Gadafi vil ha panafrikansk regjering

På afrikansk toppmøte i Ghana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et afrikansk toppmøte i Ghana drøftet søndag den libyske lederen Muammar Gaddafis gamle drøm om et forent Afrika. Men de fleste andre på møtet i Den afrikanske union (AU) mener drømmen er urealistisk.

Gaddafi har lenge gått inn for et Afrikas forente stater som han mener er eneste måten å takle kontinentets dype fattigdom og mange andre problemer, inkludert utfordringen som globaliseringen utgjør.

- Vårt kontinent er tilbakestående, fattig, lider av sykdommer, delt og utbyttet. Skal vi la det fortsette slik, sa han i en følelsesladd tale til studenter og aktivister kvelden før toppmøtet.

Gaddafi mener at det straks bør opprettes en panafrikansk regjering, men de øvrige afrikanske lederne mener ønsket er urealistisk og at det kan ta søkelyset bort fra andre presserende kriser i Sudan, Somalia, Tsjad og andre steder.

AUs leder, Alpha Oumar Konare, sa på møtet at forsøket på å sende inn en fredsskapende styrke bestående av FN-styrker og afrikanske styrker, kan mislykkes på grunn av manglende finansiering og politisk vilje til å sende styrker.

Mange medlemsland i AU sier de ikke har råd til å utstyre sine soldater til å delta i slike fredsoperasjoner.

Over 30 afrikanske statsoverhoder, inkludert presidentene fra Nigeria, Sør-Afrika og Zimbabwe, deltar på toppmøtet. Sudans president Omar Bashir er blant dem som ikke kom til Accra.

(NTB)

VELKOMST: Lederen for Den afrikanske Union, Alpha Oumar Konare (t.v.) og Ghanas president John Kufuor (midten), hilser på Guinea Bissaus president Joao Bernado Vieira ved åpningen av møtet i Accra.
VELKOMST: Lederen for Den afrikanske Union, Alpha Oumar Konare (t.v.) og Ghanas president John Kufuor (midten), hilser på Guinea Bissaus president Joao Bernado Vieira ved åpningen av møtet i Accra. Vis mer
DRØMMER OM FORENING: Mohamar al-Gadafi har sittet med makten i Libya siden 1969. Nå tar han nok en gang til orde for sin gamle drøm om et samlet Afrika.