- Gaddafi drepte barna

Søsteren til den dødsdømte legen i Libya til Dagbladet.no. Ber verden gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den palestinske legen Ashraf al-Hajuj ble i dag dømt til døden sammen med fem bulgarske sykepleiere. De er alle anklaget for å bevisst å ha HIV-smittet 426 barn, 50 av dem er nå døde.

- Det er fryktelig tungt. Hele familien er i sjokk i dag. Og vi er sinte, sier Ashrafs søster Darin Hajuj til Dagbladet.no.

Politisk styrt dom

Hun har fulgt brorens kamp mot Libyas rettsvesen i seks år og er opprørt over det hun mener er en skandaløs rettssak.

- Gaddhafi er en diktator, han styrer rettssaken og beordret dommen før den falt. Det er Gaddafi som har drept barna ved å ha sykehuset med slik elendig standard som det er i Libya. Barna ble smittet på grunn av manglende hygiene på sykehuset, ikke fordi sykepleierne eller broren min gjorde noe galt.

Hajuj bønnfaller verden om ikke å glemme de dødsdømte sykepleieren og legen.

- Vær så snill å hjelpe broren min og de bulgarske sykepleierne. De er gode mennesker. Vi må fortsette å kjempe for dem til de er løslatt og frie, sier Hajuj til Dagbladet.no.

EU fordømmer

DØMT TIL DØDEN: Den palestinske legen Ashraf al-Hajuj og fem bulgarske sykepleiere ble i dag dømt til døden. De er anklaget for bevisst å ha HIV-smittet 426 barn. Foto: Scanpix
DØMT TIL DØDEN: Den palestinske legen Ashraf al-Hajuj og fem bulgarske sykepleiere ble i dag dømt til døden. De er anklaget for bevisst å ha HIV-smittet 426 barn. Foto: Scanpix Vis mer

EU har fordømt dommen i Libyas rettsvesen, men har foreløpig ikke vedtatt noen sanksjoner mot Libya.

- EU-kommisjonen er sjokkert over dommen og fordømmer den. EU kan simpelten ikke akseptere denne avgjørelsen, sier Johannes Laitenberger, talsmann for EU-kommisjonen til AP.

Han sier saken nå vil bli drøftet blant medlemslandene og utelukker ikke sanksjoner. Bulgaria blir medlem av EU 1. januar 2007.

EU har jobbet med forbindelsene til Libya og har blant annet donert flere millioner dollar til å hjelpe AIDS-syke i landet. EU har håpet at samarbeidet med Libya kunne bidra til løslatelsen av sykepleierne og legen, og håper fortsatt at myndighetene i landet vil gripe inn i saken.

- Gaddafi drepte barna