Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaddafi kjøpte fem gisler

Fem vestlige gisler er på vei til Libya for å takke Moammar Gaddafi (bildet). De ble løslatt i dag etter at Libya betalte 1 million dollar per gissel til Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vestlige ledere har sjelden mye godt å si om Gaddafi, men nå roses han for innsatsen som i dag resulterte i frihet for fem av de i alt tolv vestlige gislene. De er nå på vei til Tripoli for å møte Gaddafi.

- Min takknemlighet går til Moammar Gaddafi og Libya, sier kansler Gerhard Schröder til tv-kanalen ZDF.

- Alt må nå settes inn på å frigjøre de gjenværende gislene, understreker Schröder.

Kostet 45 millioner

HLF>Libyske myndigheter vil ikke kommentere forhandlingene så lenge det fortsatt sitter gisler i fangenskap. Det afrikanske landet har gode kontakter med Filippinenes muslimske minoritet, og har også tidligere forhandlet med opprørerne.

Libya sier at de fem millioner dollarene - rundt 45 millioner kroner - ikke blir utbetalt i kontanter, men som utviklingsprosjekt.

Igjen på Jolo sitter en sørafrikaner, en tysker, to finner og tre franskmenn. Forhandlerne tror disse vil bli løslatt i løpet av den nærmeste uka.

Ville ikke forlate sønnen

Tyskeren Werner Wallert (57) ville ikke forlate leiren uten sin sønn, og måtte rives vekk. De fem gislene fikk vite om frigjøringa i siste liten, og virket helt lamslåtte da de plutselig befant seg ute i skarpt solskinn. De fleste har vært fanget siden 23. april.

Det er Gaddafis veldedige stiftelse, under ledelse av Gaddafis egen sønn, Seif al-Islam, som har stått for forhandlingene. For at ingen skulle være i tvil om hvem som har æren for løslatelsen forsøkte libyske tjenestemenn å holde opp et portrett av Muammar al-Gaddafi foran TV-kameraene på flyplassen i Zamboanga søndag, men ble hindret av filippinsk sikkerhetspersonell, skriver NTB.

FARVEL: Fransk-libanesiske Marie Moarbes (nummer to fra venstre) tar farvel med tyskeren Marc Wallert. Hun får reise - Marc må bli igjen i hos gisseltakerne.
FORLATER SØNNEN: Tyske Werner Wallert ville ikke forlate sønnen. Han måtte rives vekk da han fikk vite at han skulle forlate leiren.