Gaddafi nekter skyld etter Lockerbie-bomben

I en flere timer lang tale mandag hevdet den libyske lederen Muammar al-Gaddafi at verden ble ført bak lyset under rettssaken om Lockerbie-bomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaddafi avviste blankt amerikanske og britiske krav om at han må påta seg ansvaret for bomben i Pan American-flyet over den skotske byen Lockerbie, som kostet 270 mennesker livet.

Han gjentok at verken Libya som nasjon, eller den hemmelige agenten Abdel Basset al-Megrahi, som i forrige uke ble dømt for bombeangrepet i en skotsk rett i Nederland, hadde noe med angrepet å gjøre.

Som bevis henviste han til den andre anklagede, Al-Amin Khalifa Fahima, som ble frikjent. Han avviste bevisene som ble satt fram mot Megrahi under rettssaken, men kom ikke selv med nye avsløringer, slik han på forhånd hadde kunngjort.

Samtidig avviste han også andre teorier om at det skulle være syriske eller palestinske agenter som sto bak bombeangrepet.

USA og Storbritannia reagerte raskt på talen, og sa Gaddafi ikke hadde vist noen vilje til å oppfylle kravene de hadde satt for å oppheve sanksjonene mot Libya.

I talen hevdet Gaddafi at amerikanske etterforskere hadde manipulert bevisene og at de hadde lagt politisk press på retten.

De fleste arabiske landene, samt Russland og Italia, har bedt om at sanksjonene mot Libya blir opphevet. Men USA og Storbritannia krever at Libya først påtar seg ansvaret for bombeattentatet og betaler erstatning til ofrenes familier.

(NTB)