landets president døde på et sykehus i Spania.

President Omar Bongo var Gabons leder i 41 år og dermed Afrikas lengst regjerende leder.

Mandag døde han på et privat sykehus i Barcelona i Spania, 73 år gammel.

Kort tid etter kunngjorde landets forsvarsdepartement at alle grenser til landet er stengt, både på land, til sjøs og i luften. Departementet har i tillegg iverksatt tiltak for å sikre offentlige bygninger, trolig i frykt for opptøyer eller et kupp.

Befolkningen i det oljerike, vestafrikanske landet fikk beskjed om dødsfallet i en kunngjøring fra statsminister Jean Eyeghe Ndong på statlig fjernsyn mandag ettermiddag. Alle fikk samtidig beskjed om å holde seg i ro.

I mai ble Omar Bongo innlagt på en privatklinikk i Barcelona, der han ifølge rykter skal ha fått kreftbehandling. Statsminister Ndong sier imidlertid at Bongo døde av hjerteinfarkt.

Omar Bongo kom til makten i Gabon, en tidligere fransk koloni, i 1967. Han er mistenkt for å ha underslått flere hundre millioner kroner fra statskassa.

Familien hans skal blant annet ha kjøpt 39 eiendommer i Frankrike.

Men han er også kjent for å ha tatt initiativ til flere fredsforhandlinger i afrikanske land.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy hyller Bongo som en av Frankrikes store og lojale venner.

- Frankrike vil stå ved Gabons side i denne vanskelige tiden, sier Sarkozy.

(NTB)


DØDE I BARCELONA: President Omar Bongo styrte Gabon i 41 år. I denne perioden anklages han for å ha underslått store summer for å berike seg selv og sin familie. Mandag døde han på et sykehus i Spania. Foto: REUTERS / Patrick Kovarik / SCANPIX
DØDE I BARCELONA: President Omar Bongo styrte Gabon i 41 år. I denne perioden anklages han for å ha underslått store summer for å berike seg selv og sin familie. Mandag døde han på et sykehus i Spania. Foto: REUTERS / Patrick Kovarik / SCANPIX Vis mer