Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gadaffi hjelper Mugabe

Med gigantiske pengebidrag har Libyas Muhammar Gadaffi bestemt seg for å hjelpe diktatorkollega Robert Mugabe til seier i presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at sjefen for EUs valgobservatører, Pierre Schori, ble utvist fra Zimbabwe i forrige uke, har EU innført såkalte smarte sanksjoner mot Mugabe og 19 av hans nærmeste medarbeidere. Det innebærer at EU stenger dem ute, at de ikke kan ta ut penger i europeiske banker og at landet ikke får våpen fra EU. USA har innført liknende tiltak.

Drittsekk i nød

Men drittsekker holder sammen. Nå har Libyas svært sterke mann, oberst Muhammar Gadaffi bestemt seg for å tre støttende til for sin boikottede diktatorkollega. Ifølge engelske avisa The Sunday Times har obersten lovet å gi rundt 380 millioner kroner til Mugabes kamp for å beholde makten i landet. Et tidligere medlem av Mugabes hemmelige politi forteller til avisa at 50 firhjulsdrevne Cherokee-jeeper allerede er sent til Zimbabwe via Egypt. Jeepene er beregnet på Mugabes ministere og andre nære medarbeidere.

Det er ikke første gang Gadaffi trer støttende til. I august tok han på seg å forsyne Zimbabwe med all den oljen landet måtte trenge. Landets kroniske mangel på drivstoff har derfor ført dem inn i et avhengighetsforhold til Libyas leder.

78 år gamle Mugabe får også behandling for sine helseproblemer hos Gadaffi, et tilbud han nå er mer avhengig av ettersom han ikke lenger får innreisetillatelse til EU-land.

Tviholder på makta

Folket i Zimbabwe går til valgurnene 9. og 10. mars. Da Robert Mugabe ble valgt til president for 22 år siden, ble han sett på som Afrikas håp. Siden har han forandret både politikk og personlighet. I dag er landet bare et demokrati i navnet. Få tror at valget vil gå sin gang uten omfattende valgfusk fra Mugabe og hans tilhengere. Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og partiet hans MDC hevder at over 100 tilhengere er drept i politisk vold de to siste årene. Mugabe bruker de såkalte krigsveteranene til å banke folk til lydighet.

Typisk for det økende antall rapporterte tilfeller av politisk terror, er historien til Coin Kuwaga, en lokal MDC-leder i landsbyen Mhondoro i vestre Mashonaland. Kuwaga og sju partimedarbeidere ble i forrige uke truet av medlemmer av Mugabes ungdomsmilits til å gi fra seg partibøkene sine, samt tvunget til oppgi navn på andre partisympatisører.

- De slo meg med klubber og jernstenger. De slo meg på øret så jeg ikke kan høre på det lenger, sa Kuwaga til The Sunday Times.

EU har trukket alle sine valgobservatører ut av landet. Norge har sendt ti observatører som vil bli værende i Zimbabwe inntil videre.

<B>HOLDER SEG FAST: </B>Robert Mugabe har gradvis gjort seg selv til diktator i løpet av de 22 årene han har sittet som president. Nå klamrer 78-åringen seg fast til makta med alle midler.
<B>OPPOSISJONEN: </B> Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og partiet MDC er Mugabes fremste utfordrer i valget i mars. Tsvangirai hevder at minst 100 av hans partitilhengere har blitt drept av Mugabes folk i løpet av de siste to årene.
Hele Norges coronakart